Skocz do zawartości

Biblia Marcina Lutra z 1562r.

Kryvań

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Stawiając tutaj publicznie takie pytanie prawdopodobnie ściągasz na siebie kłopoty. Ja stawiałbym takie pytanie raczej w mieście o nazwie Eisleben, gdzie znajduje się dom rodzinny Lutra, w którym się urodził. Przy tej samej ulicy, kilkaset metrów dalej znajduje się dom, w którym zmarł. A między tymi domami jest knajpa, do której Luter przychodził na piwo. Kiedyś siedziałem na tym miejscu, piłem piwo i grzałem się przy piecu, bo był silny mróz. Raczej tam bym pytał.
Napisano
Witam elpasys"
Dlaczego pytajac na forum o wartosc biblii,mozna sciagnac na siebie klopoty? Posiadanie starych ksiag nie jest przeciez zabronione (co innego wywöz za granice)W latach 80tych znalazlem na strychu 36 starych ksiazek,najstarsza z 1746 roku wszystkie religijne (biblie,modlitewniki,spiewniki)Przyszly zle czasy,zabraklo kasy,wiec sprzedalem wszystkie (oficjalnie) w gdanskim antykwariacie,potrzebny byl tylko dowöd osobisty.
Napisano
Parę lat temu jeden egzemplarz XVI wiecznej Biblii Lutra wywędrował z Polski dzięki wspaniałomyślnemu gestowi p. Buzka, który ofiarował ją ówczesnemu sojusznikowi Polski, p. Schroederowi.
Napisano
Cześć garbaty"!
Pisząc o możliwych kłopotach myślałem o ludziach, których nic nie powstrzyma przed zdobyciem cennych ksiąg, lub innych dóbr materialnych należących do bliźnich. Jest to cenna informacja dla nich, a ick" może nie chronić dostatecznie.
Napisano
Papiernia w Konstancinie-Jeziornej produkuje papier toaletowy, więc byłoby to w stylu komuny. Podobnie mądrym posunięciem było skierowanie na przemiał przedwojennych papierów dokumentujących prawo własności znacznej części Katowic. Jak wiadomo te papiery nie zostały zniszczone, lecz teraz wypłynęły. Może w ten sposób ratowano też cenne księgi????

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie