Skocz do zawartości

uwięzieni Niemcy

Sturmgeschutz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich.
Ciekawi mnie czy gdzieś odnotowano przypadek ,że jakimś dziwnym trafem uwięziło załogę jakiegoś bunkru lub schronu w jego wnętrzu .Oczywiście z żywą ekipą w środku i jak długo byli w takim miejscu.Może był gdzieś taki artykuł?
Pozdrawiam
Napisano
Witam
Kiedyś czytałem o odnalezieniu żywych zasypanych ludzi w podziemiach twierdzy chyba brzeskiej.Jak dobrze pamiętam zasypało ich w I wojnę a odnalezieni zostali w latach 20.
Napisano
Ale reżyser tego filmu miał fantazję. Bohater 8 lat pisał pamiętnik zasypany w twierdzy. Toż przez te 8 lat hrabia Monte Christo już by 8 razy się odkopał i uciekł...
Napisano
Do tej historii dodam jeszcze :
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=510717#510759
Moze byc ze oni tam po tym lesie jeszcze do dziś jezdzą.
Pozdrawiam
Napisano
Można ich zobaczyć przez lornetkę zrobioną z dwóch butelek po krajowym winie, które należy najpierw osobiście opróżnić :)))Pozdro...
Napisano
Tak propo tej historii z Niemcam izasypanymi w Babich Dołach.
Kilka lat temu, mój kumpel opowiadał mi, że pracował w Mikoszewie przy remoncie pensjonatu należącego do jego rodziców. Razem z nim pracowało jeszcze kilka osób, w tym jeden starszy gość.
No i ten gosciu kiedyś im opowiedział o tej historii. Z tego co pamiętam to twierdził że był przy tym jak wyprowadzono Niemców i wspominał, ze kilku oślepło gdy popatrzyli w stronę słońca.
Za to, w tym roku rozmawiałem z tym kumplem po dłuższej przerwie i gdy dowiedział się, że chodzę z wykrywaczem, zaczął mi opowiadać o różnych miejcach zrzutowych w Mikoszewie, o przeszłości pensjonatu itp.
Wspomniał też o starym mieszkańcu Mikoszewa, który opowiadał mu, gdzie np. stał rozbity Tygrys i pare tego typu historii. Był to podobno były rosyjski żołnierz, który nie wrócił do Rosji, zamieszkał u nas.
No i wczoraj po przeczytaniu tego artykułu o przysypanych żołnierzach, doszedłęm do wniosku, że to może jest ten sam człowiek (jak spotkam kumpla to zapytam). Może faktycznie był przy odkopywaniu tego schronu.
Napisano
Z tymi helmutami byłbym ostrożny.Historia jakich wiele za flaszke można usłyszec.Podobno o tym zdażeniu był Żółty Tygrysek" pt bodajże Kiedy zgasło słońce.I co?I nikt tego tygryska nie widział na oczy(o czytaniu nie wspomnę).Kilka lat temu TVP Gdańsk łaziła po Babich Dołach z gozdkiem który ył i widział" tych niemców wyciaganych z bunkra.I co?I nie mógł trafic na miejsce.A to krzak nietaki a to tu stał domek a to tu suszyło się pranie a teraz nie ma...
Bujda na resorach.
P.S.
Ta lektura kolego Matrix to było Chłopcy ze Starówki" p Rudnickiej(imienia nie pamietam ale chyba Wanda).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie