Skocz do zawartości

Cibola - ustawienia, praca

gruzin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czesc. Dzis stalem sie szczesliwym (jak sie juz naucze) posiadaczem Tesoro Cibola. Wczesniej mialem do czynienia z Ace 250 ale raczej marginalnie i krotko. W zwiazku z tym ze nie znalazlem takiego watku na forum mam pytanie do uzytkownikow Ciboli - jakie zalecacie ustawienia wykrywacza na monety?
czy da sie odroznic dzwiek jaki wydaje moneta od dzwieku aluminiowego drucika czy kapsla ? Dzwiek duzego elementu zelaznego tez jest pieknie stonowany... jak to u was wyglada? da sie to wszystko rozoznic ? reka mnie boli po dzisiejszym dniu, kopania sporo a efekty raczej malo zadowalajace ;) mam nadzieje ze etap nauki minie jak najszybciej :) pozdrawiam
Napisano
A czesto uzywasz pinpointa ? Do kazdego fanta czy tylko gdy nie jestes pewien ? Czy chodzenie z sluchawkami ma przy tym znaczenie ??
pozdrawiam
Napisano
W słuchawkach lepiej słychać charakterystykę dźwięku.
Wszelkie dźwięku typu skrzekliwego-szarpanego" świadczą raczej o tzw. smieciu"
Z polmosami to nie taka prosta sprawa....trzeba sie ich jednak nakopać...:-)
Monety lub przedmioty okrągłe" często dają dźwięk podwójny" przy przesuwaniu sondą w jednym kierunku.
Dobry sygnał to taki który brzmi tak samo przy przemiataniu na tzw. krzyż"
Druty zazwyczaj dają dobry sygnał tylko przy przemiataniu w jednym kierunku, wzdłuz.....
Ustawienia.....na poczatek polecam powyżej iron, reszta pokręteł na max...
Podobno doswiadczeni operatorzy tej maszyny chodza poniżej iron, i po dźwieku potrafią rozróżnić co jest pod cewka....
Moim zdaniem to nieralne.....
Napisano
ja ustawiam Cibole tak wszystko na max a dyskryminacja kreska nad IRON a jak coś wykryje przesuwam na TAB i kreske dale i dalej ale reszta praktyka nauczy jakie metale są pod cewką kiedy sygnał znika lub nie
Napisano
Interesuje mnie jeszcze jak to jest u was z tym pinpointem ? czesto stosujecie, czy dzwiek z pinpointa jest latwiejszy w interpretacji ?? dzieki i pozdrawiam serdecznie
Napisano
Witam
Ja nie uzywam pinpinta, bo nie mam takiej potrzeby - dokładnie mozna namierzyc cel bez pinpointa, ale jak kto woli.
Kol.Mirkoni - mimo wszystko nie polecam chodzenia z ustawieniem pow.Iron (poza zaśmieconym terenem) - nieraz są delikatne sygnały na monetke, ktore znikają przy w/w ustawieniu! Sprawdzalem to nieraz - i mozna odroznic co jest pod cewką jak masz kreske przed Iron - oczywiscie nie za kazdym razem, ale o tym juz pisalem:)
Szkoda, ze niektorzy chodzą z ustawieniem za Iron - podstawa to uzywac bardzo oszczednie dyskr. - no i polecam sluchawki.
Ale te polmosy...wredne, nakopac sie czasami trzeba. Ale powoli sie osłuchuje, wiec mam nadzieje, ze bede kopal ich coraz mniej.
Podwójny sygnal mi dawaly zrywki od puszek jak szukalem na plazy - czy komus tez tak pikało?
Napisano
Ale jak sie włączy pinpoint, to wówczas wykrywacz przechodzi na All Metal (tak przynajmniej pisało u mnie w instrukcji) - to jak na all metalu jak można rozróżnic jaki metal jest pod cewką?
Napisano
Podwójne sygnały dają przede wszystkim płasko leżące łuski,po obu końcach.Co się tyczy identyfikacji przy pomocy dżwięku,to polecam przeróbke słuchawek zgodnie ze schematem zamieszczonym na stronie Mranda czyli Pana Mariańskiego.Po tej przeróbce dżwieki są zdecydowanie rozróżnialne.
Napisano
Podwojny sygnal daje kazdy przedmiot lezacy bardzo plytko (z reguly na wierzchu, pod sama sonda), nie tylko luska.

Superstrojenia nie uzywam ze wzgledu na uzaleznienie od pinpointu. W namierzaniu mi sie nie przydaje, bo Cibola jest super-precyzyjna, ale przy wykopywaniu przedmiotu jestem w stanie sprawdzic, jak gleboko jest dany fant [im artefakt" jest blizej sondy, tym sygnal jest bardziej piskliwy"].
Napisano
A co do ustawienia Ciboli na wykopki, to musisz sobie sam wypracowac". Rozni sa ludzie, kazdy ma swoj sposob poszukiwan. Pocwicz w domu z dyskryminacja, a potem sprawdzaj to w terenie. Kop kazdy sygnal, ogladaj efekty, baw sie z dyskrym. Gwarantuje ci, ze tak bedzie najlepiej.

Mi na poczatku bylo trudno, mialem problemy z namierzaniem fantow, ciagle mialem wrazenie, ze omijam co lepsze artefakty". Teraz, kiedy juz zrozumialem, co Cibola do mnie mowi, nie zmienie ja na nic innego.
Napisano
Jeśli chodzi o mnie to mam tak przerobione słuchawki od MP3 .Nie stosuje z dużymi muszlami gdyż nie chcę izolować się od otoczenia.Przeróbka jest prosta,schemat na mrand.republika.pl dział technika .Przerobić można każdy model.Ja osobiście byłem zmuszony do przeróbki bo wcześniej używałem wykrywki z identyfikacją tonową.Próbowałem Vaguero z pięcioma różnymi słuchawkami ale to nie było to.Dopiero po przeróbce zgodnie z tym schematem dżwięki były melodyjne i ogólnie przyjemne dla ucha.
Napisano
Rozmawialem z mrandem - gdyby ktos robil uklad zaleca wypróbować diody 1N5819 (schottky) zamiast 1N4148. Uklad faktycznie zmiekcza" ostre dzwieki, przez co sluchanie pikania jest znacznie przyjemniejsze...(zbudowalem uklad ale narazie jest za slaby - kolo weekendu zrobie go porzadnie..)
pozdrawiam
Napisano
Panowie mam przy okazji tego postu pytanie, bo widzę że wielu posiadaczy Ciboli tu zajrzało ,a korci mnie wielce zakup tego wykrywacza , smętek zaczyna się rozsypywać w rękach ze starości i wypracowanych godzin ;czy faktycznie przesiadając się na Cibolę z innego wykrywacza zauważyliście że ma ona większy zasięg ?Jeżdżę na poszukiwania z kumplem który śmiga z x-terą 70 i zaczyna mnie dobijać to z jakich głębokości on wyciąga np. Boratynki.Pozdro...
Napisano
W cenie do 1500zl nie znajdziesz wykrywacza o lepszych zasiegach :) I tego zdania nie ma co podwazac ;]

Z Cibola spedzilem juz troche czasu w terenie, a mimo to caly czas potrafi mnie zadziwic swoimi zasiegami :)
Napisano
Ja mam Rutusa First Plus i żadnych kompleksów do Ciboli - jeżeli mówimy o zasięgach. Mogę tylko mniemać, że Solaris (1300 zł) jest wyraźnie lepszy od First+. Kompleksy zaczynają się w kategorii dyskryminacja". A to ważniejsze niż super-hiper zasięg.

M.
Napisano
I precyzja namierzania przedmiotu, ktora w Tesoro jest chyba najlepsza ze wszystkich wykrywek ;)

Tutaj nie ma co korzystac z pinpointa ;)
Napisano
Mam takie oto pytanie ? Czy Tesoro Cibola ma lepsze zasięgi od Rutusa Solarisa. Chcę coś kupić w tym przedziale cenowym i zastanawiam się nad tymi dwoma wykrywaczami. Dodaję, że szukam drobnego koloru, monetki itp. Nie interesuje mnie militarka. A może polecacie coś innego do 1500 zł ? Obecnie posiadam Garretta ACE 250.
Napisano
Tutaj mozna by dlugo dyskutowac na temat zasiegow tych wykrywaczach. Kazdy mialby inne zdanie, bo kazda sroka swoj ogon chwali. Jednak, ze wzgledu na rodzaj twoich poszukiwan, kupilbym Cibole. Dyskryminacja jest to jedna z najwazniejszych rzeczy, na ktora wplywa przyjemnosc [jak i skutecznosc] pracy z wykrywaczem, a w Solarisie nie jest ona najlepsza. Zas Ciboli pod tym wzgledem nie mozna nic zarzucic :)))

Pozdrawiam
Igomas
Napisano
Nie chodzi o chwalenie własnego ogona, bo ja mam Rutusika, a moja dziewczyna Cibolę. Tak więc oba są kochane, a ja staram się podawać prawdziwe obserwacje :)
  • 6 months later...
Napisano
Mam pytanie czy w Tesoro Cibola będzie można odróżnić na słuch ołowiane kulki /lotki/, od monet czy innych przedmiotów kolorowych. Pytam dla tego gdyż chodzę w terenie działań I wś i teren usłany jest kulkami, które wypełniały pociski szrapnelowe a kopanie ołowianych kulek nie należy do przyjemności. Dodam że wcześniej posiadałem ACE 250 i chcę teraz zmienić na Tesoro Cibolę - czy to dobry pomysł ??????????

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie