hakas Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 Jeśli już to ja jednak stawiam na NAŁĘCZA właściwego.Nie widzę krzyżyka na rogu chusty. Odwzorowanie pieczęci rzeczywiści kiepskie. Teraz właśnie mam na kolanie almanach starych pieczęci herbowych i tam nie ma klejnotu. W polskiej heraldyce średnoiwiecznej nie przywiązywano raczej większej uwagi do klejnotu. Np. w CLENODIACH Długosza zostały tylko omówione klejnoty przy czterech herbach tj. BOŻEZDARZ, JASTRZĘBIEC, KORCZAK, LIS. Mam przed sobą typowe wizerunki pieczęci z tego okresu i wcześniejsze też.Są na nich pominięte także tarcze. Jak przykład mogę podać pieczęć z 1466 należąca do ARNOLFA z MIRZYŃCA h. BOŃCZA, pieczęć z 1432 PIETRASZA MONTYGERDOWICZA h. WADWICZ ( przedstawienie tego herbu jest zupełnie inne niż w późniejszych herbarzach)oraz pieczęć DOBROGOSTA WŁOŚCIEJOWSKIEGO h. WCZELE.I na dokładkę mogę przytoczyć przykład pieczęci z 1220 KOMESA BUDZIWOJA h. ŚWIERCZEK. Tarcza występuje dla przykładu mogę podać jako ciekawostkę na pieczęci TOMISłAWA KASZTELANA GNIEŹNIEŃSKIEGO h. NAŁĘCZtrzeba jednak tu zaznaczyć, że ten Pan to wpływowa osoba bywała na zachodzie europy i kazał sobie taki zachodni wizerunek herbu wygrawerować na pieczęci.Stan pieczęci opisywanej po wyżej nie pozwala na bliższe opisanie i rozpoznanie herbu jednak jest to jak najbardziej prawidłowe przedstawienie herbu w dawnej Polsce. Poza tym trzeba dodać , że polska heraldyka odbiega często od ogólnie przyjętych zasad heraldyki Zachodniej Europy. Ale to temat na inny wątek. Pozdrawiam HakasPs. szczególne pozdrowienia dla Kopijnika2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 Dzięki Panowie za zainteresowanie i fachową wiedzę!Nie spocznę póki nie znajdę z herbem Dołęga:)))Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 28 Styczeń 2008 Share Napisano 28 Styczeń 2008 RE: Pieczęcie lakowe tasiek (337/98) hm...???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian-szabla Napisano 28 Styczeń 2008 Share Napisano 28 Styczeń 2008 a oto moje male osiagniecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 29 Styczeń 2008 Share Napisano 29 Styczeń 2008 Witam. Chłopaki teoria z pismem mongolskim dość ciekawa ale jeżeli by to miały być mongolskie obaczki" to zamiast latyńskich inicjałów powinna być TAMGA (mongolski znak własnościowy, który na ziemiach polskich często przeobrażał sie w herb po pewnych zmianach graficznych choć nie koniecznie), jak dla mnie to są tylko ozdobne arabeski choć w śród nich wyłapałem starą formę pisania litery " Pozdrawiam Hakas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 1 Luty 2008 Share Napisano 1 Luty 2008 Proszę o identyfikację herbu.Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 1 Luty 2008 Share Napisano 1 Luty 2008 Witaj jak zawsze najpierw zapytam gdzie znalazłeś pieczęć (sygnet).Jeżeli pochodzi z ziem odzyskanych to identyfikacja może potrwać dłużej lub nawet nie znajdzie się herbu. Łatwiej jest szukać na ziemiach polskich.Pozdrawiam Hakas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 3 Luty 2008 Share Napisano 3 Luty 2008 Wyszogród.Tłoczek jest mały(15mm) i cienki, więc może z sygnetu.Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 3 Luty 2008 Share Napisano 3 Luty 2008 Ad. Wyszogród w Mazowieckim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Spójrzcie jaki smakowity tłoczek:)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Właśnie wtłaczam...:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 I jo:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Witaj Karpik. Na pierwszy rzut oka to chyba na górze jest stylizowana korona cesarska (to są tylko przypuszczenia) i zdaje się mi, że na tarczy ta dziwna figura ma uszy" jeśli tak to potwierdź.To w tery był bu Pókpzic.Ale to tylko przypuszczenia i na razie nie potwierdzam szukam dalej a moja opinia to tylko przypuszczenie wstępne, może Kopijnik2 ma jakiś pomysł. Bo z terści jego postów wiem, że chłop ma połapane te kwestie.Pozdrawiam Hakas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Może tak będzie lepiej widoczna.Posiada owe uszy"/kielichy. W centrum coś jakby młotek, kwiat...???Dziękuje i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 wrażenie1- gmerk-znak zakładu produkcyjnego-nie osobisty (czyżby współwłasność?)2- I poł. XIX w.3- stylistyka: w miejscu korony rangowej" stylizowana prasa balansowa, przedstawienie na arczopłaszczu", elementy przedstawienia techniczne - młotek i przymiar trójczęściowy (vide przymiar kątowy stolarski) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Dziękuje. Jesteście boscy!!]Ps. Myślałem, że starsza;)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Pozdrawiam Kopijnik2!Super rozpracowałeś ten gmerek, z odcisku pieczęci wyglądało zupełnie co innego. Ja ryłem swoje herbarze za jakimiś odmianami herbów z LILAMI. :) Pozdrawiam Hakas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Ten stolarz czy inny cieśla to chyba sam robił...dłutem:))Zero symetrii, marność.Kopijnik(zwany Mistrzem Yoda:) Trzeba mieć 340 lat żeby wiedzieć jak wydatować taki sprzęt:) Jak będziesz miał czas to prześlij mi parę swoich szarych... z zawartością:)Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Ojciec, chwalą nas. Wy mnie, a ja was...A tam jest coś jeszcze, czego na odcisku nie widać i o czym nie napisałem...a może to tylko wrażenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Mam wysłać SMS za 7.12?Może chodzi o to ja harcerstwa pamiętam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Mam wysłać SMS za 7.12zł?Może chodzi o to, co ja harcerstwa pamiętam?Ps. Tak to jest jak się służbie dyktuje:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 patrz pod główką młotka...końce przymiaru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 ie osobisty (czyżby współwłasność?)"Pas! To głowy!? Albo mi tak na jaźnie działasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 6 Luty 2008 Share Napisano 6 Luty 2008 Nasunęła mi sie jeszcze jedna myśl co do tej pieczęci. Moze to coś z wolnomularstwem jest związane?Hakas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 6 Luty 2008 Share Napisano 6 Luty 2008 raczej nie...jeden czytelny i jeden ukryty symbol - przy mnogości symboliki masońskiej - raczej przypadek...inaczej mówiąc - cieżko zbudować logo z narzędziami podstawowymi" by się nie kojarzyło z masonerią... a to tylko młotkiem epatuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.