piotrek.klon Napisano 25 Październik 2007 Autor Napisano 25 Październik 2007 WitamMam pytanie: do którego roku były używane kule armatnie?? Znalazłem takową pod Kołobrzegiem i próbuje określić skąd tam sie wzięła.Pozdr.
fraktal Napisano 3 Styczeń 2008 Napisano 3 Styczeń 2008 Tutaj można porównać:http://www.kolobrzeg.pl/kultura/1pliki/muzeum/galeria_muzeum/slides/muzeum_30.html
fraktal Napisano 26 Październik 2007 Napisano 26 Październik 2007 Proponuję odwiedzić Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu na ulicy Emilii Gierczak. Mają tam ładny zbiór kul armatnich związanych z walkami w rejonie kołobrzeskim, będzie z czym porównać fanta, można poznać wojenną historię miasta. Resztę zbiorów też polecam jako bardzo ciekawe (sporo to wykopy, praktycznie od średniowiecza). Jest tam informacja o datach oblegania twierdzy kołobrzeskiej, i stosowanych kulach.
piotrek.klon Napisano 25 Październik 2007 Autor Napisano 25 Październik 2007 WitamMam pytanie: do którego roku były używane kule armatnie?? Znalazłem takową pod Kołobrzegiem i próbuje określić skąd tam sie wzięła.Pozdr.
ColdDemons Napisano 25 Październik 2007 Napisano 25 Październik 2007 Może z roku 1807 z czasów oblężenia Twierdzy Kołobrzeg przez Napoleona. Ale oczywiście może pochodzić z innego okresu.
necroskop Napisano 26 Październik 2007 Napisano 26 Październik 2007 Witam.A mnie ciekawi czy kule po wystrzeleniu były zbierane z pola i poddane ecyklingowi" ? I znów wystrzelone.Oczywiście nie mam na myśli tych które łupnęły w cegłe.PozdrawiamMarek
piotrek.klon Napisano 26 Październik 2007 Autor Napisano 26 Październik 2007 Dzięki za info.A ma ktoś może mapę Pomorza Środkowego z okresu 1800 - 1900??Bym serdecznie prosił o skan lub jakieś linki. Pozdrawiam.Piotr
SZZ Napisano 26 Październik 2007 Napisano 26 Październik 2007 Witam,oczywiście że dawniej nic nie mogło się zmarnować, nawet poległych odzierano z mundurów. Są np. dokumenty świadczące o tym, że kule zbierano w Powstaniach: Kościuszkowskim i Listopadowym. Te z 1794 r. - pruskie przetapiano ze wzgledu na inny wagomiar, tych z 1831 r. nie trzeba było przetapiać - obie armie używały dział o tych samych przeważnie wagomiarach. Dlatego tak trudno jest znaleźć coś większego na polach dawnych bitew.Pozdrawiam
piotrek.klon Napisano 28 Październik 2007 Autor Napisano 28 Październik 2007 Serdeczne dzięki za info. Na moje oko, jest to kula z oblężenia Kołobrzegu przez wojska napoleońskie.PozdrawiamPiotr
mietek Napisano 25 Październik 2007 Napisano 25 Październik 2007 Ostatnie znane mi uzycie artylerii odprzodowej to 1 wojna, Turcy nadal je mieli (sa fotki w albumie z ww1 i zdobyczny mozdziez w Londynie). Ale pod Kolobrzeg to z Turcji nie doleca :)
Pytanie
piotrek.klon
Mam pytanie: do którego roku były używane kule armatnie?? Znalazłem takową pod Kołobrzegiem i próbuje określić skąd tam sie wzięła.
Pozdr.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.