Skocz do zawartości

trojmiasto i okolice

Bil

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście piszac o „tamtej” organizacji chodziło mi o Pomorski Klub Eksporacyjny :)
Ja również byłbym zainteresowany przynależnością do takiej organizacji. A więc łapki do góry :) Jestem jednak cholernym realistą. Życzę wam jak najlepiej. Jeśli coś ruszy w tym temacie zaoferuje swoją pomoc.
Dajcie znać na forum przed kolejnym waszym spotkaniem. Chętnie bym porozmawiał w szerszym gronie na temat wizji tworzonej organizacji.

• Odpowiedzi 126
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Ja jestem za i 2-3 moich kolegow :).

Skladek robic nie bedziemy :D , to nie sadze by byl sens uciekac.

A jakby bylo stowarzyszenie to zalozmy byla by www o naszych akcjach ( zobaczcie nowa galerie o schronie w gdansku - moja akcja :D ) spotykali bysmy sie raz na 2 tyg ew. czesciej lub rzadziej i ugadywali jakies cele :) , nowe teorie , nowe sposoby na ucieczke przed prawem , itd. No struktury trzeba by ustawic a sadze ze stowarzyszenie plynelo by wlasnym nurtem. Zwykle uciekalem z roznych stowarzyszen tylko dlatego bo zalozyciele przestali robic to po co zostali powolani a nie sadze bym konczyl z kopaniem w najblizszym czasie :)

kleryk nie jestem w stanie sie az tak sprerzyc :)....... w niedziele raczej ciezko bylo sie dobic do sadu a dzisiaj wstalem o 12 i musialem popedzac do roboty :( ale jutro z samego rana jesli nie wynajde tego w necie to przekrece do w/w instytucji i wszystkiego sie dowiem jutro na 100% dam odpowiedz

Pzdro
BIL

Witam
Widze po Waszych postach ze w koncu cos drgnelo w naszym 3miejskim kopaczym swiatku.
Panowie popieram Was i w razie niemca" :)dopisuje sie, jak sie wszyscy postaramy to moze cos z tego bedzie.

Pozdrawiam
Heruss
PS.jak Cos juz ustalicie to piszcie o szczegolach na heruss@wp.pl, trzeba sie spotkac i wszystko obgadac.Oby jak najszybciej,bo mroz niedlogo pusci:)

Co do Latebry to niestety właśnie przestaje istnieć. Już nie ma fajnego lokalu do spotkań. Już nie ma fundacji. Jako osobowość prawna została rozwiązana.
A przyczyna banalna. Życie. Wielu jej członków po prostu weszło w wiek kiedy myśli się bardziej o rodzinie, o pracy i szarej codzienności. I pozostaje coraz mniej czasu na swoje pasje. KEP HANS również zdematerializował" się z tej samej przyczyzny.

Ja już od jakiegoś czasu jestem w dorosłym życiu" i jakoś daję sobie radę z pogodzeniem tego wszystkiego. Nie mówię, że bez bólu... Ale nikt nie mówił, że będzi łatwo:)))
Na pewno niektórym z nas, po pierwszych kłodach pod nogami,zgaśnie słomiany zapał. Oby nie wszystkim...

A propos fajnego lokalu spotkań – będzie trzeba sobie na początek upatrzyć jakąś fajną knajpkę w trójmieście, z browarami po 4zł :). A na dłuższą metę to chyba ziemiankę zaczniemy w lesie kopać :). Ostatnio będąc w Braniewie oglądałem siedzibę braniewskiego bractwa historycznego. Znajduje się ona w centrum miasta w średniowiecznej baszcie. Szczegółów nie znam, ale podejrzewam że dzierżawią ją za free. Gdyby tak UM Gdańsk lub Gdynia zasponsorował tego typu lokalik dla klubu poszukiwaczy – hehe, marzenie ściętej głowy. Pewnie prędzej naślą na nas CBŚ mit ABW. Aby zmienić ten pesymistyczny nastrój teraz coś z innej beczki:
http://www.gdansk.pl/gdansk/article_news.php?category=97&article=1232&history=
Jeśli będziemy organizacją pozarządową (a mam taką nadzieję) działającą non-profit to wedle spisu tytułów projektów, które otrzymały dofinansowanie z UM Gdańsk moglibyśmy starać się o wsparcie finansowe. Trzeba by wymyślić jakiś fajny projekt dla szerszego grona mieszkańców (np. „Jak chodzić po lesie aby przeżyć – niewypały” :))) albo „Letni obóz wychowawczo sportowy – Braniewo 2004” lub ” nauka okopywania się w terenie – sposób na przetrwanie ataków terrorystycznych” :) ) Rozliczyć się rzetelnie z kasy i do dzieła. Pieniążki na nas czekają :)))

A co mamy w Gdyni?
http://www.gdynia.pl/index.php?co=inf_miejski/gcop_aktualnosci
Stowarzyszenie Gdynian Wysiedlonych"
2.000 zł na dofinansowanie projektu: Sesja popularno naukowa na temat; Wysiedlenia Polaków z Gdyni przez Okupanta niemieckiego w latach 1939/1945 - część druga: losy wysiedlonych gdynian w czasie okupacji"

Gdyńskie Towarzystwo Przyjaciół Szkół Społecznych;
5.000 zł na dofinansowanie projektu Konferencja "Razem o sektach "

Panowie, będziemy bezkonkurencyjni prezentując cykl konferencji a wolność naszą i waszą - mity i fakty o wyzwoleniu Ziem Północnych" albo Wykrywka - najdoskonalszym narzędziem do rozładowywania stresu"
Hehe, ale się rozmarzyłem. Niech mnie ktoś teraz kubłem zimnej wody ocuci :)))

Art. 6.
§ 2. … Nikt nie może ponosić ujemnych następstw z powodu przynależności do stowarzyszenia albo pozostawania poza nim.
„albo po za nim”??? czyli jeśli ktokolwiek z poza stowarzyszenia poczuje się pokrzywdzony z powodu braku spływających na niego korzyści (np. braku miłego towarzystwa, ciekawych informacji) to stowarzyszenie łamać będzie prawo ???
Dobrze, że to pewnie tylko moja chora nadinterpretacja. Czy jest tutaj jakiś prawnik?

Art. 9.
Osoby w liczbie co najmniej piętnastu, pragnące założyć stowarzyszenie, uchwalają statut stowarzyszenia i wybierają komitet założycielski

No to luzik. Łapki do góry, bo brakuje tutaj jeszcze kilku

Art. 29.
§ 1. Sąd, na wniosek organu nadzorującego lub prokuratora, może:
3) rozwiązać stowarzyszenie, jeżeli jego działalność wykazuje rażące lub uporczywe naruszanie prawa albo postanowień statutu i nie ma warunków do przywrócenia działalności zgodnej z prawem lub statutem.

Nie ma bata – musimy działać zgodnie z prawem hehe – założymy grupę rekonstrukcyjną dawnych grup przestępczych, zaopatrujących trójmiejskie środowisko mafijne w broń :)
Będziemy odgrywać w lesie historyczne inscenizacje poprzez wykopki a żywo" :)

buehehe , o dofinansowanie moze sie uda bo mam wtyki w radzie miasta Gdanska i to dobre ;).

Zaznaczam ! Jestesmy Stowarzyszeniem Przyjaciol Archeologi Militarnej. Zajmujemy sie odzyskiwaniem zabytkow militarystyki przed zniszczeniem ( np. czolg w stodole albo .... w ziemi ;) ) Wspomagac bedziemy w czynie spolecznym np. porzadkowanie obiektow fortyfikacyjnych jak np. Stanowski baterii na westerplatte czy twierdze wisloujscie. To bedzie nasz zarys a co chlopaki robia brzydkiego w wolnych chwilach to juz do stowarzyszenia nie nalezy :)

Knajpe mozna jakas znalesc na poczatek bo z lokalem to ciezko by bylo wynajmnowac za friko jakis schron :D ale mozna by pomyslec bo duzo ich w 3 miescie

Stowarzyszeniem Przyjaciol Archeologi Militarnej – w skrócie SPAM" :))), wcześniej PKP":) na brak poczucia humoru nie będziemy narzekać :)
Będzie trzeba pomyśleć o ochronie danych osobowych członków stowarzyszenia. Takie skupisko domniemanych „przestępców” będzie wymarzonym celem do inwigilacji przez naszych państwowych stróżów. Kiedyś krążyły legendy o pewnym trójmiejskim sprzedawcy wykrywek, któremu policja zgarnęła dane klientów z faktur za sprzedany sprzęt. Ja w to nie wierze. Ale nawet jeśli to bajka, to i tak daje wiele do myślenia.
To musi być od samego początku czysta gra. Przyjmowani członkowie będą musieli zostać poddani lustracji :) na ewentualnych identyfikatorach zamiast imion będą kody kreskowe:)
A jeśli jakaś menda w środku nocy wyrwie kogoś ze snu i spyta „kim jesteś i czym się zajmujesz?” będzie trzeba nauczyć się automatycznej odpowiedzi „nic nie wiem, do niczego się nie przyznaje, nie udzielę informacji bez mojego adwokata”:)
Przydałoby się stworzyć dział „pomocy prawnej” dla eksploratorów poszkodowanych przez polskie ustawodawstwo.

Na ABWehre trzerba uwazac :) Predzej czy pozniej przypadkowa kontrol będzie :) ale nie zalamujmy sie . Mojemu dziadkowi przez cala wojne niemcy nie znalezli w domu 4 mauserow i skrzynek z granatami i amunicja :) to dlaczego i nam ma sie nie udac ? hehe :)

Co do zadan statutowych proponuje zapisac ale ladniejszym jezykiem :

1) Poznawanie historii walk prowadzonych na terenie pomorza ( 3miasta).
2) Pomoc w renowacji i oczyszczaniu ruchomosci i nieruchomosci muzeom zwiazanym z historia wojskowosci.
3) Propagowanie zainteresowania fortyfikacjami i dzialaniami wojennymi prowadzonymi na terenie pomorza poprzez wspolprace z muzeami i organizacja , marszy , festynow i innych zawodow ( np. marsz szlakami pomnikow wojennych w Trojmiejskim parku krajobrazowym )
4) Ratowanie przed rozgrabieniem , zniszczeniem i zapomnieniem ruchomosci i nieruchomosci zwiazanych z walkami z terenow pomorza.
5) W przyszlosci : MUZEUM rotfl :)

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie