stwp Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 płonąca drewniana chata , nie jakaś dykta .
stwp Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 dalej kuchnia którą i tak zdobyli Polacy
stwp Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Polska zbióra , niestety kawaleria mi umknęła .
Tekaes Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 faktycznie - pojazdy - współczesna kuchnia polowa:-)
stwp Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 mam tylko tą fotkę częsci kawalerii przed samą bitwą
Lennygb Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Juz zaluje, ze mnie tam nie bylo. To moja rodzinna miejscowosc. Dlatego mam prosbe o wyslanie jakis zdjec na moj email: mlemieszek@wp.pl Z gory dziekuje...
Steiner7 Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Hmmm, no tak...Skoro Panowie tak chcą się porównywać z Bzurą to może kilka cyferek?Z tego co widać na zdjęciach, to wiele wojska raczej nie było.W porównaniu z Bzurą...Strona polska, piechota:Wola Gułowska -26Bzura -około 300Strona niemiecka, piechota:Wola Gułowska -10-12Bzura -około 100Kawaleria:Wola Gułowska -8Bzura -60Pojazdy pancerne:Wola Gułowska -1Bzura -7Zrozumiałe jest, że im więcej ludzi, tym trudniej spiąć wszystko do kupy.Cieszy natomiast fakt próby utrzymania pewnego standardu, jeśli chodzi o wygląd żołnierzy strony niemieckiej, bo ta jest mi bliższa.Brak szelek, obsługa sam. panc w mundurze pancernym i w hełmie. Może były jakieś niedociągnięcia, jak saperka z niewłaściwej strony, ale to wszystko jest do poprawienia w przyszłości. Cieszy fakt, że komuś się chce chcieć.
stwp Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Witam .Ja pstryknąłem tylko kilka fotek z początku bitwy czyli potyczki patrolu niemieckiego z polakami ,i tak jak wspominałem brak jest na nich np. motocykli ( chyba 3 szt po stronie niemieckiej ) , ciężarówka , transporter Sdkz 251. Po stronie polskiej był nawet motocykl sokół -1000 . Nie zrobiłem też wogóle zdjęć polskiego szpitala polowego jak i samiej kawalerii , oraz drugiej częsci rekonstrukcji - padła bateria w cyfrówce. Może ktoś wklei swoje fotki Woli Gułowskiej bo sptrykaczy było sporo . Pozdr
akagi Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Gratuluje udanej imprezy. Bardzo fajnie, że temat się rozwija i poozostaje w kalendarzu imprez. Tak trzymać :)pozdrawiamJacek akagi" HaberFundacja Wojskowści Polskiej
stwp Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 fotka transportera,Steiner7 z tego co widziałem to raczej rekonstruktorów było na pewno ze 3 razy więcej niż piszesz - przynajmniej po stronie niemieckiej - za pierwszym razem podjechali transporterem , a za drugim ciężarówką , samochodem pancernym i motocyklami . Natomiast nie potrafię powiedzieć ilu było polaków . pozdr.
Canaris Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Witam serdecznie.Powrót był długi mi męczący, ale wreszcie udało się dojechać i względnie wyspać :). Do konkretów jednak:Należy docenić wielki wkład organizatorów w powodzenie tej imprezy. Scenariusz bitwy na bardzo wysokim poziomie. Wspomnieć należy wspaniały element jakim były osoby cywilne, które w sposób perfekcyjny i bardzo profesjonalny odegrały swoje role. Chylę przed nimi czoła. Zauważyć należy również bardzo dobre relacje stron walczących. Wszyscy w opanowaniu i bez zbędnych emocji odegrali swoje role a współdziałanie było na najwyższym poziomie. Nie omieszkam wspomnieć o wielkiej ilości broni. Każdy uczestnik imprezy praktycznie był wyposażony w broń strzelającą co bardzo podwyższyło realizm bitwy. Sceneria dobrana znakomicie! Było parę niedociągnięć organizacyjnych, jednak pochwalić należy wygodne łóżka, czyste toalety oraz smaczne jedzenie, a organizatorzy dwoili się i troili by spełnić wszystkie zachcianki uczestników i pomóc w każdej kwestii. W jednym zdaniu, Wola Gusłowska mimo że nie była imprezą nagłośnioną na tym czy innych forach, zorganizowana została z najwyższym profesjonalizmem i spokojnie mogę ją przyrównać do imprez typu: D-Day Hell, Kępa Oksywska - Kosakowo. Super Panowie! Super!W tym miejscu podziękowania i pozdrowienia dla wszystkich grup rekonstrukcyjnych biorących udział w tej imprezie, a w szczególności Mirkowi i jego chłopakom za pełen profesjonalizm. PozdrawiamKarol KędziaSekcja niemiecka SRH Wrzesień 39
Mistrzu Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Co do Niemców Steiner7 pomylił się w obliczeniach 3-4 krotnie. Potwierdzam to co powiedział: cieszy fakt, że komuś się chciało chcieć. Gdyby organizatorzy dysponowali budżetem Bzury, myślę, że przedsięwzięcie byłoby na dużo większą skalę.
meleskul Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Nie ma się o co spierać. Nie widzę powodu, dla którego trzeba udowodnić, że Wola była lepsza od Bzury, albo Bzura od Woli.Zaraz się zaczniecie zastanawiać czy w 1939 roku prawdziwa bitwa nad Bzurą była lepsza" od tej pod Kockiem.Dziękujemy za zaproszenie i pozdrawiamy gospodarzy oraz pozostałych uczestników.Foto - Joanna Mielczarek
Steiner7 Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Jeśli kogoś uraziłem lub niezauważyłem to przepraszam. Oparłem się na zamieszczonym materiale foto.
rjp71 Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Miałem nadzieję Marcin,że się spotkamy na Woli Gułowskiej.Pozdrawiam Robert z LUBARTOWA.
220V Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 ja rownież tam byłem.potwierdzam, bardzo ciekawie zrobiona rekonstrukcja.dla kolegów kłucących sie o cyferki zamieszcze fotki na których mozna ocenić w przybliżeniu liczebność wojsk...nie udalo mi sie obiąć wszystkich na raz, wiecod lewej
valkyrie Napisano 8 Październik 2007 Autor Napisano 8 Październik 2007 Wola Gułowska 2007 za nami.Podziękowania dla wszystkich, którzy wzięli udział:SRH WRZEŚIEŃ 39"Kawaleria z Nowogrodu PSRH X D.O.K. - PrzemyślL.O.W. Gdynia GRH RHEINGRH KozieniceGRH WILKI" GRH KampinosSiedemnasty"Cywile z Osin od KS. AndrzejaSzczególne podziękowania dla Ks. Andrzeja M., Przeora Klasztoru w Woli Gułowskiej, Sióstr Zakonnych, Wójta Gminy Adamów Pana Sławomira Skwarka, Dyrektora Domu Kultury w Woli Gułowskiej Artura Sępocha, Sołtysa, miejscowej Policji i Straży Pożarnej. Dziękujemy również mieszkańcom Woli Gułowskiej za pomoc i dobre słowo, wszystkim znajomym, koleżankom i kolegom, którzy nam pomagali. Pirotechnikom, firmom od broni, pojazdów i nagłośnienia, kolegom z Czech, Sebastianowi, Jackowi, Wilkowi, Rudej, motocyklistom oraz wszyskim pozostałym. Redaktorowi Adamowi Sikorskiemu gorące podziękowania za profesjonalny komentarz.Za wszystkie krytyczne uwagi dziękujemy. W przyszłości postaramy się wyeliminować błędy. Przygotowując widowisko chcieliśmy aby wyszło jak najlepiej. Ciężko jest zadowolić wszystkich...... Wierzymy jednak, że nasza praca nie poszła na marne. Wola Gułowska jest jednym z wrześniowych tematów - wszystkie są ważne! Wkład rekonstruktorów biorących udział dał efekt końcowy. To nasza wspólna praca.Serdecznie dziękujemy i pozdrawiamy.Lubelska Grupa Rekonstrukcji Historycznej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.