Skocz do zawartości

hełmy kolekcje vol.9

Czarek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 203
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Wkładka jw. Ciekawe, że sygnowany jest \\WD\\" (War Department) - rzadko występuje na hełmach, oraz \\H.C.R.\\" - prawdopodobnie producent, lecz nigdzie nie znalazłem. Gdyby ktoś mógł pomóc...

PS Zmiana na prosbe autora watku

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 11:35 13-12-2007

Napisano

Wkładka jw. Sygnowany na zewnątrz (prawdopodobnie już w późniejszym okresie) GAC" - może ktoś wie, co oznacza? Piotrek

Napisano

GAC-to bardzo proste jak mogłeś na to nie wpaść GAC=Gar Akuratdla Czarka-czyli ze mi trzeba go oddać:)))fajniutkie hajerki...ode mnie dziś na początek belgijski spadochroniarz-tak wygląda po wyczyszczeniu:)

Napisano

a to gar blegijski albo francuski-po 2giej stronie ma ślad jakby po zdrapanej belgijskiej tarczce-nie wiadomo dokładnie co to jest -najprawdopodobniej jakaś obrona cywilna

Napisano

i wnętrze wzorowane na adriankach 26-z identycznymi zaczepami-ale jednak inne nie skórkowe a z jakiegoś tworzywa-derma?+do tego pod spodem pas wojłoku+pas tkaniny podobnej do płótna z jakichś worków-o taki to hełm zagadka

Napisano

niemiecki policjant/strażak z pozostałościami swastyki i rzadko spotykanymi wywietrznikami montowanymi oddzielnie-od sprzedającego dostałem też mrożącą krew w żyłach historię jakoby jego poprzedni właściciel był szkieletem siedzącym z pistoletem maszynowym na dnie studni z której konie wody nie chciały pić ...ale mnie jakoś nic nie straszy po nocach po takich opowieściach dziwnej treści":)

Napisano

i w środku-najpierw myślałem że fasunek to nasze polskie powojenne dzieło ale okazało się że to oryginalny niemiecki produkt z roku 1943

Napisano

a na koniec mały czarny...aluminiowy hełm strażacki cholera wie jaki i czyj sygnowany wewnątrz mewa i to już koniec na dzisiaj

Napisano
no właśnie myślę nad tym fasunkiem...nie spotkałem się żeby osp podkładało pod dermę papier jak to się działo w różnych luftschutzach...więc na 100 nie wiem-obręcz piękna niemiecka jawohl:)
Napisano
Witam
Debiutuje na tym forum,podziwiam Wasze kolekcje i mam pytanie. Kto wie jak wyglądało wyposażenie wewnętrzne polskiej produkcji do niemieckich hełmów wz.16-18, używanych 10 BK lub policji. Moż jakieś foty?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie