Skocz do zawartości
  • 0

Zelta i coś jeszcze

TATA-poz

Pytanie

Napisano

Cześć,
proszę szanownych kolegów o pomoc w identyfikacji,
mam zeltę -ale bez jakichkolwiek oznaczeń i pieczątek,
czy to oryginał.. jeżeli tak - to który wzór ?

pozdro
TATA-poz

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Paski na kołnierzu oznaczają barwy broni. Tu chyba żółto granatowe- piechota.

Mam prośbę- jeśli możesz prześlij mi fotki owego płaszcza na maila (lukasz@poszukiwania.pl). Obiecuję, że nie będę próbował odkupić, wysępić etc. go od Ciebie. :-) Jedynie temat polskich płaszczy bardzo mnie interesuje.

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Szwajcarskie były kwadratowe.
Otwór jest na głowę.

A jak celta Ci się nie podoba - chętnię mogę ją od Ciebie odkupić ;) . A tak na serio - szukam czegoś takiego i jakoś znaleść nie mogę :(
Napisano
Łukasz dzięki za info,
zdjęcia podeślę jak tylko będę znowu miał możliwość zrobić kilka fotek tego płaszcza.

kolory - faktycznie żółto-granatowe
Ciekawi mnie jednak dlaczego raz były wyszywane a raz nie - czy to zależało od stopnia, a może w różnych okresach zmieniały się przepisy dot. oznaczeń ?

pozdro
TATA-poz
Napisano
Nie chodzi o otwór na głowę :)
ale o ten do przewleczenia np. sznurka/linki,
dodatkowo podszyty kawałkiem materiału o kształcie kwadratu dla wzmocnienia. ( patrz pierwsze zdjęcie wątku )
Napisano
Paski na płaszcz były, tak jak patki kołnierzowe czy biały halsztuchm elementem munduru garnizonowego i do takiego były noszone, w sklad munduru polowego nie wchodziły wiec były raz przyszywane, raz odpruwane ; )
Napisano

Cześć,
proszę szanownych kolegów o pomoc w identyfikacji,
mam zeltę -ale bez jakichkolwiek oznaczeń i pieczątek,
czy to oryginał.. jeżeli tak - to który wzór ?

pozdro
TATA-poz

Napisano

drugi temat to oznaczenia na kołnierzach płaszcza II RP
szukam w necie i nic..
ma ktoś jakieś namiary na odpowiednie stronki ?

Będę wdzięczny za info

Pozdro.
TATA-poz

Napisano
W zelcie zastanawia mnie pojedynczy otwór w środkowej części ( pierwszwe zdjęcie na początku wątku )
na zdjęciach niemieckich zelt do których dotarłem widziałem w tym miejscu dwa otwory..

czy aby na pewno jest to drugowojenna zelta niemiecka a nie jak kolega imperorr zasugerował może powojenna np. szwajcarska ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie