domini Napisano 21 Październik 2007 Autor Napisano 21 Październik 2007 Witam wszystkich.Prószę o kilka słów na temat tej pieczątki, identyfikacje i ewentualna wycenę ;).Jeśli ktoś wie coś na temat liści palmy po bokach herbu i samego herbu oraz co oznaczają litery, to bardzo bym prosił o informacje na ten temat, przeczytałem kiedyś coś na temat takich liści, ale kompletnie nie zwróciłem uwagi, gdyż nie byłem jeszcze w posiadaniu tej pieczątki :)Wszelkie sugestie mile widziane:)Pozdrowienia.
latający holender Napisano 21 Październik 2007 Napisano 21 Październik 2007 domini,a czyściłeś ją czymś ? wygląda jak nowa.
karpik Napisano 21 Październik 2007 Napisano 21 Październik 2007 Wszystkie pieczątki jakie znalazłem nie potrzebowały specjalnego czyszczenia. Robione musiały być z dobrego stopu.Domini jakbyś chciał się wymienić to pisz na priv.Pozdro.
latający holender Napisano 21 Październik 2007 Napisano 21 Październik 2007 wszyscy holender czekają na wynik wyborów przed komputerami i wszystko ciężko chodzi..ale znalazłem ten temat,nie wiem za bardzo jak wstawia się tu link to piszę ręcznie-z dnia 1.10.2007 w dziale Identyfikacja jest temat coś żydowskiego,ale co?"znajdż go sobie i poczytaj posty,a będziesz wiedział jak rozwiązać swą zagadkę,bo z tego co widzę po poprzednich takich tu sprawach na forum informacji nie zdobędziesz.Pozdrawiam.
domini Napisano 21 Październik 2007 Autor Napisano 21 Październik 2007 ;) Myślę że wymiana narazie odpada, jest to moja jedyna pieczatka herbowa, trafiały sie inne ale ta jest najciekawsza ze wszystkich.A i pieczątka została przetarta tylko oliwka, na fotkach widać jeszcze drobiny piachu (dopiero na fotce je dostrzegłem :))
domini Napisano 21 Październik 2007 Autor Napisano 21 Październik 2007 Dzieki holender:)Zaraz biorę się do szukania, może rozwikłam tą zagadkę;)pozdr
latający holender Napisano 21 Październik 2007 Napisano 21 Październik 2007 mój post o czyszczeniu wynikał z tego ze moja jest w pięknej patynie, no ale to chyba skład ziemi..może się odważe i wstawię foto mojego skarbika...
domini Napisano 21 Październik 2007 Autor Napisano 21 Październik 2007 Dzieki holender:)Zaraz biorę się do szukania, może rozwikłam tą zagadkę;)pozdr
domini Napisano 21 Październik 2007 Autor Napisano 21 Październik 2007 przez to zamulenie" internetu dwa razy to samo :/No dajesz holender, odwasz sie :PA moja pieczatka wyszła w leciutkiej ziemi prawie ze piasku, ale tez duzo od metalu zależy bo jakies 10m dalej znalazłem drugą ale stan owiele gorszy, coś z niej wykaraskałem ale słabiutka.
latający holender Napisano 21 Październik 2007 Napisano 21 Październik 2007 wstawię najwcześniej jutro,wolę pstryknąć zdjęcie w świetle dziennym,wtedy widać !
domini Napisano 21 Październik 2007 Autor Napisano 21 Październik 2007 Masz rację, ja też robiłem w swietle dziennym nie ma to jak słoneczko do robienia fotek fantów..A Twoja też jest żydowska albo herbowa??Można by stworzyć watek gdzie ludzie by umieszczali fotki swoich pieczątek, jak porobie fotki swoich to się nad tym bardziej zastanowię..
latający holender Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 ..a dlaczego nie wstawiasz fotki tej drugiej ?
domini Napisano 22 Październik 2007 Autor Napisano 22 Październik 2007 jest i druga...A nie wstawiałem bo jest nieszczegulnej urody"Podejrzewam ze może byćto pieczątka jakiegoś piekarza, dwa lwy podtrzymujące jakby precel nar nim korona i wyżej inicjały, niestety nie do odczytania...a Twoja pieczątka??
latający holender Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 Schodzę z mojej wieży na dół,zrobię fotkę..jak będzie coś widac-wstawię Pozdro !
domini Napisano 22 Październik 2007 Autor Napisano 22 Październik 2007 Albo ta wieża taka wysoka, albo fotka slaba:D:D czekam czekam i nic...
latający holender Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 ..holender,z wrażenia jeszcze nie umyłem :)
domini Napisano 22 Październik 2007 Autor Napisano 22 Październik 2007 uuuu holender to Ty ze swoja kąpletnie wymiotłes..myśłem że moja to jest jakaś super, ale Twoja to poprostu cudo..wolałem chyba nie wiedzieć jaką Ty masz teraz czuję się gorszy.. :P
latający holender Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 naprawdę to nie widać że ma wspaniałą zieloną cieniutką patynę-jak to mośiądz (brąz ?),w uchwycie miejsce przetarcia to był tu sznurek który odwinełem bo był do niczego.Ale nie gadaj,ta twoja ze skorpionem/rakiem jest super ! Ja właściwie nie wiem co u mnie jest,kupię chyba plastelinę i powiększę zdjęcie..mam co prawda lak,ale boję się że zniszczę patyne..
latający holender Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 ach i jeszcze ta korona,z tego co widzę teraz i w poprzednich tu tego typu sprawach na takich gmerkach powszednia,co ona oznaczała...przydałby się tu nam w tej dziedzinie jakiś fachowiec/historyk...
domini Napisano 22 Październik 2007 Autor Napisano 22 Październik 2007 Na mojej też jest patyna niczego sobie. Na Twojej najbardziej podoba mi się ten napis otokowy, myśle ze mógł byś dostć za nią niezłą kaske ale pewnie nie masz nawet zamiaru sprzedawac tak jak i ja :Dja tez radził bym w plastelinie, z lakiem to niewiadono bo on gorący to moze jakos podziałać na patyne. ja robiłem innymi pieczatkami odbicia w wosku i niby nic sie z nimi nie stało ale lepiej dmuchać na zimne.
domini Napisano 22 Październik 2007 Autor Napisano 22 Październik 2007 tak to prawda, tak tu sobie piszemy ale w sumie to nic nowego się nie dowiedziałem, na allegro w jakiejs aukcji znalazłem tylko wzmiankę o tych liściach, że były modne na przełomie XVIII/XIXw a tak to nic...pomocy!!
latający holender Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 ..nie sprzedaję moich skarbików,tego nie da się tak prosto wytłumaczyć..godziny łażenia,czasmi bez rezultatu...to prawdziwa przygoda,nie mógłbym zamienić mojej radości z tego hobby na pieniądze.Raz tylko oddałem znalezione przez siebie rzeczy. Nie licząc urwiłapek które konsekwentnie zgłaszam,raz tylko oddałem znalezione,były to obrączki gołębi,ale przekazałem je bez zapłaty,dla kolekcjonera.Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.