Skocz do zawartości

Haki w feldbluse M36

Rekomendowane odpowiedzi

Na dwóch taśmach (Tragegurte)przeciągniętych w otworach w podszewce bluzy i zakończonych serią bodaj 8 albo 10 otworów po obu stronach, funkcjonowało to jak szelki, zwiększało komfort noszenia kurtki. W pozniejszych modelach rozwiazano ten problem wszywajac paski z kilkoma otworami równolegle do dziurek w kurtce, ale system tasm był nawet wygodniejszy ; )

Tylko ze zadna firma tego nie robi, poza lost battalions (chyba 250 zł za takie paski...)a obszycie w takim brezentowo-parcianym czyms tylu malutkich otworów to spora sztuka ; )

tutaj zdjecia oryginałów: http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H081756.html

Dziękuję Ober_schutze za informacje o paskach. Znalazłem wcześniejszy post o tym jak nosi się te paski pod bluzą. Przygotowałem już sobie takowe ale nie wiem jak prawidłowo (regulaminowo?) przewleka się haki przez otwory zarówno na paskach jak i w bluzie :(

Hmm niestety odpowiem Ci teorią, powinny byc takie miejsca w bluzie zebys przeciagnal te paski zdaje sie na krzyż tak zeby na kręgosłupie sie przecinaly i powinny koncowki wystawac tam dzie w bluzie dziury, jak to sie uuda zrobic to juz prosta sprawa (przerabiałem w M43) przewlekasz hak przez te dziurki w szelce tak, żeby 'uszka' i hak były po 1 stronie a reszta z tyłu, wtedy wystający hak wkłądasz w wybrana dziurke i gotowe, zaraz wrzuce zdjęcie samego sposobu przewleczenia.

Hindus napisał: Mimo, że otwory są blisko siebie, rzeczywiście służą właśnie do regulacji wysokości ułożenia pasa."

Wybacz, że drążę niemiłosiernie temat ale odległość skrajnych otworów w mundurze do niecałe 22 milimetry. Więc jaki sens było opuszczać lub podnosić pas o 2cm!?
A może w założeniu twórców było użycie tych otworów do bezpośredniego zamocowania haków zanim wprowadzono wewnętrzne pasy o których piszecie?

Po za tym dowodem na to, że haki wpinane były w taśmo-szelki, a otwory w mundurze służyły tylko do regulacji wysokości położenia pasa, jest fakt, że we wszystkich późniejszych modelach bluz mundurowych haki wpinane były w takie skrócone przyszywane do bluzy taśmy. Gdyby Niemcy stwierdzili, że „polski-rekonstruktorski” sposób wpinania haków jest skuteczny to po co do końca wojny stosowaliby te taśmy ;)

Pozdrawiam
Hindus

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie