Skocz do zawartości

Porzucona broń

Monsun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
zobaczcie stronę a gwarantuję, że nie będziecie mogli zasnąć.

http://www.project-x.org.uk/armsdump.html

Pozdrawiam
Marcin
  • Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jasna cholera!!!

Gdzie to jest i skąd sie tam tyle tego wzięło?!?!?!?

( a ja tu marnego pistoleckia jakiegokolwiek wykopać nie mogę :(((((((((((( ).

Pozdrawiam kolegów po eksploratorskim fachu,

RG42
Napisano
Pewnia dla wszystkich poszukiwaczy z tej strony by starczyło ! ! !
Napisano
Boże gdybym znał to miejsce, od razu zakładałbym prywatne muzeum.

Pozdro
Marcin

P.S. Serce mnie boli jak widzę taką stertę MG - 34, Lee Enfieldów i Thompsonów.
Napisano
To jest na 100% Vietnam , część tego złomu jeszcze leżała na wiosnę 1998 r parę kilometrów na północ od Sajgonu. W 1975 po upadku Vietnamu Południowego całe uzbrojenie nie radzieckie poszło na złom.
Napisano
Jakiś drobny procent znajduje sie w różnych muzeach na terenie Vietnamu. Tereaz , jak się połapali , że na tym można zarabiać , to nawet kopią w dżungli za wszystkim co amerykańskie. Turyści licznie odwiedzają muzea , a poza tym masę rzeczy można kupować na rynku za psie ceny.
Napisano
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

nie pokazujcie wiecej takich zdjec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pochlastac sie mozna
a ta fota z mg34 i 98k to juz mnie rozbroila
Napisano
Też zastanawiałem się nad Wietnamem, lecz wydawało mi się bardziej prawdopodobne, iż będzie to jakiś kraj afrykański.

Pozrdawiam
Marcin
Napisano
Może być i Afryka , chociaż roślinność raczej wietnamska. Zdjęcia są raczej świeże , zrobione niedawno , trudno powiedzieć...
Napisano
Też mam zagwozdkę gdzie to jest, co jednak można na razie powiedzieć:
- b.Jugosławia - brakuje mi MG42 i jego powojennej wersji, także AK47 rumuńskich (z przednim chwytem) i jugosławiańskich z nasadką do wystrzeliwania granatów. Nie wiem czy były LeeEnefieldy, nie mieli też dużo amarykańskich pm z 2 wojny(M3), podobnie z bazookami. Pozostałe by pasowały (szczególnie ZB30 i Thompsony)
- afganistan - tu by pasowało (nie wiem jednak aby mieli Mauzery), brak jednak PPK i innych b.ZSRR
- wietnam - jak wyżej brak rkm/ckm prod ZSRR, mosinów, ppsz, pps
- kolejnym moim i to mocnym typem jest Izrael, praktycznie wszystkie powyższe typy broni tam były, brak może Galili.W tym układze brak km byłego ZSRR by pasował.

Macie jakieś inne idee?
Napisano
Może być Izrael , krajobraz w tle też by pasował , Afganistan jest bardziej suchy , a poz tym te Mausery.
Napisano
MTC - najpierw piszesz 100% Wietnam, że broń ta leżała tam jeszcze do 1998r. Teraz nagle zmieniasz przypuszczenia na Afrykę bądź Izrael. Możesz pokrótce wytłumaczyć. Dzięki

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
domy z czerwoną dachówką, chyba murowane, zbiornik na wodę, ręka żyjącego dotyka mauserów, blaszane magazyny...
Wietnam chyba nie...
Napisano
Już to robię : takie stosy widziałem faktycznie w Wietnamie , broń leżała też na jakimś betonowym podłożu , w pobliżu była podobna tzw. wieża ciśnień , baraku z blachy nie było , ale mogli go postawic później.W pierwszej chwili byłem przekonany , że to tam gdzie byłem , ale za mało widać okolicy , więc może być gdzieś indziej. Niestety nie miałem aparatu ani kamery , poza tym pare lat minęło.Sorry za pochopność w ocenie.
Napisano
no a gdzie M-16 stki ?
AFRYKA, równo jak na stole,blaszaki. W Izraelu takie sobie by nie leżały, dawno sprzedane i zamiecione.
Napisano
A co byście stamtąd wzięli, gdybyście mogli wziąć tylko tyle ile udźwigniecie? Ja chyba ze dwie MG34 bym uniosł, LP42 za pasek, 98k na ramie i jazda!!! Martwi mnie brak MP40 :( Hahahah....
Napisano
A może to na Kubie? Co ciekawe, kałachy są niekompletne, natomiast reszta raczej tak.
Pozdrawiam
Napisano
Fakt w samym Izraelu to by się tym raczej w bardziej pożyteczny sposób zajęli. Ale miałem na mysli tez najblizsze okolice.
Podobnie z innymi typami krajów, myślałem też o sasiadach.
W kwestii wietnamu - przeciw - Mauzery, mało broni b.ZSRR, brak M16. Fransukie i CKM i pm - pasują na Wietnam - w końcu byłe Indiochiny.

Określenie Afryka jest bardzo ogólne.

W kazdym razie co wiemy:
Walki wspierane przez oba obozy zimnowojenne - broń wschodnia ZSRR czy Chiny (RPG) i zachodnia (M60).
Prawdopodobnie była kolonia brytyjska, lub jej sąsiedztwo- LeeEnefieldy, Breny, tudzież wsparcie brytyjskie.
Walki zaraz po 2 wojnie, lub w jej czasie - MG34, Mausery.

Dlatego mi tu pasuje okolica Israela.

Może ktoś więcej powiedzieć na tematy tych moździeży 60mm?

Napisano
MTC Kein Problem, mi też się często zdaża pomylić na forum, potem wracam do chaty wertuję książki ... i ups...
Szkoda, że nie buchnąłeś nic z tego Wietnamu...chociaż nie mówiłeś jeszcze o żadnych pamiątkach stamtąd:)

Michalczewski- to Hotchkis

Voucur - targnąłbym kilka najlepiej zachowanych K98, ze dwa Thompsony,dwa MG - 34 i bym się wkur..ł, że nie uniosę już więcej .. he..he.
Ale, ale pewnie można by więcej targnąć, bo adrenalinka, też by była na niezłym poziomie:)

Pozdrawiam Toruń
Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie