Skocz do zawartości

Lidzbark Welski - lotnisko niemieckie

Metort

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam wszelkich materiałów na temat niemieckiego lotniska w okolicach Lidzbarka Welskiego.
Po wojnie rozebrano bocznicę kolejową, wykopano zbiorniki na paliwo, ziemny pas startowy przejął PGR, dawne baraki zniknęły, zaś teren obsadzono lasem.
Interesuje mnie szczególne jednosta (jednostki), która tam stacjonowała oraz jej wyposażenie etatowe.
Wdzięczy będę też za informacje o innych tego typu obiektach na Mazurach.
Pozdrawiam

Metort
Napisano
Byłem w tym sezonie na tym lotnisku razem z kumplami. Kumeple byli tam 3 raz ja dopiero 1. Wrażenia nijakie. Sporo śmieci (nawet ukradziona gdzieś i rozpruta kasetka z odcinkami rent czy coś w ten deseń :)), ziemia usiana różnym żelastwem. Z fantów które znalazłem najciekawsze to tabliczka znamieniowa jakiejś firmy z Lidzbarka (Leutenburg) i lusterko sowickiego soldata wykonane z blachy cynkowej w której zagiętych brzegach wsadzone było lustro, a to że sowieckie wiem bo przestrzeń między blachą a szkłem (stłuczonym) wypełniał jakiś ruski blankiet dokumentu. Pozatym sporo niewypałów. Ciekawy jest ten zbiornik na wodę. Na jego dnie można by coś pewnie trafić.
Napisano
Ja znalazłem ślady po bocznicy kolejowej (masa śrub stopowych, podładek - prowadziło to dokładnie do rampy kolejowej. Jest jeszcze druga rampa - samochodowa, ale wszystko to razem zarośnięte. Poza tym fundamenty po barakach i ślady po ich spaleniu.
Będę tam na chodził wiosnę.
Pozdr.
Metort
Napisano
Nie, porcelanki nie znalazłem - z rzeczy praktycznych to tylko okucia i uchwyty po jakichś skrzyniach. Ale na wiosnę ruszam w ten teren, może coś się jeszcze wynajdzie. Może będą jakieś fajnie zamykane butelki, ostatnio jedną taką dostałem u gospodarza - trzymał w niej naftę.
Pozdr.
Metort
  • 2 weeks later...
Napisano
To raczej nie było lotnisko stałego bazowania. Prawdopodobnie wykorzystywane w 44/45 jako polowe przez różne jednostki.
Wykazy (dość kompletne) ze strony www.ww2.dk wymieniają Lautenburg jedynie w przypadku 2. eskadry dziennego rozpoznania 23. dywizjonu rozpoznawczego 2.(H)/AufklGr. 23, przebywającego tam w maju 1941 (na Henschlach Hs-126).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie