Mistrzu Napisano 9 Listopad 2007 Autor Share Napisano 9 Listopad 2007 zdjęcie 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistrzu Napisano 9 Listopad 2007 Autor Share Napisano 9 Listopad 2007 Kolejna ciekawostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 9 Listopad 2007 Share Napisano 9 Listopad 2007 wiec sposob „polski-rekonstruktorski”jest jak najbardziej poprawny,moze nie szeroko stosowany ale poprawny:):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 9 Listopad 2007 Share Napisano 9 Listopad 2007 robo znowu będzie gatka o nie istniejącej regule zamiast wyjątkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 9 Listopad 2007 Share Napisano 9 Listopad 2007 powiem tyle wystarczy przejrzeć zdjęcia oryginalnych mundurów na german-militaria gdzie haki są nawet pod oryginalnym dziurkami i mocowane właśnie w taki sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 9 Listopad 2007 Share Napisano 9 Listopad 2007 i np. tylko z tyłu..wydaje się, że te taśmy to tylko głupiego robota się ściągają w boju mimo wszystko a to co ci przeszkadza to cię rozprasza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 9 Listopad 2007 Share Napisano 9 Listopad 2007 a powiedz Hindus skąd masz taką tasiemkę, na zdjęciu wygląda na krótką a z Ciebie kawał chłopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 9 Listopad 2007 Share Napisano 9 Listopad 2007 Tasiemka niestety nie jest moja - to oryginał z kolekcji mojego znajomego (szkoda, że nie zamierza mi jej sprzedać) :(A u mnie problemu nie ma, bo jako grenadier pancerny ze 130.Panzer-Lehr-Division biegam w mundurze arytlerii szturmowej, a w nich już były wszywane te krótkie tasiemki ;)PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schutze W. Napisano 18 Listopad 2007 Share Napisano 18 Listopad 2007 czy mógłby mi ktoś podać szerokość takowej taśmy ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 31 Grudzień 2007 Share Napisano 31 Grudzień 2007 A co powiecie na to haki w panterce z kamuflażem, tu noszone przez żołnierzy SS, jednostka szturmowa z dywizji Nord" w Karelii-Finlandia latem 1944, dobre nie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 31 Grudzień 2007 Share Napisano 31 Grudzień 2007 zdjęcie się nie załadowało, ale jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 31 Grudzień 2007 Share Napisano 31 Grudzień 2007 najzabawniejsze jest to, ze te panterki były szyte jak zwykłe kurtki mundurowe, zapinane na guziki i mając wewnątrz podszewkę. powiem szczerze, że pierwszy raz się z tym spotkałem, nigdy wcześniej nie widziałem w żadnej publikacji czegoś takiego, a wygląda na masową produkcję a nie przeróbkę frontową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 31 Grudzień 2007 Share Napisano 31 Grudzień 2007 Victor, mylisz dwa rozwiązania kamuflażowe stosowane w Waffen-SS:- na pierwszym zdjęciu prezentujesz żołnierzy we wciąganych prze głowę bluzach maskujących potocznie nazywanych „panterkami”,- na drugim zaś wewnętrzną stronę kurtki maskującej w kamuflażu „groszkowym” nazywaną „DOT-44” szytą masowo pod koniec wojny na wzór zbliżony do kurtek M43 z bawełnianej tkaniny maskującej i one rzeczywiście były zapisane na guziki jak normalne bluzy mundurowe.W załączeniu schemat „panterki oraz zdjęcie wspomnianej kurtki.Pozdrawiam i korzystając z okazji życzę szczęśliwego Nowego Roku!Hindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 31 Grudzień 2007 Share Napisano 31 Grudzień 2007 DOT-44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 31 Grudzień 2007 Share Napisano 31 Grudzień 2007 tera mnie się nie załadowało 2 zdjęcie, ale już jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 31 Grudzień 2007 Share Napisano 31 Grudzień 2007 Innymi słowy w „panterce” Waffen-SS nie było taśm do haków do pasa głównego – były one natomiast stosowane w kurtkach maskujących model M44. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 1 Styczeń 2008 Share Napisano 1 Styczeń 2008 Wtrace, jesli o hakach mowa.. - ma ktos pomysl do tego cuda? Wprawdzie nie ma run, ale okolica gdzie wyszedl ten i reszta kolezanek byla bogata, ale m.in. w fanty po przydupasach takich jak hj, czy rlb.. Te kompanijne to moga byc podciagniete pod hj, czy, ma ktos definicje ich znaczenia, bo pocos musialy byc, prawda?Pozdrawiam. Adrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 1 Styczeń 2008 Share Napisano 1 Styczeń 2008 syg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 1 Styczeń 2008 Share Napisano 1 Styczeń 2008 wszystkie maja taka sama sygnature. Bylo to zapewne ognisko bo wyskakiwaly rowniez zwykle" tzn. jak kolega Mistrzu prezentowal haki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 1 Styczeń 2008 Share Napisano 1 Styczeń 2008 zwykly jak ten po lewej. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 1 Styczeń 2008 Share Napisano 1 Styczeń 2008 Victor - jak dla mnie to na wstawionym przez Ciebie zdjęciu są haki zwykłej bluzy mundurowej wystające przez rozpięte pionowe kieszenie zakładanej przez głowę panterki SS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 1 Styczeń 2008 Share Napisano 1 Styczeń 2008 To bedzie jednak raczej hak od bluzy oficerskiej, lub jakiegoś munduru partyjnego...W bluzach kamuflazowych W-SS haki były proste i długie, jak tu >>>>>>> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 1 Styczeń 2008 Share Napisano 1 Styczeń 2008 faktycznie kiler p dopiero jak się przyjrzałem zauważyłem ale fotka pochodzi z książki przedruk na polski i być może autor w opisie też tego nie zauważył hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szendzielarz z. Napisano 1 Styczeń 2008 Share Napisano 1 Styczeń 2008 najlepiej bedzie jednak samemu zrobic ,wygnij drut w odpowiedni sposob,tak robia cyrkowcy z łomzy i oklic ,efekt moze byc porazajacy.To przedujaca GRH w Polsce ,pelen profesjonalizm...pik78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.