martian. Napisano 19 Wrzesień 2007 Autor Napisano 19 Wrzesień 2007 Rzymianie pod WolborzemCzłonkowie grupy kolekcjonerskiej z Piotrkowa, poszukujący ekwipunku żołnierzy walczących w 1939 roku w okolicach Wolborza, wykopali... miecz rzymskiego pretorianina.Wyszczerbiony oręż spoczywał pół metra pod ziemią. Dwadzieścia centymetrów głębiej odkrywcy wykopali popielnicę i drobne metalowe przedmioty.- Oniemieliśmy, bo spodziewaliśmy się raczej broni i elementów wyposażenia polskich żołnierzy - mówi Krzysztof Cecotka, jeden z piotrkowskich poszukiwaczy. Według wojewódzkiego konserwatora zabytków, miecz pochodzi z przełomu I i II wieku n.e.Znaleziska trafią prawdopodobnie do muzeum w Piotrkowie. (emd)
Sztukmistrz Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 Łoł ! Tylko aby w końcu nie stało sie tak jak w Bytowie,chłopak znalazł w Bytowie(gdzieś na pomorzu) i oddał, rzymskie monety, do WKZtu w Słupsku.Domek naiwnego człowieka najechali smutni panowie, po posprzątaniu w mieszkaniu"zarekwirowali sprzęt. W sądzie pierwsze orzeczenie to przepadek sprzęciku i chyba ze 3 stówki grzywny,synek się odwołał i sprawa w toku.
martian. Napisano 19 Wrzesień 2007 Autor Napisano 19 Wrzesień 2007 Nie chodzi o to, że byłem w tej ekipie ale, że mnie uprzedzili :))) Ja znalazłem tylko kilka monetek i to dużo bardziej współczesnych.A tak naprawdę to ciekawa sprawa, może coś ze szlakiem bursztynowym związane?
Sztukmistrz Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 Martian,a co konserwator mówi o tych co znależli ? Dostana karę czy nagrodę.A może staną sie olnikami" ? I daj znać jak sprawa się potoczy dalej.
pokemon Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Taki miecz na naszych ziemiach to prawdziwy unikat! :)
dect Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 No ciekawe czy szukajac mieli wszelkie stosowne papiery i sporzadzali na biezaco dokumentacje poszukiwan tak jak tego wymaga ustawa... ;)
kuba321 Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 dect... No ciekawe czy szukając mieli wszelkie stosowne papiery. A PO CO? Polecam lekturę poniższego artukułu. Takie nastawienie archeo powoduję, że zaczyna się coś zmieniać. Brawo Panowie BRAWO!http://www.thesaurus.com.pl/gazeta/numer1/cmentarzysko1.html...CirrusCX
martian. Napisano 20 Wrzesień 2007 Autor Napisano 20 Wrzesień 2007 Chciałem jeszcze raz podkreślić, że mnie przy tym nie było, a temat postu to autoironia (zbieżność w czasie). Ale zgadzam się z poprzednikami co do tego, że powinno tak być jak ww przypadku. Tylko powinni prawnie rozgraniczyć co jest dobrem narodowym a co zwyczajnym hobby, żaden archeolog nie będzie się interesował byle kopiejką, czy awet boratynką", która sobie gnije na zaoranym polu w gnoju jak i wiele symboli narodowych typu orzełki, guziki i inne insygnia z godłem narodowym. Wielu pasjonatów (no może są tacy co kopią tylko dla zysku) pragnie uratować od zapomnienia i zniszczenia pamiątki historyczne na których oprócz nich nikomu praktycznie nie zależy.Pozdrawiam
Sztukmistrz Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 W tym artykule to piękna historia ! Może powoli dojdziemy do normalności ! Ale ważny jest też codzienny przyziemny aspekt naszych zainteresowań o których pisze Martian !
dect Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 @ CirrusCXMoze za malo wyraznie to zaznaczylem, ale to byla ironia na te wszystkie pierdolowate formalnosci ktore wszyscy kopiacy powinni zalatwiac, a ktore sa fikcja bo wszyscy najzwyczajniej w swiecie maja to w [wymoderowano]. :)Pozdrawiam
Sztukmistrz Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 Dect,a co myślisz o artykule VanWordena podanego na Głównym, w temacie o badaniach archeo ?
pokemon Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 Za PRL z masowością walczonoby tak:A. - Kolega ma pozwolenie?B. - Nie...A. - No to już ma! (I bach mu kwita)Po roku czasu:B. - Poproszę kwita...A. - No wie Pan, teraz to nie takie proste, zmieniły się przepisy, ale dobrze że Pan z tym przychodzi do mnie, zaraz popatrzymy co da się zrobić, ale musi Pan spełnić pewne warunki... :)
huk 100 Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 Dla mnie bez wątpienia na 100%- to muzeum lub konserwator –podał owych znalazców na policje !-tak się muzea odwdzięczają za obywatelską postawę ! – kto następny !
pokemon Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 No bo gdyby nie podał to...utrudnianie śledztwa, zacieranie śladów,paserstwo...takie mamy prawo :)
huk 100 Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 tak ale dla dobra znalazców -mogli powiedzieć iż dostali to anonimowo -a gość to zostawił i sobie poszedł -a tak zrazili znowu ludzi -pozdro
pokemon Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 Też nie mogli, bo anonim mógł dac więcej i gościu miałby nalot na swoją chatę i jeszcze z roboty wyleciał :)
huk 100 Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 no dobra -kapujmy się sami zanim coś znajdziemy !!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.