robo01 Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 wiec sposob „polski-rekonstruktorski”jest jak najbardziej poprawny,moze nie szeroko stosowany ale poprawny:):)
victor Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 robo znowu będzie gatka o nie istniejącej regule zamiast wyjątkach
victor Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 powiem tyle wystarczy przejrzeć zdjęcia oryginalnych mundurów na german-militaria gdzie haki są nawet pod oryginalnym dziurkami i mocowane właśnie w taki sposób
victor Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 i np. tylko z tyłu..wydaje się, że te taśmy to tylko głupiego robota się ściągają w boju mimo wszystko a to co ci przeszkadza to cię rozprasza
victor Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 a powiedz Hindus skąd masz taką tasiemkę, na zdjęciu wygląda na krótką a z Ciebie kawał chłopa.
Hindus Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Tasiemka niestety nie jest moja - to oryginał z kolekcji mojego znajomego (szkoda, że nie zamierza mi jej sprzedać) :(A u mnie problemu nie ma, bo jako grenadier pancerny ze 130.Panzer-Lehr-Division biegam w mundurze arytlerii szturmowej, a w nich już były wszywane te krótkie tasiemki ;)PozdrawiamHindus
schutze W. Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 czy mógłby mi ktoś podać szerokość takowej taśmy ? :)
victor Napisano 31 Grudzień 2007 Napisano 31 Grudzień 2007 A co powiecie na to haki w panterce z kamuflażem, tu noszone przez żołnierzy SS, jednostka szturmowa z dywizji Nord" w Karelii-Finlandia latem 1944, dobre nie..
victor Napisano 31 Grudzień 2007 Napisano 31 Grudzień 2007 najzabawniejsze jest to, ze te panterki były szyte jak zwykłe kurtki mundurowe, zapinane na guziki i mając wewnątrz podszewkę. powiem szczerze, że pierwszy raz się z tym spotkałem, nigdy wcześniej nie widziałem w żadnej publikacji czegoś takiego, a wygląda na masową produkcję a nie przeróbkę frontową
Hindus Napisano 31 Grudzień 2007 Napisano 31 Grudzień 2007 Victor, mylisz dwa rozwiązania kamuflażowe stosowane w Waffen-SS:- na pierwszym zdjęciu prezentujesz żołnierzy we wciąganych prze głowę bluzach maskujących potocznie nazywanych „panterkami”,- na drugim zaś wewnętrzną stronę kurtki maskującej w kamuflażu „groszkowym” nazywaną „DOT-44” szytą masowo pod koniec wojny na wzór zbliżony do kurtek M43 z bawełnianej tkaniny maskującej i one rzeczywiście były zapisane na guziki jak normalne bluzy mundurowe.W załączeniu schemat „panterki oraz zdjęcie wspomnianej kurtki.Pozdrawiam i korzystając z okazji życzę szczęśliwego Nowego Roku!Hindus
Hindus Napisano 31 Grudzień 2007 Napisano 31 Grudzień 2007 tera mnie się nie załadowało 2 zdjęcie, ale już jest
Hindus Napisano 31 Grudzień 2007 Napisano 31 Grudzień 2007 Innymi słowy w „panterce” Waffen-SS nie było taśm do haków do pasa głównego – były one natomiast stosowane w kurtkach maskujących model M44.
Adr Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 Wtrace, jesli o hakach mowa.. - ma ktos pomysl do tego cuda? Wprawdzie nie ma run, ale okolica gdzie wyszedl ten i reszta kolezanek byla bogata, ale m.in. w fanty po przydupasach takich jak hj, czy rlb.. Te kompanijne to moga byc podciagniete pod hj, czy, ma ktos definicje ich znaczenia, bo pocos musialy byc, prawda?Pozdrawiam. Adrian
Adr Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 wszystkie maja taka sama sygnature. Bylo to zapewne ognisko bo wyskakiwaly rowniez zwykle" tzn. jak kolega Mistrzu prezentowal haki.
kiler p Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 Victor - jak dla mnie to na wstawionym przez Ciebie zdjęciu są haki zwykłej bluzy mundurowej wystające przez rozpięte pionowe kieszenie zakładanej przez głowę panterki SS.
Stadler Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 To bedzie jednak raczej hak od bluzy oficerskiej, lub jakiegoś munduru partyjnego...W bluzach kamuflazowych W-SS haki były proste i długie, jak tu >>>>>>>
victor Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 faktycznie kiler p dopiero jak się przyjrzałem zauważyłem ale fotka pochodzi z książki przedruk na polski i być może autor w opisie też tego nie zauważył hehe
szendzielarz z. Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 najlepiej bedzie jednak samemu zrobic ,wygnij drut w odpowiedni sposob,tak robia cyrkowcy z łomzy i oklic ,efekt moze byc porazajacy.To przedujaca GRH w Polsce ,pelen profesjonalizm...pik78
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.