Skocz do zawartości
  • 0

Guzika chyab nie, więc co to jest???

Ted2

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie. Kilka tygodni temu będąc na działce pracowałem przy nowym trawniku. Ziemia do trawnika została przywieziona z okolic lasu, gdzie w 1920r i w czasach II WŚ prowadzone były działania wojenne. (Linia Pułtusk-Serock-Dębe- woj. mazowieckie) Przedmiot wystawiony do identyfikacji znalazłem podczas prac rekultywacyjnych gleby (przy pomocy szpadla :-)). Znaleziony przedmiot jest wykonany z metalu, wielkości monety 2zł. Wkoło widoczny jest napis, chyba w j. rosyjskim. Bardzo proszę o identyfikacje przedmiotu oraz rozszyfrowanie napisu.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Общество соединенных фабрик ламп, горелок и металлических изделий Братья Брюннер, Гуго Шнейдер и Р.Дитмар" Варшава.

в данном случае колесо от лампы.
Napisano
Na tyle, na ile dałem radę odczytać: Towarzystwo Akcyjne (AKC.OBSZ. - Akcyjnyje Obsziestwo) Brunner - Sznejder - Ditmar. Prawdopodobnie pokrętło z regulatora lampy naftowej.
Daniel
Napisano
Łoł w życiu bym się nie spodziewał, ze jest to pokrętło lampy. Ciekaw jestem z jakich czasów może pochodzić
Napisano
Sam sobie odpowiem na post. Jeżeli w 1853r została wymyślona lampa naftowa, więc przedmiot na pewno nie jest starszy.
PS
ded", Danieloff" bardzo dziękuję za szybką identyfikację i pomoc.
Napisano
http://www.muzeum.com.pl/content/view/63/145/
...warszawska wytwórnia lamp naftowych Brünner, Schneider & Ditmar, należąca do spółki producentów z Wiednia (Ditmar, Brünner) i Lipska (Schneider)"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie