Skocz do zawartości

Hel - bateria Laskowskiego - zaproszenie

Marcin Pe

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

w zasadzie na załączonym obrazku są wszystkie szczegóły. Co mogę dodać od siebie... Być może jest to jedna z ostatnich chwil, kiedy można spotkać osobiście obrońców Helu. Z czterech znanych na sobotnią uroczystość przybędzie tylko dwóch. Dwóch pozostałych odeszło na wieczną służbę latem tego roku.

[*] [*]

A jak byłem 2 lata temu na Helu i pływałem kutrem rybackim przerobionym na kuter pasażerski (UE zakazała połowu Dorsza) to kapitan okrętu poinformował, że z baterii Laskowskiego już niewiele luf zostało. Puścili jakiegoś prywaciarza, a że złom był w cenie...

Tak, tyle, że to historia sprzed ponad l0 lat. A złomiarz potem się zabił samochodem na zakręcie koło ośrodka prezydenckiego. Na szczęście obiekt, na którym odbędzie się uroczystość, jest w miarę kompletny, oczywiście jak na obiekt nie konserwowanego od l974, i nie pilnowany przez wojsko od paru lat. Od zeszłego roku stoi ogrodzenie, od przyszłego sezonu będzie udostępniony dla zwiedzających.

Na zdjęciu stan sprzed 4 dni :)

A poza tym przyłożyła Schlezwigowi,gdy miał czelność zbliżyć się na odległość zasięgu skutecznego baterii. Gdzieś na forum odkrywcy widziałem wątek, w którym pojawiło się zdjęcie uszkodzeń dziadka schlezwiga. Oj, dużo by pisać...

I piszac o kpt Przybyszewskim jak zwykle o kimś innym zapomniano.Przypominam że w pewnym momencie jednak kpt Przybyszewski był w szpitalu.A bateria walczyła dalej.
A poza tym co pozostało z tamtych dział?Coś oryginalnego czy moze powojenne ruskie?
Pozdrawiam

Nic nie stoi na przeszkodzie, byś uzupełnił informację o owym kimś innym. Jednakże jutrzejsza uroczystość jest poświęcona kpt Przybyszewskiemu, a nie komuś innemu, a ja zapraszałem, zerknij wyżej, na jutrzejszą uroczystość.

Działo jest ewidentnie uskie" , co do elementów mechanicznych - ciężko powiedzieć co jest orginałem, a co nie, może przy dalszej renowacji wyjdzie na wierzch coś ciekawego? Jak na razie wyszło cóś takiego ;)

Witam!
Może trochę nie ne temat, ale mam pytanie do Marcina PE. Może byłaby sznasa powrotu jednego z tych historycznych dział na pierwotne miejsce? w MWP stoi w szeregu innych i niewiele osób zwraca na nia uwagę. Moim zdaniem miejsce jego ,a może i drugiego z muzeum w Gdyni jest na stanowisku ich bojowej chwały. Robicie naprawdę wspaniałą robotę na Helu przy 406 -tkach może udałoby się Baterii Laskowskiego przywrócić stan pierwotny? A już idąc dalej w marzeniach może chociaż jeden ze schneiderow z baterii duńskiej też powróciłby na swoje miejsce (w MMW w Gdyni przecież są dwie sztuki).
Pozdrawiam!
lokfan

Oj, za wysoko mnie mierzycie :) Ja na baterii cyplowej jestem tylko gościem, na MOW robię zasadniczo wąskie tory, a że trąbię tu o jutrzejszej uroczystości ... no nie sposób przemilczeć, pierwszego pozytywnego kroku od dnia kapitulacji Helu.

Lokfan - pomysł oczywiście świetny, lecz do realizacji długa droga, najpierw cypel musi się ucywilizować, a to pracy na lata. Póki co działobitnia to takie jaśniejsze miejsce w gąszczu (nawet prąd z generatora, choć o krok od działobitni plątanina przewodów i nieczynna lampa jeszcze z czasów wojska na cyplu).

Nie tylko moim zdaniem miejsce tych dział na cyplu, tym bardziej, że działobitnie po akcji złomiarskiej o której wspominał Pokemon, straszą pustką. Ale na to jeszcze trochę poczekamy.

Mimo że z Gdyni jestem to niech mnie ktoś oświeci bo dziła to nie moja działka :).
Fotka tego obecnie stojącego działa z Helu jest cholernie podobna do tych z baterii w Redłowie (tej z których to jeden bunkier się osunął) i chyba takie same na pierwszy rzyt oka są też na Kępie Oksywskiej.
A wogóle jaka jest historia tej baterii redłowskiej i tej z kępy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie