dezerter75 Napisano 22 Wrzesień 2007 Autor Napisano 22 Wrzesień 2007 Poszukuję informacji o przemarszu jednostek armi Schrodera z Czech na odsiecz Berlinowi. Z bardzo pewnego żródła wiem iż jedna z takich grup szła drogą z Boboszowa(dolnośląskie), przez Lesicę, Niemojów w kierunku Dusznik Zdrój i dalej na Kudową Zdrój. W lasach otaczających Lesicę I Kamieńczyk znajdowano jeszcze długo po wojnie części oporządzenia wojsk niemieckich. Mieszkał tam od 47 mój ojciec, i opowiadał masie sprzętu znajdowanego nawet w stogach drewna. Fanty z tego okresu dostałem-w spadku. Co tam się stało? Może ktoś z was wie? Jaka jednostka przechodziła? Czy jedna z tych, które zostały zatrzymane pod Strzegomiem?Nie mogę dotrzeć do rzadnych publikacji na ten temat. Jak kamień w wodę. Jedno wam powiem. Teren prawie dziewiczy do kopania. Przez większą część panowania komuny te rejony były całkowicie zamknięte. A rejon graniczny ochraniało masa wojska WOP. W Międzylesiu istnie do tej pory ZDEL(zakład doświadczalny). Produkowano tam na kradzionej z zachodu technologi tworzyw sztucznych. Ponawiam apel-jeśli ktokolwiek coś wie -niech pisze.gg7493092. Pozdrawiam
Von Sturben Napisano 22 Wrzesień 2007 Napisano 22 Wrzesień 2007 http://www.ioh.pl/forum/viewtopic.php?t=57&postdays=0&postorder=asc&start=0 Czy o ego" Schoernera Ci chodziło?:) Jeśli tak to odezwij sie na mój gg: 5338051
dezerter75 Napisano 22 Wrzesień 2007 Autor Napisano 22 Wrzesień 2007 Dziękuję za info. Oczywiście chodzi mi o Grupę Armii Mitte fldm. Schornera.(dopiero teraz do mnie tafiły pewne fakty-ale dzięki Tobie-powiązałem je). Z tego co widziałem w w podanym przez Ciebie linku-ktoś już tam był kopać. To pewnie ta sama lokalizacja.Ale zapodaj te mapy-radzieckie nie są dokładne ale zawsze to coś. Pytanie pozostaje-jakie jednostki szły tą drogą? Wysłałem dziś zapytanie do IWM w Londynie-może mają jakieś informacje. Jutro wyślę do Muzeum Kongresu Usa. Z tego co wiem mają tam jeden z największych zbiorów dokumentów. Jak coś podeślą-zapodam.
dezerter75 Napisano 22 Wrzesień 2007 Autor Napisano 22 Wrzesień 2007 Koledzy z Kłodzka i okolic-proszę o opinie. Jeśli macie jakieś nieśmiertelniki z tego tereny-zapodajcie je. To bardzo pomoże.
dezerter75 Napisano 22 Wrzesień 2007 Autor Napisano 22 Wrzesień 2007 link dzięki uprzejmości kol. von sturben http://www.ioh.pl/forum/viewtopic.php?t=57&postdays=0&postorder=asc&start=25foty warte obejrzenia
past Napisano 23 Wrzesień 2007 Napisano 23 Wrzesień 2007 teren dziewiczy moze był , ale 15-20 lat temu :-(
Ostoja Napisano 23 Wrzesień 2007 Napisano 23 Wrzesień 2007 Dezerter75 - armia Schoernera wcale nie szła na odsiecz Berlinowi. Napewno przemieszczali sie ku polnocy w celu przywrócenia ciaglosci linii frontu na linii Odry i pobic zle dowodzone siły 2 Armii WP. Nie watpie ze Hitler wierzyl w swojego zelaznego zolnierza ze ten przyjdzie na pomoc Berlinowi ale Hitler conajmniej od operacji w Ardenach w grudniu 1944r snuł fantazyjne plany i przeceniał mozliwosci swojej armii. Nie mogl przyjsc z pomoca bo by po prostu nie przebił sie okolo 200km, tym bardziej ze notorycznie brakowało paliwa. Tempo natarcia i przewaga w kazdym calu wojsk sowieckich była przygniatajaca mimo chwilowej slabosci Frontu Zukowa na Wzgorzach Seelow.Schorner byl madrym dowódca i wiedział ze w kwietniu 1945r bylo juz po ptokach" i slusznie robił aby ratowac co sie da tj. poddac jaknajwieksza ilosc wojsk aliantom zachodnim. Wlasnie dlatego walki z Sowietami trwały do 11 maja.:)
dezerter75 Napisano 25 Wrzesień 2007 Autor Napisano 25 Wrzesień 2007 Witam. Dzisiaj czytałem sobie o tej histori. Było tak jak piszesz, co nie zmienia faktu, iż jakaś jednostka szła tą drogą. Tam za dużo złomu znajdowano. Ktoś z Niemców zwariował i chciał poddać się rosjanom?To raczej nie możliwe. Byłem wczoraj w tym rejonie i rozmawiałem z ludzmi mieszkającymi po czeskiej stronie.(rejon dawnej strażnicy WOP w Lesicy) Od pewnej babci usłyszałem historię o oddziale który przedzierał się właśnie od strony Kudowy, na południe. Jeśli nie szli na północ, to może na południe.To niesprawdzona w innych źródłach informacja. Jedno Ci powiem-tam Czesi i Niemcy cały czas coś wykopują. W Kamieńczyku mieszka mój kuzyn i widzi kto tam przyjeżdża. Sprawa wykopania pod kapliczką w lesie 2 skrzyń była głośna kilka lat temu.A znaleziono je właśnie koło Kamieńczyka. Tam jeszcze sporo tego jest. Pytanie ponawiam-jaka jednostka szła tą drogą? I w którą stronę?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.