zancus Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 odznaka 18 pułku ułanów, ale z którego roku jest to wzór?
pawelsamotyha Napisano 18 Sierpień 2007 Napisano 18 Sierpień 2007 Mnie wyglada na jakis szmelc. Projektant odznaki 18 pulku nie jest znany wymiary 45x45mm.Odznaka wykonana w ksztalcie krzyza kawalerskiego z ramionami zakonczonymi kulkami. W centrum umieszczono herb Pomorza-Gryfa kroczacego. Na dolnym ramieniu cyfra pulkowa 18" wpisana w U".W wersji emaliowanej krzyz pokryty emalia chabrowa(barwy pulku)gryf i inicjaly pulkowe srebrne.Odznaka wiekoczesciowa wykonana w srebrze lub tombaku srebrzonym i oksydowanym.Znanym wykonawca odznaki byl Wiktor Gontarczyk
zancus Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 podstawowy wzór 1925 jest mi znany. (na zdjęciu) Jednakże ta odznaka została wręczona przed wojną (niestey nie są mi znane okoliczności wręczenia). Nie jest to wyrób powojenny.
Pytanie
zancus
odznaka 18 pułku ułanów, ale z którego roku jest to wzór?
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.