pol Napisano 7 Grudzień 2003 Autor Napisano 7 Grudzień 2003 WitamMam pytanie jakie nietypowe znaczki , emblematy nosili żołnierze wermachtu na czapkach polowych.Wiem , że nie którzy nosili jakieś odznaki pułkowe , ale czy wiadomo ile ich było , czy gdzieś są one opisane?Pytam bo znalazłem ostatnio emblemat w postaci liścia klonu i zastanawiam się , czy to może jakaś zwykła ozdoba , czy może jakaś odznaka pułkowaJak bede mógł wrzucę fotkipozdro pol
crazyazbest Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 gdzieś słyszałem że liść lonu na czapkach był odznaką snajperów ( ale zielonego pojęcia nie mam gdzie to słyszałem )
mietek Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Zobacz na dole strony: http://www.ostfront.com/publications_items.htmltam są grzybki, które jakoby mieli przyszywac do czapek.
krzysiek Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Takie znaczki na czapkach nosili żołnierze w jednostkach należących do dywizji strzelców (JaegerDivision).Oczywiście żołnierze z dywizji górskich (Gebirgsjaeger division) nosili szarotki.Nigdy nie widziałem jeszcze liści klonu. Macie jakiś skan?Pozdr.Krzysiek
crazyazbest Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Już wiem ! Odkrywca wakacyjny(lipiec-sierpień) , strona 80 . dokładnie taki sam jak powyżej .
krzysiek Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 I tam było napisane, że to odznaka snajperów? O zgrozo!PozdrawiamKrzysiek
Gość Napisano 23 Styczeń 2004 Napisano 23 Styczeń 2004 Witam!W odkrywcy nie było napisane, że to odznaka snajpera, tylko, że była znaleziona przy czapce Jegra", wraz z celownikiem ZF - 6, czyli mogła należeć do snajpera z tej formacji. Zresztą było to ogłoszenie z Alegroo. pozd
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.