Kryvań Napisano 19 Wrzesień 2007 Autor Napisano 19 Wrzesień 2007 Mam pytanko ile może być warta biblia Marcina Lutra z 1562r.
elpasys Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 Stawiając tutaj publicznie takie pytanie prawdopodobnie ściągasz na siebie kłopoty. Ja stawiałbym takie pytanie raczej w mieście o nazwie Eisleben, gdzie znajduje się dom rodzinny Lutra, w którym się urodził. Przy tej samej ulicy, kilkaset metrów dalej znajduje się dom, w którym zmarł. A między tymi domami jest knajpa, do której Luter przychodził na piwo. Kiedyś siedziałem na tym miejscu, piłem piwo i grzałem się przy piecu, bo był silny mróz. Raczej tam bym pytał.
garbaty Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 Witam elpasys"Dlaczego pytajac na forum o wartosc biblii,mozna sciagnac na siebie klopoty? Posiadanie starych ksiag nie jest przeciez zabronione (co innego wywöz za granice)W latach 80tych znalazlem na strychu 36 starych ksiazek,najstarsza z 1746 roku wszystkie religijne (biblie,modlitewniki,spiewniki)Przyszly zle czasy,zabraklo kasy,wiec sprzedalem wszystkie (oficjalnie) w gdanskim antykwariacie,potrzebny byl tylko dowöd osobisty.
aegirsson Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Parę lat temu jeden egzemplarz XVI wiecznej Biblii Lutra wywędrował z Polski dzięki wspaniałomyślnemu gestowi p. Buzka, który ofiarował ją ówczesnemu sojusznikowi Polski, p. Schroederowi.
aegirsson Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Było to całkowicie bezprawne. A propos, ciekawe jak tam specrenty przyznane przez p. premiera ówczesnego - vide babsztyl - marszałek senatu ówczesna.
elpasys Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Cześć garbaty"!Pisząc o możliwych kłopotach myślałem o ludziach, których nic nie powstrzyma przed zdobyciem cennych ksiąg, lub innych dóbr materialnych należących do bliźnich. Jest to cenna informacja dla nich, a ick" może nie chronić dostatecznie.
TomHagen1 Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Za komuny taką biblię przemielili w młynie w Konstancinie.
elpasys Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Papiernia w Konstancinie-Jeziornej produkuje papier toaletowy, więc byłoby to w stylu komuny. Podobnie mądrym posunięciem było skierowanie na przemiał przedwojennych papierów dokumentujących prawo własności znacznej części Katowic. Jak wiadomo te papiery nie zostały zniszczone, lecz teraz wypłynęły. Może w ten sposób ratowano też cenne księgi????
Kryvań Napisano 20 Wrzesień 2007 Autor Napisano 20 Wrzesień 2007 Zadałem to pytanie bo zajomemu ktoś chciał opylić tą biblię za 1000 PLN
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.