bambulu Napisano 12 Wrzesień 2007 Autor Napisano 12 Wrzesień 2007 WitamPoszukuje informacji o samochodach Maybach w Polsce w latah 1930 - 1960. Interesuje mnie wszystko - wspomnienia rodzinne, plotki, jakiekolwiek wzmianki - zawsze to jakis punkt zaczepienia do dalszych poszukiwan. Ooo, a jakby sie trafily jakies fotki, to bym sie ze szczescia nie posiadal...Sladow Maybachow w Polsce przed II wojna nie spotkalem. Po wojnie Maybachm jezdzil Bierut (jedno z wielu aut w jego flocie), 2 były w zbiorach Tadeusza Tabenckiego. Czy slyszeliscier o czyms jeszcze ???Pozdrawiam
drezyna Napisano 13 Wrzesień 2007 Napisano 13 Wrzesień 2007 Witaj.tak sie składa ze bylem znajomym T.Tabenckiego. Zeppelin wyjechał dawno temu a Sw30 ukradli" ok 2001 roku. Jak chcesz mam gdzies fotki przeciętego przez zlodziei Mercedesa 540k(jak jeszcze stal w garazu w Grodzisku. Co do informacji o Maybachach- wpadnij (jeżeli jeszcze nie byłeś) do Zbyszka Mikiciuka do Muzeum Motoryzacji w Otrębusach on ma duzo materiałów.Pozdrawiam Gajowy!na deserek T Tabencki przy swiom 540K
bambulu Napisano 14 Wrzesień 2007 Autor Napisano 14 Wrzesień 2007 Ooo..., wiedze ze swiat nie jest zbyt duzy, tylko wymuslne pseudonimy forumowe myla troche slad...Tabenckiego, Ojca Dyrektora, Samoobrone i kilka jeszcze osob pozostawy na boku. Szukam sladow po innych Maybachach do 1960 roku. Pozdrawiam
rav29 Napisano 15 Wrzesień 2007 Napisano 15 Wrzesień 2007 Witam..Sporo lat temu czytałem w jakiejs ślaskiej gazecie(Dziennik Zachodni"??)o tym jak to po wojnie istniał (chyba gdzieś w okolicy" Katowic)punkt gdzie zwożono niemal wyłącznie wypasione" niemieckie fury(horch, mercedes..itd)którymi ze wzgledu na popsute/zniszczone podzespoły nie zaopiekowali sie rosjanie..Potem wszystkie te bryczki które znajdowały sie na placu cięto palnikami na żyletki:)Pozdrawiam!
bambulu Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Napisano 17 Wrzesień 2007 Dziekuje za informacje. Rav29 - dziekuje za glos w temacie. Owszem bylo cos takiego, ale z tym pocieciem na zyletki nie przesadzajmy... Wtedy tez zyli madrzy i cwani ludzie wiedzacy co ile jest warte i nie pozwalali na zniszczenie takiego majatku.To fakt, ze tych samochodow w wiekszosci nie ma juz w Polsce, ale nie z powodu pociecia na zyletki, a za sprawa kilku osob, ktore wyexportowaly" je na Zachod. Sprawa nadal akualna, czy wie ktos jeszcze o jakis Maybachach w Polsce ??? Pozdrawiam
dr.tommy Napisano 21 Wrzesień 2007 Napisano 21 Wrzesień 2007 Witam. Kiedys ojciec mój opowiadał mi o tym,że po jego matkę i ojca pod dom przyjechali Maybachem. Były to lata 60-te. Ale co sie stało z tym autem nie wiadomo i mimo tego że ojciec mój interesuje sie starymi autami to nic juz mu sie nie udało dowiedziec na temat tego pojazdu. Ale jesli juz mówimy o takich autach to słyszałem też historie od jednego handlarza antykami ,że gdzieś w okolicach Poznania znalazł w garażu pod stertą kocy Mercedesa 540k w wersji Autobahn Kurier, ale babcia za żadne skarby nie chciała odsprzedać bo to pamiątka itp. Ciekawe ile w tym prawdy?? Dodam tylko że ojciec mój jak był młody (60-70lata) to twierdzi że widział kiedys takiego w Poznaniu. Może ktoś wie cos na ten temat?? Pozdrawiam
bambulu Napisano 22 Wrzesień 2007 Autor Napisano 22 Wrzesień 2007 WitamDr. tommy - 540K bylo kilka w Poznaniu i okolicach. Temat pojazdow pochodzacych z migracji wojennych jest nadal nie zbadany do konca. Szkoda tylko, ze nikt nie chce o tym pisac (jestem dziennikarzem i mam obecnie kilka fajnych opowiesci z historia samochodow Bugatti w Polsce wlacznie). Szuka sie jakis tanich, naciaganych sensacji" a nie siega do tematow zupelnie dziewieczych i... ciekawych. Czas by zaczac mowic fakty i darowac sobie legendy o Mercedesach Georinga w Polsce. W ostsnich 20 latach slyszalemo chyba z 20 - 30 takich. Przewaznie byly to Mercedesy 170 V. Takim wozem to chyba nawet psa Georing nie wyprowdzal do lasu. Coz, ed. nacz-e" wiedza najlepiej cos jest ciekawe. Paradoksem jest tylko fakt, ze o ciewkawostkach motoryzacyjnych z Polski pisze chetnie prasa w USA, Anagli, an Wegrzech, czy w Niemczech. a.korbaczewski - dziekuje za odpowiedz, ale rozpoczynajac ten watek mialem na mysli samochody.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.