Skocz do zawartości

Odznaka Pamiątkowa 69 P.P.

kjfg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam kolegów posiadam po dziadku Legitymację Odznaki Pamiatkowej 69 P.P. nr 167 nadana 9.XI.1928. Może ktoś pomoże skompletować całość?
Napisano
marcjew. Dzieki za foto. Nie wiedzałem że była emaliowana, zresztą oprócz legitymacji nigdy jej nie widziałem w domu dziadków. Choć od niemowlęcia lubiłem szperać po kontach. Przeżyłem prawie półwieku i dorosłem do tego aby spróbować złożyc całość
Napisano
Witam.
Kupic orginal moze byc ciezko.Moze ci sie uda trafic odznake dziadka jesli jej nikt nie zakosil to moze gdzies lezec na podworku przeciez kiedys dzieciaki uzywaly tego rodzaju fantow do zabawy.Zycze powodzeni.

Pozdrawiam!
  • 2 weeks later...
Napisano
cześć
szkoda że tak późno zabrałeś się do kompletowania, jeszcze kilkanaście lat wcześniej byłoby o wiele łatwiej. Podobnie jak Ty posiadam legitymację do odznaki KOP po dziadku, ale na razie wstrzymuję się od kompletacji ponieważ odznaka troszkę kosztuję. A tak po za tym czy mógłbyś przesłać mi bardziej dokładne zdjęcia na pocztę 1975robert@wp.pl
Pozdrawiam
Wola z Gniezna
  • 1 month later...
Napisano
Proponuje sprawdzić tutaj
http://www.grawerapanasiuk.pl/index1.htm
co prawda to wciąż będzie kopia, ale już lepszej jakości. Nie wykluczone, że istnieje możliwość wykonania kopi z tym samym numerem seryjnym co odznaka dziadka.
Pozdrawiam
Napisano

jest jeszcze jedno ale nie podpisane i trudno mi je opisać.
Poprzednie zdjęcia są dokładnie opisane, łącznie z nazwiskami i stopniami żołnierzy.

Napisano
W okresie kiedy było robione pierwsze zdjęcie Twój dziadek jeszcze tej odznaki nie posiadał ponieważ wzór jej został zatwierdzony 23 sierpnia 1928r Dz.Rozk.WSWojsk.nr.23,poz 260.Odznaka o wym.40x40mm w kształcie krzyża o ramionach emaliowanych granatowo z żółtym obrzeżem,na ramionach którego złota cyfra i inicjały 11p.strz.Wlkp.,cyfra i inicjały aktualne oraz data powstania pułku. W środku krzyża godło państwowe wz.1927 ,na czerwonym tle w otoku złotego wieńca laurowego .Między ramionami krzyża umieszczone są uproszczone herby miejscowości , z których pochodziły ochotnicze oddziały tworzące organizujący się pułk :lewy górny -herb miasta śremu , prawy górny -Rawicz ,lewy dolny-Jarocin ,prawy dolny -herb miasta Koźmina .Oprócz tego istniał projekt odznaki , na którym herby miast nałożone były na skrzydła orła ,a na piersi wizerunek Bolesława Chrobrego jako patrona pułku .O zatwierdzenie tego projektu dowódca występował 12 grudnia 1927r,nie została zatwierdzona z powodu zakrycia godła państwowego czterema herbami miast i wizerunkiem.Również nie uwzględniona została prośba w sprawie nadania pułkowi imienia Bolesława Chrobrego.Odznaka jednoczęściowa ,bita w srebrze ,emaliowana i patynowana ,wykonawcą odznaki oficerskiej był Wiktor Gontarczyk ,Warszawa ul. Miodowa 19 .Nie natrafiono na odrębne odznaki żołnierskie . Pozdro...
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie