Andrelas Napisano 19 Październik 2007 Autor Napisano 19 Październik 2007 Proszę o identyfikację tego bagnetu.Z góry bardzo dziękuję.
Andrelas Napisano 19 Październik 2007 Autor Napisano 19 Październik 2007 Czy mógłby kolega napisać coś bliżej (co znaczy SvT).Niestety z tych klimatów jestem cieniutki".Pozdrawiam,Andrzej.
kowalinho Napisano 19 Październik 2007 Napisano 19 Październik 2007 Nie svt, a SWT. Samozariadnaja Wintowka Tokariewa :)
kowalinho Napisano 19 Październik 2007 Napisano 19 Październik 2007 A po naszemu karabin samopowtarzalny Tokariewa. Produkowany seryjnie w latach 1940-45, w ZSRR oczywista.Pozdrawiam
Sv Napisano 19 Październik 2007 Napisano 19 Październik 2007 Maciej Prószyński - Bagnet Wojskowy poradnik kolekcjonera " RAE 2002. Strona 365 - 266. Tokariev - SVT.Sv
kowalinho Napisano 19 Październik 2007 Napisano 19 Październik 2007 Zauważ tylko, że w języku rosyjskim, a ten bagnet jest rosyjski, nie mamy literki v". Jest to Wintowka a nie Vintovka. Tak piszą anglojęzyczni, żeby im się łatwo czytało, a my chyba anglojęzyczni nie jesteśmy, prawda?Tak samo jest z oznaczaniem radzieckich czołgów KW jako KV itd.Pozdrawiam
Sv Napisano 19 Październik 2007 Napisano 19 Październik 2007 oczywiście strona 366...i oczywiście SWT i SVT to nazwy zamiennie spotykane tak w necie jaki i w literatrurze....Twój jak wspomniano wyżej, to model '40, gdyż '38 miał inne wymiary ( przede wszystkim był dłuższy ).AmenSv
Sv Napisano 19 Październik 2007 Napisano 19 Październik 2007 Łoj modlitwym nie skończyłem:)...Chodziło mi o to, że obie nazwy można spotkać w różnych źródłach( w tym i w/w książce - polecam ), a dotyczą tego samego sprzętu. Jednak biorąc pod uwagę, iż mój nick to Sv", więc pozwoliłem sobie napisać SvT.Pozdrowienia i dobrej pogody na jutrzejsze łowy.Sv
Pytanie
Andrelas
Proszę o identyfikację tego bagnetu.Z góry bardzo dziękuję.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.