Gość Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 Mam wielka prosbe o pomoc w identyfikacji bagnetu a wlasciwie bagneciku. Rękojeść o dł. 10 cm a ostrze 15 cm. Na rękojeści sfastyka w biało-czerwonym rombie. Na ostrzu RZ w kole oraz jakis numer. Pochwa stalowa. Mam podejrzenia że to może mieć związek z Hitlerjugent ale mam prosbe do sznownych kolegów-fachowców o pomoc dopisaniu historii tego znaleziska.
Gość Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 Z tego, co kiedyś w necie widziałem to jest nóż hitlerjugend. W tamtych czasach to już małe dzieci szkolili w wiadomych celach. Może jakiś znawca coś dopowie. Na ostrzu powinien być chyba jeszcze napis.
Gość Napisano 24 Czerwiec 2002 Napisano 24 Czerwiec 2002 To noz Hitlerjugend.Na ostrzu powinien byc tez napis Blut und Ehre ( krew i honor )Takiem tam hasełko HJ.Pozdrawiam jerry
Grzesio Napisano 24 Czerwiec 2002 Napisano 24 Czerwiec 2002 Koło zawiera logo RZM (a nie RZ), czyli Reichszeugmeisterei der NSDAP, Krajowego Nadzoru Mundurowego NSDAP, który powołany do życia 1.04.1929, nadzorował produkcję mundurów, odznaczeń i ekwipunku dla NSDAP i jej organizacji filialnych, jak np. SA, Allgemeine-SS czy właśnie HJ, która mogła być prowadzona tylko przez dopuszczone firmy (choć z pewnymi wyjątkami, np. od lutego 1941 z nadzoru RZM zwolniono wytwarzanie Schirmmuetze). W tym celu wybrane firmy, spełniające wymagania dotyczące jakości i ceny wyrobów, otrzymywały od RZM numery, którymi sygnowały swe wyroby. Numer, o ile to numer RZM, zawiera liczbowy kod producenta i rok produkcji lub zamówienia.
Gość Napisano 24 Czerwiec 2002 Napisano 24 Czerwiec 2002 To oczywiscie noz Hitler Jugend, jednak niektore serie wypuszczane byly bez tej inwokacji
Gość Napisano 29 Czerwiec 2002 Napisano 29 Czerwiec 2002 R51 uspokoileś mnie, bo rzeczywiście mój egzemplarz nie ma inwokacji. Jest natomiast nr i trzy litery o których piszcie. Dzięki wszystkim za info. Pozdrowienia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.