Skocz do zawartości
  • 0

Czy to usztywniacz z radzieckiego pagonu?

danieloff

Pytanie

Napisano

Witam!
Wyszło w radzieckiej ziemiance pomiędzy drobnymi gratami, resztkami sukiennego płaszcza i guzików (niestety stalowych). Aluminiowa blaszka w kształcie pagonu, oblepiona płótnem i resztkami sukna, chyba był jeden szeroki biały pasek w poprzek.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No właśnie, ja doczytałem się tylko, że żołnierze ACz. wykonywali takie usztywniacze indywidualnie dla fasonu", np. po otrzymaniu awansu, w warunkach polowych. Ta moja blacha wyszła ewidentnie z resztkami płaszcza lub bluzy i była obszyta materiałem - warstwa płótna i warstwa sukna. Wot zagwozdka, biez wodki nie rozbieriosz... :-)
Napisano
Informacje powyższe zaczerpnąłem z pracy Pawła Studenta" Bezaka z GRH Frontu Wschodniego Kalina Krasnaja" pt. Pagony – charakterystyczny, a zarazem tajemniczy element umundurowania żołnierzy rosyjskich i radzieckich". Część 2 - Wielki powrót
adres: http://www.militarni.pl/?lang=1&cat=165&art_id=301
fragment:
... do fasonu należało wykonywanie pagonów we własnym zakresie bądź przerabianie istniejących – w tym celu stosowano sztywniki z blachy, niekiedy tektury, wypustki wykonywano ze wstążek orderowych, kabli w odpowiednich kolorach, aksamitu; podobnie pagony: stosowano aksamit, niekiedy nawet ceratę w odpowiednim kolorze;
- modzie ulegały także dystynkcje: zamiast taśmy stosowano malowanie ich przez szablon, nakładanie z blachy, a niekiedy improwizowano, używając odpowiednio podwiniętych kawałków tkaniny w miejsce taśm"....
Napisano

Witam!
Wyszło w radzieckiej ziemiance pomiędzy drobnymi gratami, resztkami sukiennego płaszcza i guzików (niestety stalowych). Aluminiowa blaszka w kształcie pagonu, oblepiona płótnem i resztkami sukna, chyba był jeden szeroki biały pasek w poprzek.

Napisano

Z jednej strony jakby resztki niebieskiej farby. Moim zdaniem jest to usztywniacz z pagonu żołnierza Armii Czerwonej, a czy wy spotkaliście się z czymś takim? Seryjna" produkcja, czy może frontowa samoróbka? Z góry dziękuję za wszelkie sugesite.
Pozdr.
Daniel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie