Voucur Napisano 10 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2003 A to coś znalazłem w pobliżu zbiorowej mogiły żołnierzy z 15. Dywizji SS Lettland. Wykonane jest z cynku, tylko szpilka stalowa. Napisy z tyłu (mogłem nieco źle rozczytać bo słabo widać):SWFRISCH I JAH(.)N V D Z TTam gdzie jest kropka to nie jestem pewien co to za litera.Wymiary: 30 x 23 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 11 Grudzień 2003 Share Napisano 11 Grudzień 2003 Powinno być Schwebish".Patrz:http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=2&ktory=45582#45582PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 10 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2003 A to coś znalazłem w pobliżu zbiorowej mogiły żołnierzy z 15. Dywizji SS Lettland. Wykonane jest z cynku, tylko szpilka stalowa. Napisy z tyłu (mogłem nieco źle rozczytać bo słabo widać):SWFRISCH I JAH(.)N V D Z TTam gdzie jest kropka to nie jestem pewien co to za litera.Wymiary: 30 x 23 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 10 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2003 Dla spokoju ducha wrzucam jeszcze zdjęcie tyłu tej arczki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 11 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2003 OK, to by sie zgadzalo, bo jak widac na foto ten napis jest troche zjedzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 Niestety, z SS odznaka ta ma niewiele wspólnego...Jest to typowo cywilna odznaka wręczana za udział w akcji Winterhilfswerk czyli za dostarczanie pomocy dla żołnierzy niemieckich walczących na froncie wschodnim.Dość popularna. Było tego trochę wzorów - przede wszystkim w kształcie tarcz rycerskich, ale nie tylko.W tym małym okręgu na środku powinien być jakiś jaskrawy kawałek tworzywa sztucznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 10 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2003 Dziękuję za informację.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Voucur
A to coś znalazłem w pobliżu zbiorowej mogiły żołnierzy z 15. Dywizji SS Lettland. Wykonane jest z cynku, tylko szpilka stalowa.
Napisy z tyłu (mogłem nieco źle rozczytać bo słabo widać):
SWFRISCH I JAH(.)N V D Z T
Tam gdzie jest kropka to nie jestem pewien co to za litera.
Wymiary: 30 x 23 mm.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.