schutze W. Napisano 11 Wrzesień 2007 Share Napisano 11 Wrzesień 2007 sprostowanie - miało być sukna w manierce" :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 12 Wrzesień 2007 Share Napisano 12 Wrzesień 2007 Kolego Schutze W. nie wiem jaką armię odtwarzasz, ale z tego co piszesz i wnioskując z Twojego nicka prawdopodobnie Wehrmacht.Żołnierzom niemieckim bez względu na okres wojny, w którym brali udział, wpajana była wysoka dbałość o powierzone im umundurowanie i wyposażenie – dlatego dużo czasu poświęcali na jego konserwację i naprawę. Zwłaszcza w końcowym okresie wojny, kiedy mieli oni świadomość, że możliwość wyfasowania nowego oporządzenia czy munduru prawie nie istniała. Stąd tak wiele powstało polowych „patentów” na uchronienie przed śmiercią techniczną poszczególnych elementów wyposażenia. „…ja osobiście cieszę się patrząc na kolejną plamę na spodniach, na kolejną wyrwę sukna w menażce, na kolejne wgniecenie menażki... bo to właśnie upodabnia moją postać do realiów, które staram się odtwarzać…” Dlatego ja osobiście nie widzę powodu do takiej radości – owszem plama powstała w trakcie inscenizacji czy manewrów jest nieunikniona, ale po imprezie należy ją usunąć. Co innego mieć mundur zużyty, a co innego po prostu brudny. Poczytaj wspomnienia niemieckich żołnierzy (zwłaszcza te z końca wojny) – nawet w trudnych warunkach polowych starano się za wszelką cenę doprowadzać umundurowanie i wyposażenie do jak najlepszego stanu.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.