Skocz do zawartości

Wola Gułowska 07.10.2007

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 101
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Hmmm, no tak...
Skoro Panowie tak chcą się porównywać z Bzurą to może kilka cyferek?
Z tego co widać na zdjęciach, to wiele wojska raczej nie było.
W porównaniu z Bzurą...

Strona polska, piechota:
Wola Gułowska -26
Bzura -około 300
Strona niemiecka, piechota:
Wola Gułowska -10-12
Bzura -około 100

Kawaleria:
Wola Gułowska -8
Bzura -60

Pojazdy pancerne:
Wola Gułowska -1
Bzura -7

Zrozumiałe jest, że im więcej ludzi, tym trudniej spiąć wszystko do kupy.

Cieszy natomiast fakt próby utrzymania pewnego standardu, jeśli chodzi o wygląd żołnierzy strony niemieckiej, bo ta jest mi bliższa.
Brak szelek, obsługa sam. panc w mundurze pancernym i w hełmie. Może były jakieś niedociągnięcia, jak saperka z niewłaściwej strony, ale to wszystko jest do poprawienia w przyszłości. Cieszy fakt, że komuś się chce chcieć.

Witam .Ja pstryknąłem tylko kilka fotek z początku bitwy czyli potyczki patrolu niemieckiego z polakami ,i tak jak wspominałem brak jest na nich np. motocykli ( chyba 3 szt po stronie niemieckiej ) , ciężarówka , transporter Sdkz 251. Po stronie polskiej był nawet motocykl sokół -1000 . Nie zrobiłem też wogóle zdjęć polskiego szpitala polowego jak i samiej kawalerii , oraz drugiej częsci rekonstrukcji - padła bateria w cyfrówce. Może ktoś wklei swoje fotki Woli Gułowskiej bo sptrykaczy było sporo . Pozdr

fotka transportera,Steiner7 z tego co widziałem to raczej rekonstruktorów było na pewno ze 3 razy więcej niż piszesz - przynajmniej po stronie niemieckiej - za pierwszym razem podjechali transporterem , a za drugim ciężarówką , samochodem pancernym i motocyklami . Natomiast nie potrafię powiedzieć ilu było polaków . pozdr.

Witam serdecznie.

Powrót był długi mi męczący, ale wreszcie udało się dojechać i względnie wyspać :). Do konkretów jednak:

Należy docenić wielki wkład organizatorów w powodzenie tej imprezy. Scenariusz bitwy na bardzo wysokim poziomie. Wspomnieć należy wspaniały element jakim były osoby cywilne, które w sposób perfekcyjny i bardzo profesjonalny odegrały swoje role. Chylę przed nimi czoła. Zauważyć należy również bardzo dobre relacje stron walczących. Wszyscy w opanowaniu i bez zbędnych emocji odegrali swoje role a współdziałanie było na najwyższym poziomie. Nie omieszkam wspomnieć o wielkiej ilości broni. Każdy uczestnik imprezy praktycznie był wyposażony w broń strzelającą co bardzo podwyższyło realizm bitwy. Sceneria dobrana znakomicie!

Było parę niedociągnięć organizacyjnych, jednak pochwalić należy wygodne łóżka, czyste toalety oraz smaczne jedzenie, a organizatorzy dwoili się i troili by spełnić wszystkie zachcianki uczestników i pomóc w każdej kwestii.

W jednym zdaniu, Wola Gusłowska mimo że nie była imprezą nagłośnioną na tym czy innych forach, zorganizowana została z najwyższym profesjonalizmem i spokojnie mogę ją przyrównać do imprez typu: D-Day Hell, Kępa Oksywska - Kosakowo. Super Panowie! Super!

W tym miejscu podziękowania i pozdrowienia dla wszystkich grup rekonstrukcyjnych biorących udział w tej imprezie, a w szczególności Mirkowi i jego chłopakom za pełen profesjonalizm.

Pozdrawiam
Karol Kędzia
Sekcja niemiecka SRH Wrzesień 39

Co do Niemców Steiner7 pomylił się w obliczeniach 3-4 krotnie. Potwierdzam to co powiedział: cieszy fakt, że komuś się chciało chcieć. Gdyby organizatorzy dysponowali budżetem Bzury, myślę, że przedsięwzięcie byłoby na dużo większą skalę.

Nie ma się o co spierać. Nie widzę powodu, dla którego trzeba udowodnić, że Wola była lepsza od Bzury, albo Bzura od Woli.

Zaraz się zaczniecie zastanawiać czy w 1939 roku prawdziwa bitwa nad Bzurą była lepsza" od tej pod Kockiem.

Dziękujemy za zaproszenie i pozdrawiamy gospodarzy oraz pozostałych uczestników.

Foto - Joanna Mielczarek

ja rownież tam byłem.
potwierdzam, bardzo ciekawie zrobiona rekonstrukcja.
dla kolegów kłucących sie o cyferki zamieszcze fotki na których mozna ocenić w przybliżeniu liczebność wojsk...
nie udalo mi sie obiąć wszystkich na raz, wiec

od lewej

Wola Gułowska 2007 za nami.
Podziękowania dla wszystkich, którzy wzięli udział:
SRH WRZEŚIEŃ 39"
Kawaleria z Nowogrodu
PSRH X D.O.K. - Przemyśl
L.O.W. Gdynia
GRH RHEIN
GRH Kozienice
GRH WILKI"
GRH Kampinos
Siedemnasty"
Cywile z Osin od KS. Andrzeja
Szczególne podziękowania dla Ks. Andrzeja M., Przeora Klasztoru w Woli Gułowskiej, Sióstr Zakonnych, Wójta Gminy Adamów Pana Sławomira Skwarka, Dyrektora Domu Kultury w Woli Gułowskiej Artura Sępocha, Sołtysa, miejscowej Policji i Straży Pożarnej. Dziękujemy również mieszkańcom Woli Gułowskiej za pomoc i dobre słowo, wszystkim znajomym, koleżankom i kolegom, którzy nam pomagali. Pirotechnikom, firmom od broni, pojazdów i nagłośnienia, kolegom z Czech, Sebastianowi, Jackowi, Wilkowi, Rudej, motocyklistom oraz wszyskim pozostałym.
Redaktorowi Adamowi Sikorskiemu gorące podziękowania za profesjonalny komentarz.
Za wszystkie krytyczne uwagi dziękujemy. W przyszłości postaramy się wyeliminować błędy. Przygotowując widowisko chcieliśmy aby wyszło jak najlepiej. Ciężko jest zadowolić wszystkich...... Wierzymy jednak, że nasza praca nie poszła na marne.
Wola Gułowska jest jednym z wrześniowych tematów - wszystkie są ważne! Wkład rekonstruktorów biorących udział dał efekt końcowy. To nasza wspólna praca.
Serdecznie dziękujemy i pozdrawiamy.
Lubelska Grupa Rekonstrukcji Historycznej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie