Skocz do zawartości

MAYBACH w Polsce

bambulu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Poszukuje informacji o samochodach Maybach w Polsce w latah 1930 - 1960. Interesuje mnie wszystko - wspomnienia rodzinne, plotki, jakiekolwiek wzmianki - zawsze to jakis punkt zaczepienia do dalszych poszukiwan. Ooo, a jakby sie trafily jakies fotki, to bym sie ze szczescia nie posiadal...

Sladow Maybachow w Polsce przed II wojna nie spotkalem. Po wojnie Maybachm jezdzil Bierut (jedno z wielu aut w jego flocie), 2 były w zbiorach Tadeusza Tabenckiego. Czy slyszeliscier o czyms jeszcze ???
Pozdrawiam
Napisano

Witaj.
tak sie składa ze bylem znajomym T.Tabenckiego. Zeppelin wyjechał dawno temu a Sw30 ukradli" ok 2001 roku. Jak chcesz mam gdzies fotki przeciętego przez zlodziei Mercedesa 540k(jak jeszcze stal w garazu w Grodzisku. Co do informacji o Maybachach- wpadnij (jeżeli jeszcze nie byłeś) do Zbyszka Mikiciuka do Muzeum Motoryzacji w Otrębusach on ma duzo materiałów.
Pozdrawiam Gajowy!
na deserek T Tabencki przy swiom 540K

Napisano
Ooo..., wiedze ze swiat nie jest zbyt duzy, tylko wymuslne pseudonimy forumowe myla troche slad...

Tabenckiego, Ojca Dyrektora, Samoobrone i kilka jeszcze osob pozostawy na boku. Szukam sladow po innych Maybachach do 1960 roku.

Pozdrawiam
Napisano
Witam..Sporo lat temu czytałem w jakiejs ślaskiej gazecie(Dziennik Zachodni"??)o tym jak to po wojnie istniał (chyba gdzieś w okolicy" Katowic)punkt gdzie zwożono niemal wyłącznie wypasione" niemieckie fury(horch, mercedes..itd)którymi ze wzgledu na popsute/zniszczone podzespoły nie zaopiekowali sie rosjanie..Potem wszystkie te bryczki które znajdowały sie na placu cięto palnikami na żyletki:)Pozdrawiam!
Napisano
Dziekuje za informacje. Rav29 - dziekuje za glos w temacie. Owszem bylo cos takiego, ale z tym pocieciem na zyletki nie przesadzajmy... Wtedy tez zyli madrzy i cwani ludzie wiedzacy co ile jest warte i nie pozwalali na zniszczenie takiego majatku.
To fakt, ze tych samochodow w wiekszosci nie ma juz w Polsce, ale nie z powodu pociecia na zyletki, a za sprawa kilku osob, ktore wyexportowaly" je na Zachod.

Sprawa nadal akualna, czy wie ktos jeszcze o jakis Maybachach w Polsce ???

Pozdrawiam
Napisano
Witam. Kiedys ojciec mój opowiadał mi o tym,że po jego matkę i ojca pod dom przyjechali Maybachem. Były to lata 60-te. Ale co sie stało z tym autem nie wiadomo i mimo tego że ojciec mój interesuje sie starymi autami to nic juz mu sie nie udało dowiedziec na temat tego pojazdu. Ale jesli juz mówimy o takich autach to słyszałem też historie od jednego handlarza antykami ,że gdzieś w okolicach Poznania znalazł w garażu pod stertą kocy Mercedesa 540k w wersji Autobahn Kurier, ale babcia za żadne skarby nie chciała odsprzedać bo to pamiątka itp. Ciekawe ile w tym prawdy?? Dodam tylko że ojciec mój jak był młody (60-70lata) to twierdzi że widział kiedys takiego w Poznaniu. Może ktoś wie cos na ten temat?? Pozdrawiam
Napisano
Witam
Dr. tommy - 540K bylo kilka w Poznaniu i okolicach. Temat pojazdow pochodzacych z migracji wojennych jest nadal nie zbadany do konca. Szkoda tylko, ze nikt nie chce o tym pisac (jestem dziennikarzem i mam obecnie kilka fajnych opowiesci z historia samochodow Bugatti w Polsce wlacznie).
Szuka sie jakis tanich, naciaganych sensacji" a nie siega do tematow zupelnie dziewieczych i... ciekawych. Czas by zaczac mowic fakty i darowac sobie legendy o Mercedesach Georinga w Polsce. W ostsnich 20 latach slyszalemo chyba z 20 - 30 takich. Przewaznie byly to Mercedesy 170 V. Takim wozem to chyba nawet psa Georing nie wyprowdzal do lasu. Coz, ed. nacz-e" wiedza najlepiej cos jest ciekawe. Paradoksem jest tylko fakt, ze o ciewkawostkach motoryzacyjnych z Polski pisze chetnie prasa w USA, Anagli, an Wegrzech, czy w Niemczech.

a.korbaczewski - dziekuje za odpowiedz, ale rozpoczynajac ten watek mialem na mysli samochody.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie