Skocz do zawartości
  • 0

ID klamry niemieckiej

Brylu

Pytanie

Napisano

Witam prosze o ID tej oto klamerki jest ona nieco inna niz pospolite nakladki na klamry pruskiej jest wieksza srednica niz standardowa nakladka ma duzo wieksza korone z jakiego okresu pochodzi ?? a moze uzywaly ja jakies inne jednostki badz jakis jeden z 1 wzorow klamerek jak mozna prosic foto jak wygaldala w calosci bylbym wdzieczny jeste ciekaw jak wygaldala do niej puszka" za pomoc wielkei dzieki !!

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzieki za pomoc :) a do tej 1 nakaldki puszka klamry byla takiej samej wielksoci jak standardowe puszki niemieckie z 1 czy 2 wojny ??czy byla wieksza ??bo chec to jakos skompletowac :)
Napisano

Stara klamra była większa o 5mm niż późniejsza standardowa. Pozwolę sobie zamieścić moje klamry jako materiał porównanawczy:
http://img176.imageshack.us/img176/4782/heie0.jpg
z prawej m1847, w środku m1895, a po lewej klamra kadetów.

Napisano
Co żeś ty zrobił tej klamrze że tak się błyszczy? Dalej mówię że nie istnieje wzór 1847 ( chyba poprawnie jest 1871), potrzebuję specjalisty który mi wypisze wszystkie wzory z książki, bo nie pamiętam tak dokładnie, dawno czytałem.
Napisano
Do Brylu - ta starsza klamra była większa od nowszych, byłem świadkiem wykopania, a te nowszego wzoru mam w kolekcji, także jak trzeba pisz to zmierzę.
Napisano
Ta pierwsza jest od klamry pruskiej starego typu, podczas I wojny światowej klamry z taką nakładką miały często jednostki rezerwy gwardii. Ta druga jest od klamry pruskiej nowszego typu. Nie pamiętam dat wzorów tych klamer.
Napisano
Szczotka druciana nawet mosiezna rysuje :( kiwi nie czysci dokladnie :( ja mam inny spoosb do czyszcznei a czyszcze tym nawet delikatne monetki srebrne :) odznaczenia kalmerki szklo drewno :) wszytsko co delikatne a potrzebuje wyczyszczenia :)
Napisano
No wyżej w moim poście dałem link do fotki z klamrami

http://img176.imageshack.us/img176/4782/heie0.jpg

z zasady nie czyzsczę szlachetnej patyny ani starego brudu bo to dodaje uroku, z wyjątkiem gdy zabrudzenia są po prostu brzydkie i zamiast ozdabiać szpecą klamrę. Użyłem miękkiej ęcznej" szczoteczki mosiężnej oraz płynu do czyszczenia mosiądzu kiwi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie