draven85 Napisano 23 Wrzesień 2007 Autor Napisano 23 Wrzesień 2007 witam znalazłem dwie pierwsze monetki i mam pytanie jak je wyczyścić:2 pfeningi z 1876 lekko zabrudzone i 5 Reichspfennig z 32 dość mocno zabrudzone. pozdrawiam:)
draven85 Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Napisano 24 Wrzesień 2007 pokemon a nie istnieje szybsza metoda? pozdrawiam:)
pokemon Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 Szybsza? Wygotować w oliwce...ale dużo dużo ostrożności trzeba...Wmienione przez ciebie monetki to popularesy, choć wiem że każda cieszy, to mówię to tylko po to, żebyś się zbytnio nie przejmował :)
draven85 Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Napisano 24 Wrzesień 2007 pokemon wiem , że popularne ale pierwsze więc cieszą :) dzięki za pomoc:)
kuba321 Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 Hmmm nie wiem czy to tylko moje odczucie, ale jak gotować w oliwce to tylko w tej z górnej półki. Zauważyłem, że jak gotuje w Oliwce z BIEDRONY to fanciory kiepsko się czyszczą. Kurde - drogie to nasze hobby oj drogie a Państwo jeszcze robi pod górkę. P.S. jeśli o mnie chodzi to własnie na górkach sa najlepsze fanty :].Kup sobie zestaw młodego kopacza. Pieluchy tetrowe, zestaw past do zębów, płyn do złota i srebra, miniwiertareczka + mega zestaw końcówek, oliwa z oliwek, blaszany garnuszek. I do dzieła. Pamiętaj - unikaj FOSOLO podobnych CILITÓW i innego diabelstwa. Powodzenia i cierpliwości!...CirrusCX
tomekk Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 jak to miedziaki to pomocz w roztworze amoniaku
aegirsson Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 unikać kwasu cytrynowego przy tak starych monetach, amoniak raczej też odsłoni wżery - czyli kicha.
gruzin Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 to w zasadzie jaka polecicie dobra (czyli nie niszczaca) metode na kazda monete ? (czasem ciezko jest nawet metal zidentyfikowac...)
draven85 Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Napisano 24 Wrzesień 2007 zamoczyłem w oliwie zobaczymy co z tego wyjdzie . dzięki za pomoc :)
aegirsson Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 można środkami dostępnymi w płynie do szorowania wanny, boazerii etc. oliwa to drożyzna i trzeba od cholery czasu by dała cosik.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.