Skocz do zawartości

Kurtka kamuflazowa Wh - co o niej myslicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Chcialem kupic taka kurtke kamuflażowa Wh , a mało się na tym znam. Czy to dobra kopia?
Czy opłaci sie to kupić?
Czy na taką kurtke normalnie naszywa się obszycia i nosi na koszuli?
Moze ktos ma takową?
Proszę o opinię.
link : http://mundury-historyczne.pl/sklep/product_info.php?cPath=24_28&products_id=37&language=pl
Napisano
Witam!
Osobiście tylko raz na zdjęciu dokumentalnym w książce „German Army Uniforms and insygnia 1933-1945” widziałem użycie takiej kurtki (czterokieszeniowej, szytej z tkaniny w geometrycznym wzorze maskującym) – według informacji była to oficerska bluza szyta prywatnie na zamówienie w polowych warsztatach przez jej właściciela. Dlatego wydaje mi się, że tego typu bluzy były bardzo rzadko używane w Wehrmachcie.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
A dlaczego upierasz się akurat przy tej kurtce? Żeby nie było - ja nie odtwarzam wojsk niemieckich, ale jeśli jak pisze Hindus był to bardzo rzadki wzór, to czemu nie zakupić czegoś bardziej uniwersalnego?

Domyślam się że pewnie chodzi o cenę - ja bym radził dozbierać i kupić coś co nie będzie kontrowersyjne na większości imprez w Polsce - unikniesz w ten sposób niepotrzebnych nerwów, a także i kosztów (kupna drugiej uznanej" bluzy oraz potencjalnie zmarnowanych pieniędzy na dojazdy na imprezy, na których zostaniesz niedopuszczony do udziału ze względu na wzór bluzy)
Napisano
To17071990 – trudno tu składać jakiekolwiek deklaracje, że zostaniesz lub nie skrytykowany za noszenie takiej bluzy ;) Mnie osobiście nie podoba się jakość jej wykonania – miałem kiedyś spodnie do tego kompletu właśnie produkcji Pana Frankowskiego i szczerze mówiąc byłem z nimi mocno rozczarowany :(

Zdecydowanie zgadzam się z Marianem, że lepiej gdybyś wstrzymał się na razie z zakupem, odłożył więcej pieniędzy i poszukał dobrze wykonanej klasycznej kurtki maskującej WH (w geometrycznym lub błotnym kamuflażu).

A co do Twojego pytania z pierwszego postu: „Czy na taką kurtkę normalnie naszywa się obszycia i nosi na koszuli?” – to zdecydowanie tak – tak którą widziałem miała komplet obszyć, a jej właściciel przyozdobił ją jeszcze posiadanymi odznaczeniami bojowymi.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano

A tutaj rzeczona fotografia w załączeniu – proszę zwrócić uwagę, że bluza ze zdjęcia ma również inny kształt klapek kieszeni (charakterystyczne „mewki”).

Pozdrawiam
Hindus

Napisano
Ja na Twoim miejscu zaoszczedzilbym wiecej kasy i kupil cos naprawde pozadnego z hero albo z innej liczacej" sie firmy.
A tak na marginesie to przenies sie do jednostki Waffen SS i bedziesz mial znacznie szerszy wybor mundurow maskujacych :)

powodzenia
Napisano
A ja na to jak na lato... ;)
tzn kolejny syf od Frankowskiego... pytania w stylu co wy na to" lub czy się nadaje" naprawdę robią się nudne... jakość kopii kamuflażu Franka naprawdę była wałkowana miliony razy, i miliony razy powiedziane było że jest to Ersatz najdelikatniej mówiąc... Jakoś" a jakość" to, pomimo że brzmią podobnie, dwie całkiem różne rzeczy.
pozdrawiam, Johann
Napisano
Ale syf...czemu ludzie ciagle sie nabieraja na to dziwactwo frankoskiego, a sturm za 160 sprzedaje nowy model panterki i nie ma takiego wziecia, nawet gdzies tu było porównanie org tkaniny z ta kopia nowa sturmowska i wypadło pozytywnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie