stwp Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 niemcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 cdn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 obrona kuchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 płonąca drewniana chata , nie jakaś dykta . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 dalej kuchnia którą i tak zdobyli Polacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Polska zbióra , niestety kawaleria mi umknęła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 mały czołg grubera" na zgliszczach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tekaes Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 faktycznie - pojazdy - współczesna kuchnia polowa:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 mam tylko tą fotkę częsci kawalerii przed samą bitwą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lennygb Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Juz zaluje, ze mnie tam nie bylo. To moja rodzinna miejscowosc. Dlatego mam prosbe o wyslanie jakis zdjec na moj email: mlemieszek@wp.pl Z gory dziekuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Hmmm, no tak...Skoro Panowie tak chcą się porównywać z Bzurą to może kilka cyferek?Z tego co widać na zdjęciach, to wiele wojska raczej nie było.W porównaniu z Bzurą...Strona polska, piechota:Wola Gułowska -26Bzura -około 300Strona niemiecka, piechota:Wola Gułowska -10-12Bzura -około 100Kawaleria:Wola Gułowska -8Bzura -60Pojazdy pancerne:Wola Gułowska -1Bzura -7Zrozumiałe jest, że im więcej ludzi, tym trudniej spiąć wszystko do kupy.Cieszy natomiast fakt próby utrzymania pewnego standardu, jeśli chodzi o wygląd żołnierzy strony niemieckiej, bo ta jest mi bliższa.Brak szelek, obsługa sam. panc w mundurze pancernym i w hełmie. Może były jakieś niedociągnięcia, jak saperka z niewłaściwej strony, ale to wszystko jest do poprawienia w przyszłości. Cieszy fakt, że komuś się chce chcieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Witam .Ja pstryknąłem tylko kilka fotek z początku bitwy czyli potyczki patrolu niemieckiego z polakami ,i tak jak wspominałem brak jest na nich np. motocykli ( chyba 3 szt po stronie niemieckiej ) , ciężarówka , transporter Sdkz 251. Po stronie polskiej był nawet motocykl sokół -1000 . Nie zrobiłem też wogóle zdjęć polskiego szpitala polowego jak i samiej kawalerii , oraz drugiej częsci rekonstrukcji - padła bateria w cyfrówce. Może ktoś wklei swoje fotki Woli Gułowskiej bo sptrykaczy było sporo . Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Gratuluje udanej imprezy. Bardzo fajnie, że temat się rozwija i poozostaje w kalendarzu imprez. Tak trzymać :)pozdrawiamJacek akagi" HaberFundacja Wojskowści Polskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stwp Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 fotka transportera,Steiner7 z tego co widziałem to raczej rekonstruktorów było na pewno ze 3 razy więcej niż piszesz - przynajmniej po stronie niemieckiej - za pierwszym razem podjechali transporterem , a za drugim ciężarówką , samochodem pancernym i motocyklami . Natomiast nie potrafię powiedzieć ilu było polaków . pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Canaris Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Witam serdecznie.Powrót był długi mi męczący, ale wreszcie udało się dojechać i względnie wyspać :). Do konkretów jednak:Należy docenić wielki wkład organizatorów w powodzenie tej imprezy. Scenariusz bitwy na bardzo wysokim poziomie. Wspomnieć należy wspaniały element jakim były osoby cywilne, które w sposób perfekcyjny i bardzo profesjonalny odegrały swoje role. Chylę przed nimi czoła. Zauważyć należy również bardzo dobre relacje stron walczących. Wszyscy w opanowaniu i bez zbędnych emocji odegrali swoje role a współdziałanie było na najwyższym poziomie. Nie omieszkam wspomnieć o wielkiej ilości broni. Każdy uczestnik imprezy praktycznie był wyposażony w broń strzelającą co bardzo podwyższyło realizm bitwy. Sceneria dobrana znakomicie! Było