d.jack Napisano 23 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2007 witam wszystkich. jakiś czas temu słyszałem,że w okolicach (czy też w samym kędzierzynie koźlu), a w zasadzie pod nim są pozostałości po starej niemieckiej fabryce w której podukowano uzbrojenie.Czy ktoś coś na ten temat słyszał?Interesują mnie wszystkie opinie na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 sa sa - jutro podesle Ci linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 juz dziala wiec mozesz zobaczychttp://www.forum.zapomniany.rybnik.pl/viewtopic.php?t=449 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d.jack Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2007 A czy to prawda, że w tamtych okolicach były prowadzone jakieś projekty nad cudowną" bronią? Mój dziadek w latach 50 pracował w blachowni i słyszał, że w okolicach kędzierzyna koźla są jakieś wejścia do tuneli/podziemi, które mogą być zaminowane, a drugą ciekawostką miał być system nawodnień, który uniemożliwiał wejście pod ziemię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d.jack Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2007 woytas proszę o więcej fotek z wypadów w podziemia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 zapytaj tam gdzie dalem Ci linka - koledzy napewno pomoga - ja nie mmam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek-strazak Napisano 27 Styczeń 2008 Share Napisano 27 Styczeń 2008 dlaczego az tak interesujesz sie kozlem?a w zasadzie podkozlem? d.jack? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawiak Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 w okolicach Kędzierzyna nie było żadnej ajnej podziemnej fabryki" są to bajki wyssane z palca. W okolicach Kędzierzyna powstała sieć obozów pracy dwa główne to Jude lager i Banhof Lager. od 1944 r będące filią obozu KL Auschwitz, więźniowie pracowali przy zakładach IG Farben produkującą mi paliwo syntetyczne. Sam Kędzierzyn przemianowany został na Heydebreck, a dla pracowników i mieszkańców nowego niemieckiego miasta silnie bombardowanego w 1944 r wybudowano około 200 przeróżnych ukryć przeciwlotniczych - typu LS Tiefbunker oraz LS Deckungsgraben, w piwnicach budynków w zasadzie w każdym urządzono ukrycie plot LS Keller zabezpieczane pancernymi okiennicami Keller-Fenster więcej na http://osmh-eksplorator.pl.tl/Start.htmhttp://osmh-eksplorator.pl.tl/Heydebreck--.htmhttp://osmh-eksplorator.pl.tl/LS-_-Deckungsgraben%2C--Heydebreck%2C-Blechhammer.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valjean Napisano 18 Luty 2008 Share Napisano 18 Luty 2008 Warszawiak ma rację, żadnych cudów tam nie ma, byłem tam i tak jak Woytas wcześniej pisał więcej jest pod linkiem który podał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dżihad Napisano 19 Luty 2008 Share Napisano 19 Luty 2008 mieszkam w Kędzierzynie, ale o żadnej fabryce zbrojeniowej nie wiem. Natomiast ciekawe są poszczególne obiekty na terenach zakładów azotowych czy blachowiańskich. Niedawno postanowiono wyburzyć stojący nieużywany budynek. Były z tym niemałe problemy, bo budowla z tych co to nie gniotsa-niełamiotsa- niezniszczalny. Budynek jak stał miał kilka pięter w zwyż, ponoć drugie w dół, ponoć, bo od zawsze zalane wodą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dżihad Napisano 19 Luty 2008 Share Napisano 19 Luty 2008 to była zdaje się część instalacji do produkcji paliwa z węgla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek-strazak Napisano 21 Luty 2008 Share Napisano 21 Luty 2008 W zasadzie glównie interesowalyby nas zaklady azotowe,z tego co wiem to czesc instalacji poniemieckiej wciaz jest w uzyciu,czego i ile tam jest nie wiadomo nie mamy tam wstepu wiec ciezko cos wyniuchac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek-strazak Napisano 11 Marzec 2008 Share Napisano 11 Marzec 2008 Ciekawe sa tez sluzy na rzece Klodnicy niedaleko Kedzierzyna ciAgna sie az pod Gliwice brdzo ciekawa infrastruktuta warto zwiedzic,polecam rejs statkiem po KLodnicy ze sluzowaniami.BYLEM I JEST NAPRAWDE WARTO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.