swojak Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 Witam, potrzebuję jakichkolwiek informacji na temat liczby i nazwisk rabinów guberni kieleckiej w 1897 roku. Mile widziane również informacje na temat pierwszego powszechnego spisu ludności cesarstwa rosyjskiego z 1897 roku, a także mapa guberni, ewentualnie mapa okręgów bóżniczych na terenie guberni kieleckiej.Pozdrawiam.
yasioo Napisano 29 Wrzesień 2007 Napisano 29 Wrzesień 2007 To ja bym życzył sobie dokładnie to samo dla gubernii grodzieńskiej, może ktoś wie jak tego szukać?
swojak Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Napisano 29 Wrzesień 2007 Mapa mapa szczegółowa Królestwa Polskiego, red JMBazewicz, Dante, Kupiłem sobie takie mapy dla guberni kieleckiej przez internet.Gubernia kielecka dzieliła się na 7 powiatów, przy czym każdy powiat ma tutaj oddzielną mapę+ mapa królestwa.Są to reprindty o dość dobrej jakości druku. Powinni mieć mapy każdej guberni, w tym i grodzieńskiej.Niestety nie są ukazane okęgi bóżnicze.Generalnie mało akt dotyczących kieleckich okręgów z tego okresu znajduje się w APK, jednak mi chodzi o rok 1897.Nie ma w kielcach żadnych map okr. bóżniczych, a nazwiska rabinów, którymi podpisywali się własnoręcznie w języku rosyjsim, polskim i jidisz są nie do odczytania(litery koślawe do tego stopnia)Nie zachowały się żadne schematy spisowe, a przynajmniej nic mi o nich nie wiadomo. Wyniki spisu powszechnego, czyli[ Pierwaja wsieobszczaja pierepis nasielenija rossijskoj impierii 1897 g. pod red. N. A. Trajnickogo, LIII. Kieleckaja gubernia, [S. Petersburg] 1904.]znajdują się w warszawie, chyba w muzeum narodowym.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.