TATA-poz Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 Cześć,proszę szanownych kolegów o pomoc w identyfikacji,mam zeltę -ale bez jakichkolwiek oznaczeń i pieczątek,czy to oryginał.. jeżeli tak - to który wzór ?pozdroTATA-poz
Łukasz Napisano 18 Sierpień 2007 Napisano 18 Sierpień 2007 Witam!Paski na kołnierzu oznaczają barwy broni. Tu chyba żółto granatowe- piechota.Mam prośbę- jeśli możesz prześlij mi fotki owego płaszcza na maila (lukasz@poszukiwania.pl). Obiecuję, że nie będę próbował odkupić, wysępić etc. go od Ciebie. :-) Jedynie temat polskich płaszczy bardzo mnie interesuje.Pozdrawiam, Łukasz
M40 Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 Szwajcarskie były kwadratowe.Otwór jest na głowę.A jak celta Ci się nie podoba - chętnię mogę ją od Ciebie odkupić ;) . A tak na serio - szukam czegoś takiego i jakoś znaleść nie mogę :(
Horst Napisano 18 Sierpień 2007 Napisano 18 Sierpień 2007 Standardowa niemiecka celta m31 w kiepskim stanie. Raczej pózniejszy okres wojny.
TATA-poz Napisano 19 Sierpień 2007 Autor Napisano 19 Sierpień 2007 Łukasz dzięki za info,zdjęcia podeślę jak tylko będę znowu miał możliwość zrobić kilka fotek tego płaszcza.kolory - faktycznie żółto-granatoweCiekawi mnie jednak dlaczego raz były wyszywane a raz nie - czy to zależało od stopnia, a może w różnych okresach zmieniały się przepisy dot. oznaczeń ?pozdroTATA-poz
TATA-poz Napisano 22 Sierpień 2007 Autor Napisano 22 Sierpień 2007 Nie chodzi o otwór na głowę :)ale o ten do przewleczenia np. sznurka/linki,dodatkowo podszyty kawałkiem materiału o kształcie kwadratu dla wzmocnienia. ( patrz pierwsze zdjęcie wątku )
TATA-poz Napisano 19 Sierpień 2007 Autor Napisano 19 Sierpień 2007 W temacie celty - podsyłam kilka dodatkowych fotekpozdroTATA-poz
TATA-poz Napisano 20 Sierpień 2007 Autor Napisano 20 Sierpień 2007 Dzięki ober_schutze - teraz wszystko jasnemasz może jakieś namiary na strony gdzie można poczytać o takich barwach ?pozdro.TATA-poz
Kobieras39 Napisano 23 Sierpień 2007 Napisano 23 Sierpień 2007 ksiazki o mundurach IIRp;] tak to piechota jak mozesz podeslij mi foto tylu plaszcza ; kobieras39@tlen.pl
TATA-poz Napisano 19 Sierpień 2007 Autor Napisano 19 Sierpień 2007 nr 5 - całośćstan moim zdaniem nienajgorszypozdroTATA-poz
ober_schutze Napisano 19 Sierpień 2007 Napisano 19 Sierpień 2007 Paski na płaszcz były, tak jak patki kołnierzowe czy biały halsztuchm elementem munduru garnizonowego i do takiego były noszone, w sklad munduru polowego nie wchodziły wiec były raz przyszywane, raz odpruwane ; )
imperorr Napisano 19 Sierpień 2007 Napisano 19 Sierpień 2007 pokaz guziki moze to szwajcar, jaki ma ksztsalt?
TATA-poz Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 Cześć,proszę szanownych kolegów o pomoc w identyfikacji,mam zeltę -ale bez jakichkolwiek oznaczeń i pieczątek,czy to oryginał.. jeżeli tak - to który wzór ?pozdroTATA-poz
TATA-poz Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 drugi temat to oznaczenia na kołnierzach płaszcza II RPszukam w necie i nic..ma ktoś jakieś namiary na odpowiednie stronki ?Będę wdzięczny za infoPozdro.TATA-poz
TATA-poz Napisano 22 Sierpień 2007 Autor Napisano 22 Sierpień 2007 W zelcie zastanawia mnie pojedynczy otwór w środkowej części ( pierwszwe zdjęcie na początku wątku )na zdjęciach niemieckich zelt do których dotarłem widziałem w tym miejscu dwa otwory.. czy aby na pewno jest to drugowojenna zelta niemiecka a nie jak kolega imperorr zasugerował może powojenna np. szwajcarska ?
Pytanie
TATA-poz
Cześć,
proszę szanownych kolegów o pomoc w identyfikacji,
mam zeltę -ale bez jakichkolwiek oznaczeń i pieczątek,
czy to oryginał.. jeżeli tak - to który wzór ?
pozdro
TATA-poz
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.