bartekl23 Napisano 7 Grudzień 2003 Autor Napisano 7 Grudzień 2003 Witam!SZukam informacji o 8 Pułku Piechoty Legionów z Lublina, wchodzącego w skład 3 Dywizji Piechoty Legionów (Armii Prusy). Walczyłą pod Iłżą w dniach 8-9 IX 1939, a potem pod Tomaszowem Lubelskim. Głównie interesuje mnie szlak pułku w 1939 roku. W książce Ludwika Głowackiego pt. Działania wojenne na Lubelszczyźnie w roku 1939" znalazłem kilka wzmianek o nim. Wiem również o książce arys dziejów...". W internecie jest bardzo mało. Proszę o pomoc. Oczekuję podpowiedzi co do lektur. Może ktoś ma jakieś dokumenty, zdjęcia i pamiątki z tego pułku. Wszelkie info związane z handlem" proszę kierować na adres bartekl23@wp.pl. Z góry dziękujębartekl23
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 7 Grudzień 2003 Napisano 7 Grudzień 2003 H. Żelewski Dzieje bojowe 8 pułku piechoty legionów w walkach obronnych 1939 roku" Lublin 1984Pozdrawiam,Marek
macek Napisano 7 Grudzień 2003 Napisano 7 Grudzień 2003 Mój dziadek walczył w 8 ppiech Leg. Był szeregowcem.Walczył m.in pod Iłżą i Samsonowem.pzdr
bartekl23 Napisano 7 Grudzień 2003 Autor Napisano 7 Grudzień 2003 Głupio mi prosić, ale może mógłbyś mi wysłać skany jakiś zdjęć i dokumentów. Jeśli oczywiście możesz....bartekl23
bjar_1 Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Kopałem w miejscu bitwy batalionów z 7 ,8 i 9 pp Leg. i 3 pal pod miejscowością Krasna nad rzeką Krasną (6 września 1939).Nic specjalnego - kilka łusek od mausera ,odłamki oraz coś co mnie najbardziej ucieszyło - wystrzelona łuska od UR-a.bjar_1
bjar_1 Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Jeszcze wiem ,że bataliony 7 ,8 i 9 pp Leg. łącznie straciły pod Krasną 33 żołnierzy ,Niemcy 103 zabitych i kilka zniszczonych czołgów. Po bitwie nasze oddziały wycofały się w kierunku Bliżyna i zajęły obronę w rejonie Ubyszów-Majdów ,na lewym skrzydle I/51 pp z 12 DP.Przeciwnikiem naszych był oddział wydzielony z 2 DLek.
Gość Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 hej!chyba najlepsza jest, wspomniana juz książka Dzieje bojowe 8 pp leg Żelewskiego, jest też monografia 8 pp w takiej niebieskiej okładce,ale strasznie krótka.Możesz też zobaczyć w Armia Prusy", autor chyba A.Wróbel.Sorry za ewentualne nieścisłości, jak bedę w domu to wyśle ci pełne tytuły z autorami.Jeżeli chodzi o bitwę pod Trębowcem i Iłżą warto ponadto spojrzeć na lokalną monografie A.Bednarczyk Iłżecki wrzesień" i Atak na wysokości 4000 tys metrów" Cajusa Bekkera-czyli ta sama bitwa a oczami Niemców widziana:)))Jesli jesteś z Lublina to w garnizonie na Radziszewskiego mają Dom tradycji 3-cich dywizji, nie widziałem tego nigdy ale może warto.Jak sobie cos jeszcze przypomne to napisze.jeśli masz coś o działaniach w Iłży lub okolicy daj znać, szcególnie fotki.pozdr
bolas Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 ja polecam mało znaną ale zajebistą ksuiązke Piotra Zarzyckiego z 2001 roku - wielki gruby kloc, droga jak cholera. Mały nakład - tylko 1000szt. Tytuł Południowe zgrupowanie Armii Prusy 1939"
bartekl23 Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Napisano 9 Grudzień 2003 Dzięki za odpowiedzi. Myślę, że może trafi się jakaś książka u starych wyjadaczy" (kolekcjonerów). Mają świetne książki i sprzedaj ą je tanio. Ceny są w granicach 1 zł - 10 zł. Ostatnio ufundowałem sobie WESTERPLATTE. Bardzo gruba. Stan świetny. Dałem 5 zł. Fajna sprawa... :-)Bolek, dzięki za info...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.