amba_fatima Napisano 18 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2007 Czołem !Niedawno znalazlem taka wlasnie buteleczke. Nie jest raczej z czystego olowiu tylko jakiegos stopu (moze z cynkiem) ale jest dosyc ciezka. Nie ma zadnych napisow i jest troche podziabana czyms ostrym jakby bagnetem. Czy ktos z Was spotkal sie z czyms takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amba_fatima Napisano 18 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amba_fatima Napisano 18 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 19 Wrzesień 2007 Share Napisano 19 Wrzesień 2007 Może cynowa były kiedyś takie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sztukmistrz Napisano 19 Wrzesień 2007 Share Napisano 19 Wrzesień 2007 Kształt jak z laboratorium chemicznego,może jakaś broń chemiczna..a co temu towarzyszyło i jakieś oznaczenia na denku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Może butelka po odczynniku chemicznym a'la oprysk na stonkę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilkenau Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Ja bym ją przejechał licznikiem Geigera na wszelki wypadek. Ołowiane pojemniki kojarzą mi się z przechowywaniem materiałów promieniotwórczych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ MHz Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 skad niby postronna osoba go wezmie ? Za chudy jak na materiały x... do tego używa się grubych ołowianych beczek itp. Jak dla mnie jakiś kwasik mógł tam być przechowywany. Jest taki jeden chyba fluorowy ? co przetapia szkło a plastik i chyba metal nie. wiec do tego mogło to być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ves Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 W takich ołowianych buteleczkach trzymano farby swiecace" do malowania wskazówek przyrządów itp. Nie trzymałbym tego w domu bez sprawdzenia dozymetrycznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amba_fatima Napisano 20 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Buteleczka nie ma zadnych oznaczen na denku. Znalezisku temu bezposrednio nie towarzyszyly zadne przedmioty a na obszarze 200 metrow byly pozostalosci z wojny takie jak luski (datowane na I WS, 1 wieksza luska z II WS, miarka na proch do broni czarnoprochowej oraz inne smieci uzytku gospodarstwa domowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amba_fatima Napisano 20 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Dziekuje za informacje Ves, wlasnie doczytalem o farbach swiecacych. Na wszelki wypadek wyniose zaraz buteleczke do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandurka1945 Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 ja stawiam na rtęć pozdrawiam przyszły chemik:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Ołów jest dziś bezcenny (niewidoczny dla satelit) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amba_fatima Napisano 23 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2007 Raczej nie mogłaby tam być rtęć gdyż rtęć rozpuszcza ołów i tworzy się amalgamat. Rtęć może być przechowywana w żelaznym naczyniu albo szklanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuszek Napisano 25 Wrzesień 2007 Share Napisano 25 Wrzesień 2007 Skąd weźmie licznik Geigera? ja mam np taki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.