Skocz do zawartości
  • 0

Do kolekcjonerów medalików i innych dewocjonaliów

kriss

Pytanie

latem znalazłem taki medalik ,chyba miadź wielkość typowa ale wizerunki jakieś taki mało spotykane zresztą oceńcie sami i powiedzcie z jakiego to okresu.Ja tam widzę datę ale nie chcąc niczego sugerować nie powiem gdzie a może to mnie sie tylko wydaje

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

latem znalazłem taki medalik ,chyba miadź wielkość typowa ale wizerunki jakieś taki mało spotykane zresztą oceńcie sami i powiedzcie z jakiego to okresu.Ja tam widzę datę ale nie chcąc niczego sugerować nie powiem gdzie a może to mnie sie tylko wydaje

Cześć.Wg mnie przedstawiony medalik pochodzi z XXgo wieku,być może koniec XIXgo.Nieco starsze (barok)czyli XVIII w. są dość grube i masywne,wyglądają na odlewane i posiadają charakterystyczne odwrotnie umieszczone uszko, często nieproporcjonalnie długie.

Byłbym zapomnniał!Spośród wielu medalików jakie znalazłem z kolegą(misyjne,pątnicze,itd.)nie spotkałem datowanego.
Te które były datowane pochodziły już z XXgo w.A co do postaci na medalikach to są rozmaite-od pomniejszych świętych do w ogóle nieznanych mi biskupów.Wszelkie inskrypcje w jęz. łacińskim.To tyle na podst. moich (być może mylnych...?)obserwacji wielu medalików.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie