Skocz do zawartości

Haki w feldbluse M36

Rekomendowane odpowiedzi

Tasiemka niestety nie jest moja - to oryginał z kolekcji mojego znajomego (szkoda, że nie zamierza mi jej sprzedać) :(
A u mnie problemu nie ma, bo jako grenadier pancerny ze 130.Panzer-Lehr-Division biegam w mundurze arytlerii szturmowej, a w nich już były wszywane te krótkie tasiemki ;)

Pozdrawiam
Hindus

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

najzabawniejsze jest to, ze te panterki były szyte jak zwykłe kurtki mundurowe, zapinane na guziki i mając wewnątrz podszewkę.

powiem szczerze, że pierwszy raz się z tym spotkałem, nigdy wcześniej nie widziałem w żadnej publikacji czegoś takiego, a wygląda na masową produkcję a nie przeróbkę frontową

Victor, mylisz dwa rozwiązania kamuflażowe stosowane w Waffen-SS:
- na pierwszym zdjęciu prezentujesz żołnierzy we wciąganych prze głowę bluzach maskujących potocznie nazywanych „panterkami”,
- na drugim zaś wewnętrzną stronę kurtki maskującej w kamuflażu „groszkowym” nazywaną „DOT-44” szytą masowo pod koniec wojny na wzór zbliżony do kurtek M43 z bawełnianej tkaniny maskującej i one rzeczywiście były zapisane na guziki jak normalne bluzy mundurowe.

W załączeniu schemat „panterki oraz zdjęcie wspomnianej kurtki.

Pozdrawiam
i korzystając z okazji życzę szczęśliwego Nowego Roku!
Hindus

Wtrace, jesli o hakach mowa.. - ma ktos pomysl do tego cuda? Wprawdzie nie ma run, ale okolica gdzie wyszedl ten i reszta kolezanek byla bogata, ale m.in. w fanty po przydupasach takich jak hj, czy rlb.. Te kompanijne to moga byc podciagniete pod hj, czy, ma ktos definicje ich znaczenia, bo pocos musialy byc, prawda?

Pozdrawiam. Adrian

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie