anty-szkodnik przysypywacz Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 Witam.Jest to dalszy wątek mojego tematu odnośnie Prośba o id.dziwnego zbiornika".W miejscu znalezienia tego zbiornika,wyszło też parę innych rzeczy,być może związanych z tematem.Myślę,że najlepszym przedmiotem, po którym można by było stwierdzić jakiego samolotu dotyczą te części jest ta blaszka z jakimś opisem (chyba kabiny pilota?).Postaram się dodać zdjęcia innych przedmiotów znalezionych w tym miejscu,może one pozwolą rozwikłać do końca tę zagadkę.
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 W tym miejscu,wyszły jeszcze dwie fajnie zachowane butle tlenowe(razem 4).Jedna butla z białymi paskami,druga ze znakami odbioru,numerem(fl....) i datą 1942.
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 Reszta znalezisk z tego miejsca niezbyt związana z tematem.Jedynie ta aluminiowa rurka może być od samolotu,namalowane są na niej dwa podłużne paski siwego(chyba) koloru.Osobom chętnym pomóc w id. będę bardzo wdzięczny.(Oczywiście jeszcze raz dziękuję koledze slotowi za wstępną identyfikację i serdecznie pozdrawiam go!)
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 Dodatkowe zdjęcie.
Woodhaven Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Na tablicy przyrządy kontroli pracy silnika są zdwojone a na górze napis ..... FW ..8B Strzelałbym Focke Wulf 58 B
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 Szkoda,że nie ma jakiś poważniejszych części jak np. golenie,na pewno wtedy było by łatwiej rozpoznać.Wspomniałem o goleniach,bo mój kolega proponował mi kiedyś wyjazd w miejsce (do lasu-leśnictwo Jamy)gdzie właśnie te części znaleziono.Później sprawa się rozmyła i nie szukaliśmy w tamtym terenie.Słyszałem później,lub czytałem tu na farum ,że w tym rejonie ktoś trafił parę hełmów fj.
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 oczywiście chciałem napisać...FORUM....
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 A czy Focke Wulf 58 B miał może dwa karabiny mg (17) sprzężone ze sobą?
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 Chodzi o te karabiny od rufy samolotu
slot Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 witam! ja również potwierdzam że to może być instrukcja od tablicy przyżądów z fw 58.również pozdrawiam i życzę dalszych udanych wykopków.
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 serdecznie Cię witam slot. Dzisiaj ryłem w bł0ocie prawie po uda.Myślę że na razie wystarczy,tym bardziej że teren pr.A życzenia są ok i vice versa.Pzdr.
slot Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 życzę ci abyś trafił tabliczkę znamionową z tego fw wtedy kolega kot05 mógłby poszukać załogi w spisach straconych maszyn lub na forum zagranicą.
Woodhaven Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Właśnie sączyłem oglądać film o FW 58 . . Film potwierdza moje przypuszczenia co do typu.Układ przyrządów pokładowych się zgadza za chwilę wrzucę linka do filmu .
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 Woodhaven...wszystko sie zgadza z tą tablicą.Super dzięki za zdjęcie. Pzdr.
Woodhaven Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Wcześniej popełniłem błąd powinno być ‘Właśnie skończyłem oglądać” przepraszam Fw 58B-2 – lekki samolot bombowy, uzbrojony w 3 karabiny maszynowe karabinów maszynowych MG 15 (jeden w oszklonym nosie kadłuba, dwa w wieżyczce grzbietowej), 250 kg bombA co do tabliczki znamionowej znajduje się na sterze pionowym powyżej steru poziomego ... na zdjęciu
Woodhaven Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Zapraszam na film , niestety długo się ściągą ale naprawdę warto zobaczyć ten film http://stephane.havard.free.fr/video.htm
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 Naprawdę dobry film ,klimat tamtych lat dziwnie działa na człowieka.Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.