tomili Napisano 17 Październik 2007 Autor Napisano 17 Październik 2007 WitamChciał bym się dowiedzieć czy zachowały się jakieś polskie pojazdy marki CWS, ewentualnie jakieś fragmenty, części tego samochodu w Polsce czy też Europie . Nie muszę chyba uzmysławiać jaka to była wyjątkowa konstrukcja Pozwolę sobie przytoczyć fragment książki J. Tarczyńskiego i W. Jeleń „Początki polskiej motoryzacji Samochody CWS”„ Nie wiadomo dzisiaj, jak potoczyły się losy pierwszych polskich samochodów osobowych produkowanych seryjnie „Fabryczne” CWS-y zostały ewakuowane wraz z PZInż. w pierwszych dniach września 1939 roku w kierunku Pińska na Polesiu, a po zajęciu zaś kresów wschodnich Rzeczpospolitej przez Związek Radziecki wpadły w okolicach Kostopola w ręce Armii Czerwonej ( w ZSRR podobno do dziś znajduje się kilka pojazdów tej marki). Sporo zostało zniszczonych w czasie walk i okupacji, lecz nieliczne przetrwały wojnę i były użytkowane jeszcze w latach pięćdziesiątych. W końcu tego okresu wielokrotnie spotykałem karetę typu T1 parkującą na ulicy Puławskiej (przy wylocie ul. Grażyny) w Warszawie, jej właściciel chętnie rozwodził się nad nadzwyczajnymi zaletami swego wozu … ” Z tego fragmentu można domniemywać, że może któryś z samochodów CWS dotrwało do naszych czasów. Za wszelkie informację z góry dziękuje. Pozdrawiam
pająk Napisano 17 Październik 2007 Napisano 17 Październik 2007 Z tego co wiem nie zachowało się nic. Znam człowieka, który jeszcze pod koniec lat 70-tych prowadził (jako dziennikarz radiowy) akcję poszukiwania CWS-a. Efektem było znalezienie dwóch silników do samochodu PZInż. 403 Lux-Sport, do CWS niestety nic nie odnaleziono. Zachowały się rysunki złożeniowe silnika oraz sprzęgła i skrzyni biegów, więc możliwe jest fizyczne odtworzenie napędu. Ale to zadanie dla kilku osób dobrze zorientowanych w konstrukcji i technologii. Plus odpowiednie pieniądze na wykonanie repliki. Trzeba szukać, czyli po prostu wyjechać w teren i pytać. Nawet jeśli CWS-a nie znajdziesz to jestem przekonany (z własnego doświadczenia) że natkniesz się na inny ciekawy fragment zabytkowej motoryzacji. W ostatnich latach kilka unikatowych polskich pojazdow wypłynęło", a o kilku innych wiem że są (lub ich części). Niestety CWS-a między nimi nie ma.
muslim Napisano 17 Październik 2007 Napisano 17 Październik 2007 A może by tak w tym wątku powklejać wszelkie Fotki i rysunki związane z CWSem?
avoadam Napisano 21 Kwiecień 2014 Napisano 21 Kwiecień 2014 Z tego co wiem zachowała się do Cws - a klamka drzwi.ma ja mój znajomy.
Szary_PL Napisano 1 Luty 2016 Napisano 1 Luty 2016 Orientuje się ktoś z jakiej aukcji pochodzi to zdjęcie? Może ktoś z forumowiczów je kupił, albo wie kto je ma? Zdjęcie umieszczone było tutaj http://odkrywca.pl/samochody-osobowe-w-wojsku-polskim-czesc-2,698239.html dnia 2014-03-12. Odtwarzam dokumentację konstrukcyjną samochodu CWS T-1 i każde nowe zdjęcie jest na wagę złota. Jeśli ktoś ma w swoich zbiorach jakiekolwiek zdjęcia samochodów CWS, lub wie kto ma to chętnie nabędę skany tych zdjęć.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.