parę niedociągnięć organizacyjnych, jednak pochwalić należy wygodne łóżka, czyste toalety oraz smaczne jedzenie, a organizatorzy dwoili się i troili by spełnić wszystkie zachcianki uczestników i pomóc w każdej kwestii. W jednym zdaniu, Wola Gusłowska mimo że nie była imprezą nagłośnioną na tym czy innych forach, zorganizowana została z najwyższym profesjonalizmem i spokojnie mogę ją przyrównać do imprez typu: D-Day Hell, Kępa Oksywska - Kosakowo. Super Panowie! Super!W tym miejscu podziękowania i pozdrowienia dla wszystkich grup rekonstrukcyjnych biorących udział w tej imprezie, a w szczególności Mirkowi i jego chłopakom za pełen profesjonalizm. PozdrawiamKarol KędziaSekcja niemiecka SRH Wrzesień 39 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 tylko nie D- day... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Co do Niemców Steiner7 pomylił się w obliczeniach 3-4 krotnie. Potwierdzam to co powiedział: cieszy fakt, że komuś się chciało chcieć. Gdyby organizatorzy dysponowali budżetem Bzury, myślę, że przedsięwzięcie byłoby na dużo większą skalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meleskul Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Nie ma się o co spierać. Nie widzę powodu, dla którego trzeba udowodnić, że Wola była lepsza od Bzury, albo Bzura od Woli.Zaraz się zaczniecie zastanawiać czy w 1939 roku prawdziwa bitwa nad Bzurą była lepsza" od tej pod Kockiem.Dziękujemy za zaproszenie i pozdrawiamy gospodarzy oraz pozostałych uczestników.Foto - Joanna Mielczarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Jeśli kogoś uraziłem lub niezauważyłem to przepraszam. Oparłem się na zamieszczonym materiale foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Miałem nadzieję Marcin,że się spotkamy na Woli Gułowskiej.Pozdrawiam Robert z LUBARTOWA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
220V Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 ja rownież tam byłem.potwierdzam, bardzo ciekawie zrobiona rekonstrukcja.dla kolegów kłucących sie o cyferki zamieszcze fotki na których mozna ocenić w przybliżeniu liczebność wojsk...nie udalo mi sie obiąć wszystkich na raz, wiecod lewej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
220V Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
220V Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 zapomniałem przeskalowac...wiec, foto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
220V Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 foto 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valkyrie Napisano 8 Październik 2007 Autor Share Napisano 8 Październik 2007 Wola Gułowska 2007 za nami.Podziękowania dla wszystkich, którzy wzięli udział:SRH WRZEŚIEŃ 39"Kawaleria z Nowogrodu PSRH X D.O.K. - PrzemyślL.O.W. Gdynia GRH RHEINGRH KozieniceGRH WILKI" GRH KampinosSiedemnasty"Cywile z Osin od KS. AndrzejaSzczególne podziękowania dla Ks. Andrzeja M., Przeora Klasztoru w Woli Gułowskiej, Sióstr Zakonnych, Wójta Gminy Adamów Pana Sławomira Skwarka, Dyrektora Domu Kultury w Woli Gułowskiej Artura Sępocha, Sołtysa, miejscowej Policji i Straży Pożarnej. Dziękujemy również mieszkańcom Woli Gułowskiej za pomoc i dobre słowo, wszystkim znajomym, koleżankom i kolegom, którzy nam pomagali. Pirotechnikom, firmom od broni, pojazdów i nagłośnienia, kolegom z Czech, Sebastianowi, Jackowi, Wilkowi, Rudej, motocyklistom oraz wszyskim pozostałym. Redaktorowi Adamowi Sikorskiemu gorące podziękowania za profesjonalny komentarz.Za wszystkie krytyczne uwagi dziękujemy. W przyszłości postaramy się wyeliminować błędy. Przygotowując widowisko chcieliśmy aby wyszło jak najlepiej. Ciężko jest zadowolić wszystkich...... Wierzymy jednak, że nasza praca nie poszła na marne. Wola Gułowska jest jednym z wrześniowych tematów - wszystkie są ważne! Wkład rekonstruktorów biorących udział dał efekt końcowy. To nasza wspólna praca.Serdecznie dziękujemy i pozdrawiamy.Lubelska Grupa Rekonstrukcji Historycznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.