QB@ Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2007 Witam, mam do was, bunkrowców sprawe. Otóż nauczyciel historii z racji moich zainteresowań zlecił mi budowe modelu schronu (bunkru) ze steropianu do pracowni historycznej. Nie uściślił jednak jakiego. Mówił jedynie żeby nie był zbytnio skomplikowany, polski, radziecki bądźniemiecki. Mile widziany jakiś schron bojowy z lini Mołotowa. Da sie wogóle coś takiego wykonać ? Jak tak to jakie kleje i skale polecacie ?? Prosze o podawanie fotek lub linków do stronek z przekrojami, wymiarami.Z góry dziękuje: QB@ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 29 Wrzesień 2007 Share Napisano 29 Wrzesień 2007 najlepiej byłoby wykonać tzw.inwentaryzację istniejącego bunkra czyli pomiary ,grubosci ścian ,układu pomieszczeń ,otworów -następnie przeniesć to na papier w odpowiedniej skali (takiej w której będziemy robić model)robiąc tzw rzuty płaskie - od tego wykonanie modelu to juz pryszcz tak jak sklejanka samolotu w skali 1:72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QB@ Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2007 aha, ale w mojej okolicy zabardzo nie ma bunkrów, jedynie jeden kochbunkier. Byłbym wdzieczny za wklejone schematy bądź przesłane na mail niebyl@op.pl Miałem zamiar zrobić jakiś najprostrzy,jednokondygnacyjny, max dwu pomieszczeniowy, chyba wywietrznikow nie bede odwzorowywal.Ma stwarzać wrażenie opuszczonego bunkru w XXI wieku, bez pancernych drzwi itp. Mile widziane sposoby kamuflarzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombspider Napisano 29 Wrzesień 2007 Share Napisano 29 Wrzesień 2007 Witam, do budowy modelu bunkra polecam ci cienki styropian np.: taki z jakiego są wykonane tacki - łatwo się go wycina, następnie spinasz wycięte ściany szpilkami i malujesz" gipsem. do tego dorzucasz trochę zieleninki (np: mchy) by diorama miała żywe kolorki i już mamy prosty model :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QB@ Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2007 Mi chodzi o to zeby bylo to w wiekszej skali, takiej jakich mniej-więcej rozmiarów jest książka. tombspider < dzięki za rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal-01 Napisano 29 Wrzesień 2007 Share Napisano 29 Wrzesień 2007 Jestem w trakcie robienia dioramy z bunkrem jednak robię go nie ze styropianu z betonu (odlew w skali 1:35). Troszkę z tym roboty ale mam nadzieję że da bardzo ciekawy efekt.QB@, na maila posłałem ci kilka szczegółów dotyczących tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Wrzesień 2007 Share Napisano 29 Wrzesień 2007 http://zapomniany.rybnik.pl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=51instrukcja saperska- Polska !Zobacz sobie jest urbanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QB@ Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2007 a posiada ktoś jeszcze inne instrukcje saperskie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szym Napisano 29 Wrzesień 2007 Share Napisano 29 Wrzesień 2007 polecam www.gpm.pl - robią gotowe zestawy do odlania z gipsu. polskie tradytory, Wał atlantycki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.