mac3 Napisano 7 Grudzień 2003 Autor Napisano 7 Grudzień 2003 Witam!Gdzieś pod koniec lat siedemdziesiątych, jako bardzo młody chłopak, byłem z ojcem i znajomym Japończykiem na wycieczce objazdowej w Chełmnie, Chełmży i okolicach (Syrenką :-)). Odwiedziliśmy również jakis żeński klasztor w Chełmnie, gdzie było coś w rodzaju domu opieki dla upośledzonych i dom starców. Ponieważ byliśmy z niecodziennym gościem, jedna z sióstr nas oprowadziła po klasztorze. Pokazała nam również zamurowane wejście do tunelu, który wg. niej przebiegał pod Wisłą i był kopany jeszcze chyba przez jeńców - Prusów, jeśli mnie pamięc nie myli. Podobno jakiś czas wcześniej tunel próbowało zbadać trzech studentów ale zostali zaatakowani przez stada szczurów i bodajże tylko jeden zdołał wyjść z tego cało (na pewno była ofiara lub ofiary. Po tym zdarzeniu wejście zamurowano. Czy ktoś może coś na ten temat wie? Pozdrawiam Mac3
pomsee Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Takich opowiesci o tunelach pod wisla jest mnostwo. Osobiscie - watpie bo niby po co miano by taki tunel budowac!Poza tym jest to bardzo skomplikowane pod wzgledem technologicznym, po prostu nieoplacalne.
Voucur Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Kraza tez bajki w sezonie ogorkowym jakoby byl taki tunel w Toruniu z kosciola sw. Janow pod zamek Dybowski ale to tez bzdura. Natomiast jest udokumentowane ze takowy tunel istnial w Cytadeli Grudziadzkiej, podobno jego plan jest w mateialach archiwalnych w Grudziadzu sprowadzonych niedawno z Niemiec ale osobiscie nie widzialem.
jotes Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Hi, hi, zwykle nie biorę udziału w takich wątkach, ale tym razem podgrzeje" atmosferę. Miałem okazję spotkać osobę (dziadek mojego kolegi, już nie żyje), która twierdziła, że zaraz po wojnie przechodziła tunelem pod Wartą z poznańskiej Cytadeli na drugi brzeg do innych części Twierdzy Poznań. Nie wiem jaki miałoby to sens, choć biorąc pod uwagę XIX w. pochodzenie tych fortyfikacji pewnie byłbym w stanie na siłę sobie jakiś wyobrazić. Chciałem nawet kiedyś zapytać o to speców od poznańskich fortyfikacji, ale na razie mi przeszło. W końcu legendy też mają swój urok :-))))Pzdr,jotes
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.