Dziki Napisano 12 Wrzesień 2007 Autor Napisano 12 Wrzesień 2007 Od niedawna jestem posiadaczem Tesoro Tejona.Wszystko zdaje sie byc w jak najlepszym porzadku, ale...Chodze na trybie dynamicznym, czulosc tak 9-10. Kiedy wykrywacz odbierze b.silny sygnal (np cos wielkiego metalowego powiedzmy np. lopana na plask przesunieta 10 cm od cewki) pika mocno w momencie przesuniecia (i jesli juz odsune wykrywacz od przedmiotu), to po tym piknieciu nastepuje na ulamek sekundy cisza a potem wydaje takie cichnące (od poziomu tego piknięcia dużego sygnału) łiiiiiii" przechodzace potem w lekko urywany dźwięk, i cichnie po chwili.To norma przy za silnym sygnale? Wina ustawień? Czy mam trafioną wykrywkę?Dzieje się tak i w domu i w terenie.
pokemon Napisano 12 Wrzesień 2007 Napisano 12 Wrzesień 2007 Nie znam tego sprzętu, więc poradzę koledze tylko ogólnie:1. Wadę sprzętu zostawiłbym na koniec2. Ponieważ kolega chodzi na nim niedawno, trzeba go poznać3. Bardzo ważne jest zasilanie. Nie wiem jak w poszczególnych pi, ale przy słabych akumulatorach sygnały mogą wariować4. Dobrze jest zanim pozbędziemy się niepotrzebnego pi, takie sygnały sprawdzić tym i tymPozdro,pokemon
Dziki Napisano 12 Wrzesień 2007 Autor Napisano 12 Wrzesień 2007 Poznac jak poznac, problem powtarza sie przy roznych ustawieniach, zarowno w testach domowych jak i terenowych. Zdaje sie byc niezalezny od gruntu czy treshold (czulosc wplywa oczywiscie, bo chodzi tu o extra mocny sygnal).Baterie sa na 5 pikniec.Wszystie inne sygnaly zdaja sie dzialac dobrze, chociaz nie mam porownania. Dlatego moze jest tu jakis uzytkownik Tejona, zeby mogl opisac co i jak. Albo jakby Raned napisal pare kilka slow na ten temat, to bylbym wdzieczny.Poprostu chcialbym wiedziec, czy to norma, bo moze sie okazac ze to zwyczajna reakcja wykrywacza ;)
pokemon Napisano 12 Wrzesień 2007 Napisano 12 Wrzesień 2007 Dodam że testy domowe należy włożyć między książki. Tylko teren! Znaleźć właściwe ustawienia i jechać. Za dużo kombinacji to spadek efektywności poszukiwań :)
Dziki Napisano 12 Wrzesień 2007 Autor Napisano 12 Wrzesień 2007 Chlopieeeee... Przeciez pisze, ze to zjawisko wystepuje takze w terenie. Chodzi mi o pewien mechanizm zjawiska, ktore jest powtarzalnym zachowaniem wykrywacza, niezaleznie od jego ustawien i tego gdzie sie znajduje.Nie spotkalem sie z takim zachowaniem nigdy jeszcze, wiec wnioskuje ze byc mozejest to usterka. Albo norma, dlatego prosilbym doswiadcznych uzytkownikow o weryfikacje. I byc moze rady jesli to jest nie tak jak byc powinno.
majros Napisano 12 Wrzesień 2007 Napisano 12 Wrzesień 2007 Pewnie jak uniesiesz wyżej sondę to dźwięk jest nie urywany. Ja mam podobnie w tesoro de leonie. Myślę że takie zatykanie dźwięku to żadna wada tylko norma.
pokemon Napisano 12 Wrzesień 2007 Napisano 12 Wrzesień 2007 Sorki że zabrałem głos. Myślałem, że pomogę, ale cóż...Niech zabiorą głos fachowcy od ustawień!PS. A chłopem nie jestem, jeno szlachcicem...choć ubogim :)
Dziki Napisano 12 Wrzesień 2007 Autor Napisano 12 Wrzesień 2007 Dokladnie, jesli to wzbudzenie sie" ucichnie, wykrywacz dziala normalnie i jesli podnose sonde i przejade" nad przedmiotem nieco wyzej wszystko dziala normalnie (wtedy sygnal ma mniejsza moc i byc moze nie zatyka).Chodzi tu tylko o naprawde duze przedmioty, powiedzmy od saperki wzwyz.pokemon ---> nie chcialem Cie urazic :P Musisz przyznac jednak, ze jest to kwestia, w ktorej sa tylko dwie odpowiedzi - tak albo nie i nie ma co tu gdybac nad technika poszukiwan :Pmajros ---> Troche mnie uspokoiles :) Mozliwe, ze w Tejonach jest tak samo.Czy jakis uzytkownik Tejona zaobserwowal to samo?
anRO Napisano 12 Wrzesień 2007 Napisano 12 Wrzesień 2007 W Vaguero jest to samo.Jest to przesterowanie dużym sygnałem albo jak niektórzy mówią zatkanie wykrywacza.Jest jeszcze jedna sprawa.Tesoro ma bardzo mocną dyskryminacje.Jeżeli jest większy przedmiot z żelaza to go nie wytnie ale pierwsze przejście sondy nad przedmiotem da mocny sygnał następne przemiatanie da słabszy.Myśle tu o raczej średniej wielkości przedmiotach oraz cienkich blachach.Naprawde duże przedmioty zawsze dadzą duży sygnał jeżeli nie są głęboko.
Vercyn Napisano 12 Wrzesień 2007 Napisano 12 Wrzesień 2007 WitamZachowanie twojego Tejona kolego Dziki, jest jak najbardziej normalne. Tak jak napisałeś, takie przeciążenie występuje, gdy bezpośrednio pod cewką lub jej okolicy, znajdzie się obiekt o dużych rozmiarach. Mój reaguje identycznie. Traktuj to jako norme. Pozdrawiamvercyn
Dziki Napisano 12 Wrzesień 2007 Autor Napisano 12 Wrzesień 2007 To sie ciesze, bo juz sie martwilem. A pytam, bo na ten temat nie ma niestety nic a nic w instrukcji :/
pokemon Napisano 13 Wrzesień 2007 Napisano 13 Wrzesień 2007 No i się wyjaśniło! Pozdrawiam kol. Dzikiego!Powodzenia w poszukiwaniach! :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.