Monsun Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Napisano 9 Grudzień 2003 Witam,zobaczcie stronę a gwarantuję, że nie będziecie mogli zasnąć.http://www.project-x.org.uk/armsdump.htmlPozdrawiamMarcin
RG42 Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Jasna cholera!!!Gdzie to jest i skąd sie tam tyle tego wzięło?!?!?!?( a ja tu marnego pistoleckia jakiegokolwiek wykopać nie mogę :(((((((((((( ).Pozdrawiam kolegów po eksploratorskim fachu,RG42
Gość Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Pewnia dla wszystkich poszukiwaczy z tej strony by starczyło ! ! !
Voucur Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Mi to pasuje na Wietnam albo ktorys z tych rejonow, niech mnie ktos poprawi jesli sie myle...
Monsun Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Napisano 9 Grudzień 2003 Boże gdybym znał to miejsce, od razu zakładałbym prywatne muzeum.PozdroMarcinP.S. Serce mnie boli jak widzę taką stertę MG - 34, Lee Enfieldów i Thompsonów.
MTC Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 To jest na 100% Vietnam , część tego złomu jeszcze leżała na wiosnę 1998 r parę kilometrów na północ od Sajgonu. W 1975 po upadku Vietnamu Południowego całe uzbrojenie nie radzieckie poszło na złom.
MTC Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Jakiś drobny procent znajduje sie w różnych muzeach na terenie Vietnamu. Tereaz , jak się połapali , że na tym można zarabiać , to nawet kopią w dżungli za wszystkim co amerykańskie. Turyści licznie odwiedzają muzea , a poza tym masę rzeczy można kupować na rynku za psie ceny.
Frozzer Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanie pokazujcie wiecej takich zdjec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!pochlastac sie moznaa ta fota z mg34 i 98k to juz mnie rozbroila
bjar_1 Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 No co wy? Takim złomem się podniecacie???? ;)
Monsun Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Napisano 9 Grudzień 2003 Też zastanawiałem się nad Wietnamem, lecz wydawało mi się bardziej prawdopodobne, iż będzie to jakiś kraj afrykański.PozrdawiamMarcin
MTC Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Może być i Afryka , chociaż roślinność raczej wietnamska. Zdjęcia są raczej świeże , zrobione niedawno , trudno powiedzieć...
mietek Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Też mam zagwozdkę gdzie to jest, co jednak można na razie powiedzieć:- b.Jugosławia - brakuje mi MG42 i jego powojennej wersji, także AK47 rumuńskich (z przednim chwytem) i jugosławiańskich z nasadką do wystrzeliwania granatów. Nie wiem czy były LeeEnefieldy, nie mieli też dużo amarykańskich pm z 2 wojny(M3), podobnie z bazookami. Pozostałe by pasowały (szczególnie ZB30 i Thompsony)- afganistan - tu by pasowało (nie wiem jednak aby mieli Mauzery), brak jednak PPK i innych b.ZSRR- wietnam - jak wyżej brak rkm/ckm prod ZSRR, mosinów, ppsz, pps- kolejnym moim i to mocnym typem jest Izrael, praktycznie wszystkie powyższe typy broni tam były, brak może Galili.W tym układze brak km byłego ZSRR by pasował.Macie jakieś inne idee?
MTC Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Może być Izrael , krajobraz w tle też by pasował , Afganistan jest bardziej suchy , a poz tym te Mausery.
Monsun Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Napisano 9 Grudzień 2003 Jeśli znacie podobne strony, to wrzucajcie.
Monsun Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Napisano 9 Grudzień 2003 MTC - najpierw piszesz 100% Wietnam, że broń ta leżała tam jeszcze do 1998r. Teraz nagle zmieniasz przypuszczenia na Afrykę bądź Izrael. Możesz pokrótce wytłumaczyć. DziękiPozdrawiamMarcin
Gość Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 domy z czerwoną dachówką, chyba murowane, zbiornik na wodę, ręka żyjącego dotyka mauserów, blaszane magazyny...Wietnam chyba nie...
MTC Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Już to robię : takie stosy widziałem faktycznie w Wietnamie , broń leżała też na jakimś betonowym podłożu , w pobliżu była podobna tzw. wieża ciśnień , baraku z blachy nie było , ale mogli go postawic później.W pierwszej chwili byłem przekonany , że to tam gdzie byłem , ale za mało widać okolicy , więc może być gdzieś indziej. Niestety nie miałem aparatu ani kamery , poza tym pare lat minęło.Sorry za pochopność w ocenie.
Gość Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 no a gdzie M-16 stki ? AFRYKA, równo jak na stole,blaszaki. W Izraelu takie sobie by nie leżały, dawno sprzedane i zamiecione.
Voucur Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Teraz tez przychylalbym sie do Afryki... Kurcze! Za jedna sztuke tej broni dałbym im kilo ryżu :)))
michalczewski Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 http://www.project-x.org.uk/armsdump006.html tu chyba w lewym dolnym rogu sa dyktya tu francuski CKM ( nie wiem jaki typ ale przedwojenny)http://www.project-x.org.uk/armsdump010.html
Voucur Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 A co byście stamtąd wzięli, gdybyście mogli wziąć tylko tyle ile udźwigniecie? Ja chyba ze dwie MG34 bym uniosł, LP42 za pasek, 98k na ramie i jazda!!! Martwi mnie brak MP40 :( Hahahah....
Gość Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 A może to na Kubie? Co ciekawe, kałachy są niekompletne, natomiast reszta raczej tak.Pozdrawiam
mietek Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Fakt w samym Izraelu to by się tym raczej w bardziej pożyteczny sposób zajęli. Ale miałem na mysli tez najblizsze okolice. Podobnie z innymi typami krajów, myślałem też o sasiadach.W kwestii wietnamu - przeciw - Mauzery, mało broni b.ZSRR, brak M16. Fransukie i CKM i pm - pasują na Wietnam - w końcu byłe Indiochiny.Określenie Afryka jest bardzo ogólne.W kazdym razie co wiemy:Walki wspierane przez oba obozy zimnowojenne - broń wschodnia ZSRR czy Chiny (RPG) i zachodnia (M60).Prawdopodobnie była kolonia brytyjska, lub jej sąsiedztwo- LeeEnefieldy, Breny, tudzież wsparcie brytyjskie.Walki zaraz po 2 wojnie, lub w jej czasie - MG34, Mausery.Dlatego mi tu pasuje okolica Israela.Może ktoś więcej powiedzieć na tematy tych moździeży 60mm?
Monsun Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Napisano 9 Grudzień 2003 MTC Kein Problem, mi też się często zdaża pomylić na forum, potem wracam do chaty wertuję książki ... i ups...Szkoda, że nie buchnąłeś nic z tego Wietnamu...chociaż nie mówiłeś jeszcze o żadnych pamiątkach stamtąd:)Michalczewski- to HotchkisVoucur - targnąłbym kilka najlepiej zachowanych K98, ze dwa Thompsony,dwa MG - 34 i bym się wkur..ł, że nie uniosę już więcej .. he..he.Ale, ale pewnie można by więcej targnąć, bo adrenalinka, też by była na niezłym poziomie:)Pozdrawiam ToruńMarcin
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.