Skocz do zawartości

ładownice mauser

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Nie powinny przejść, bo nitowane ładownice w WH to rozwiązanie z końcowego okresu wojny. Natomiast oporządzenie z brązowej skóry zaczęto czernić po rozkazie z lipca 1943 roku – oczywiście nie zawsze i nie wszędzie (polowe jednostki Luftwaffe, baterie brzegowe Kriegsmarine etc.)

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
W Heer brązowe ładownice rozkazano poczernić bodajże w 1939. Stąd tyle ładownic ma czarne przody a brązowy tył. Natomiast w LW rozkaz czernienia brązowych skór wydano tak jak pisze Hindus - w 43.
Napisano
Hindus, a jaka byla przyczyna, ze nakazano zamienic szyte na nitowane ladownice ? Przeciez metalu brakowalo - ja bym sie spodziewal kolejnosci odwrotnej - nity zamieniono na szycie, ale nie drążyłem do tej pory tego tematu...
Napisano
Nabicie nita pozwoliło skrócić czas wykonywania ładownicy. Szycioe trwąło zbyt długo. Widziałem na allegro ładownicę bodajże z 44, była cała nitowana.
Napisano
Horst, tak całkiem, całkiem nitowana, tak że komory do plecków też były przymocowane na nity ?? Masz może fotkę ;)

A co do zastępowania szwów nitami, stosowano to również min. w tornistrach: http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H018157.html

Pozdrawiam
Sonder
Napisano
Szkoda, bo taka ciekawostka ;)

Tak przy okazji tematu ładownic, czym je wypełniacie żeby zachować w miarę odpowiednią masę? Wiadomo jeśli ktoś ma oryginalne naboje(oczywiście dekowane) w łódkach to tym, choć to też będzie trochę mniej ważyło bo naboje bez prochu, ale można by je w sumie wypełnic np, piaskiem.
Ale jako zastępcze wypełnienie/dociążenie ładownic,dobrze by było coś do nich włożyć, bo gazety są stanowczo za lekkie ;p.
Napisano
No łódki ze zdekowanymi nabojami to najlepsze rozwiązanie :) – ale jeżeli komuś szkoda środków, na coś czego i tak nie pokazuje normalnie, to na początek proponuję wyciąć wypełnienie z drewna na kształt pełnej łódki – ale jako rozwiązanie przejściowe, a nie docelowe.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
Ja wypełniam czymś takim...

http://img184.imageshack.us/img184/5163/ladownicelodkitr5.jpg

łuski są wiercone i puste, ale nie widzę potrzeby wypełniania ich piachem, bo i tak całość waży b.dużo.
Napisano
No ładne, ładne ;D, z czasem też takie wypełniacze" do ładownic dokupię.

Ładownice też niczego sobie, i jak wyglancowane ;p. Widze że boki klapek już nitowane, mają one może sygnatury poroducenta, i rok produkcji?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie