Marcin Pe Napisano 21 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Witajcie,w zasadzie na załączonym obrazku są wszystkie szczegóły. Co mogę dodać od siebie... Być może jest to jedna z ostatnich chwil, kiedy można spotkać osobiście obrońców Helu. Z czterech znanych na sobotnią uroczystość przybędzie tylko dwóch. Dwóch pozostałych odeszło na wieczną służbę latem tego roku.[*] [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 A jak byłem 2 lata temu na Helu i pływałem kutrem rybackim przerobionym na kuter pasażerski (UE zakazała połowu Dorsza) to kapitan okrętu poinformował, że z baterii Laskowskiego już niewiele luf zostało. Puścili jakiegoś prywaciarza, a że złom był w cenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Pe Napisano 21 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Tak, tyle, że to historia sprzed ponad l0 lat. A złomiarz potem się zabił samochodem na zakręcie koło ośrodka prezydenckiego. Na szczęście obiekt, na którym odbędzie się uroczystość, jest w miarę kompletny, oczywiście jak na obiekt nie konserwowanego od l974, i nie pilnowany przez wojsko od paru lat. Od zeszłego roku stoi ogrodzenie, od przyszłego sezonu będzie udostępniony dla zwiedzających. Na zdjęciu stan sprzed 4 dni :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Aha!No to z historii powiem, że Bateria Laskowskiego nieźle prała, więc swoje zadanie spełniła. Trzymała duże niemieckie okręty na odległość, wspierała Polską piechotę broniącą Helu itd.Pozdrawia Pokemon :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Pe Napisano 21 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2007 A poza tym przyłożyła Schlezwigowi,gdy miał czelność zbliżyć się na odległość zasięgu skutecznego baterii. Gdzieś na forum odkrywcy widziałem wątek, w którym pojawiło się zdjęcie uszkodzeń dziadka schlezwiga. Oj, dużo by pisać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 I piszac o kpt Przybyszewskim jak zwykle o kimś innym zapomniano.Przypominam że w pewnym momencie jednak kpt Przybyszewski był w szpitalu.A bateria walczyła dalej.A poza tym co pozostało z tamtych dział?Coś oryginalnego czy moze powojenne ruskie?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Pe Napisano 21 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Nic nie stoi na przeszkodzie, byś uzupełnił informację o owym kimś innym. Jednakże jutrzejsza uroczystość jest poświęcona kpt Przybyszewskiemu, a nie komuś innemu, a ja zapraszałem, zerknij wyżej, na jutrzejszą uroczystość.Działo jest ewidentnie uskie" , co do elementów mechanicznych - ciężko powiedzieć co jest orginałem, a co nie, może przy dalszej renowacji wyjdzie na wierzch coś ciekawego? Jak na razie wyszło cóś takiego ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Marcinie Pe naprawdę nie wiesz o tym Kimś Innym?Pozdrawiam.P.S.A moze popróbowac z MWP lub MMW zaczachmęcic" takiego jednego działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Witam!Może trochę nie ne temat, ale mam pytanie do Marcina PE. Może byłaby sznasa powrotu jednego z tych historycznych dział na pierwotne miejsce? w MWP stoi w szeregu innych i niewiele osób zwraca na nia uwagę. Moim zdaniem miejsce jego ,a może i drugiego z muzeum w Gdyni jest na stanowisku ich bojowej chwały. Robicie naprawdę wspaniałą robotę na Helu przy 406 -tkach może udałoby się Baterii Laskowskiego przywrócić stan pierwotny? A już idąc dalej w marzeniach może chociaż jeden ze schneiderow z baterii duńskiej też powróciłby na swoje miejsce (w MMW w Gdyni przecież są dwie sztuki).Pozdrawiam! lokfan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 MWP. Wciśnięta miedzy inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 MMW. Gdynia ,przynajmniej pięknie wyeksponowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Duńska.Pozdrawiam!lokfan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Pe Napisano 21 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Oj, za wysoko mnie mierzycie :) Ja na baterii cyplowej jestem tylko gościem, na MOW robię zasadniczo wąskie tory, a że trąbię tu o jutrzejszej uroczystości ... no nie sposób przemilczeć, pierwszego pozytywnego kroku od dnia kapitulacji Helu.Lokfan - pomysł oczywiście świetny, lecz do realizacji długa droga, najpierw cypel musi się ucywilizować, a to pracy na lata. Póki co działobitnia to takie jaśniejsze miejsce w gąszczu (nawet prąd z generatora, choć o krok od działobitni plątanina przewodów i nieczynna lampa jeszcze z czasów wojska na cyplu).Nie tylko moim zdaniem miejsce tych dział na cyplu, tym bardziej, że działobitnie po akcji złomiarskiej o której wspominał Pokemon, straszą pustką. Ale na to jeszcze trochę poczekamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Wiem, że to nie jest proste, ale kropla drąży skałę"Powodzenia i nie tracić ducha !lokfan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzechotnik Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 Mimo że z Gdyni jestem to niech mnie ktoś oświeci bo dziła to nie moja działka :).Fotka tego obecnie stojącego działa z Helu jest cholernie podobna do tych z baterii w Redłowie (tej z których to jeden bunkier się osunął) i chyba takie same na pierwszy rzyt oka są też na Kępie Oksywskiej.A wogóle jaka jest historia tej baterii redłowskiej i tej z kępy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.