Skocz do zawartości

Poznań - kopią przy Cytadeli - wystarczy pozbierać

laszlo

Rekomendowane odpowiedzi

Nasi nietrudzeni panowie z Aquanetu (chyba) ryją koparkami po drugiej stronie drogi prawie vis a vis głównego wejścia na Cytadelę.
Wychodzą bardzo fajne fanty, a Panowie Kopacze grzecznie odkładają cały złom na kupę. Przez przypadek kolega odkrył składowisko" a na nim np. niemieckie pojemniki na maski i trochę innego owaru" trudniejszego do identyfikacji. Wszystko składają tuż przy boisku (na którym sobie grywamy - stąd odkrycie"). Może wyjdzie coś lepszego?

Fakker - poczekamy co Panowie Kopacze jeszcze wytargają, na razie z tego co zidentyfikowaliśmy (praca zbiorowa;)) to dwa pojemniki na maski, kołpak od mercedesa (model nieznany) i sporo butelek i porcelany - nic wielkiego ale biorąc pod uwagę, że nie trzeba kopać (wszystko jest ogrodzone taśmami) a tylko czekać na nowe fanty to gra jest warta świeczki. W tygodniu wrzucę zdjęcie kołpaka od Mietka.

Pozdrawiam

Kolego Laszlo - a nie zabraliście tego dzbanka emaliowanego leżacego na dnie wykopu i jakiejś dziwnej nocnikowatego rzeczy znajdującej się obok :D ?

W ogóle, to zastanawia ogromna ilość cegieł zalegających w zasadzie po samą powierzchnią ziemi. Dedukuję, że stał tam jakiś budnek(może nawet kompleks) - np. koszarowy. Widziałem zresztą kiedyś zdjęcie przedpola południowego(a w zasadzie zapola) Cytadeli i były na nim jakieś budynki, których nigdy w okolicy nie widziałem.

Może ktoś zna historię tego miejsca?

Kamdrum - ja tam nic nie brałem, kumpel wziął puszki i dekiel od Mercedesa. That`s all folks;) Wychodzi na to, że jeszcze ktoś wyczaił miejsce. Albo Aquanetowcy zabrali:))
A co do resztek budynków, to właśnie szukam starych fotek tego miejsca.

Pozdro

Kamdrum - poprzeglądałem sobie stare zdjęcia i plany - nic tam nie stało (mam zdjęcia do 1924 r). Te cegły to prawdopodobnie zepchnięte i wyrównane pozostałości murów przeciwskarpy, które przysypano ziemią i ubito.

Fakker - a byłeś na tyłach mniejszego boiska (ogrodzonego drewnianymi bandami)? To tam panowie zwalali cały złom (w piątek leżała tam niezła sterta). Chyba nie latałeś dzisiaj z wykrywką?:)

Znowu plomby - będę miał ołów na ciężarki do wędki...heh...
Saper93 - no nie wiem czy Ci dać namiar, jeszcze jakąś urwiłapkę znajdziesz, a wiesz, że SAPER MYLI SIĘ TYLKO RAZ. Dobra, bez jaj - stajesz tyłem do armat przy wejściu na Cytadelę od strony ul. Armii Poznań, obracasz się na godz. 14 i walisz prosto na drugą stronę drogi. Tam są boiska i wykopki. Można też poszperać przy wiadukcie kolejowym - trwa tam remont.

Owocnych poszukiwań

Kamdrum - dokładnie sprawdziłem na starych planach - boiska wzdłuż ul. Armii Poznań leżą na terenie zalewowym nieistniejącej już Małej Śluzy łączącej Fort Wojciecha z Fortem Winiary - stąd budowanie tam czegokolwiek raczej nie miało by sensu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie