Skocz do zawartości
  • 0

Kule armatnie - jak długo używane??

piotrek.klon

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proponuję odwiedzić Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu na ulicy Emilii Gierczak. Mają tam ładny zbiór kul armatnich związanych z walkami w rejonie kołobrzeskim, będzie z czym porównać fanta, można poznać wojenną historię miasta. Resztę zbiorów też polecam jako bardzo ciekawe (sporo to wykopy, praktycznie od średniowiecza). Jest tam informacja o datach oblegania twierdzy kołobrzeskiej, i stosowanych kulach.
Napisano
Witam.

A mnie ciekawi czy kule po wystrzeleniu były zbierane z pola i poddane ecyklingowi" ? I znów wystrzelone.
Oczywiście nie mam na myśli tych które łupnęły w cegłe.

Pozdrawiam
Marek
Napisano
Witam,
oczywiście że dawniej nic nie mogło się zmarnować, nawet poległych odzierano z mundurów. Są np. dokumenty świadczące o tym, że kule zbierano w Powstaniach: Kościuszkowskim i Listopadowym. Te z 1794 r. - pruskie przetapiano ze wzgledu na inny wagomiar, tych z 1831 r. nie trzeba było przetapiać - obie armie używały dział o tych samych przeważnie wagomiarach. Dlatego tak trudno jest znaleźć coś większego na polach dawnych bitew.
Pozdrawiam
Napisano
Ostatnie znane mi uzycie artylerii odprzodowej to 1 wojna, Turcy nadal je mieli (sa fotki w albumie z ww1 i zdobyczny mozdziez w Londynie).
Ale pod Kolobrzeg to z Turcji nie doleca :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie