israel Napisano 14 Sierpień 2007 Autor Napisano 14 Sierpień 2007 Ostatnio przy starym trakcie wyszedł duży szwed - 1 or Gustawa Adolfa, śr. 40mm. niestety stępel przesunięty i brak daty. W prawie 30-letnim kopaniu wychodziły mi szwedzkie malizny ( szelągi ) nigdy taki duży. Czy ktoś mógłby mi przybliżyć temat Szwecji? Jakieś ciekawe stronki. Jaka jest orientacyjna wartość takiego wynalazku. Moneta jest trafiona w niedzielę więc tylko umyta wodą i nie miała jeszcze kontaktu z oliwką.
israel Napisano 14 Sierpień 2007 Autor Napisano 14 Sierpień 2007 I od zaplecza. W tytule powinno być - Szwed - będę wdzięczny jak moderator poprawi moją literówkę.
pawulon26 Napisano 14 Sierpień 2007 Napisano 14 Sierpień 2007 Witam Jak napisałeś jest to 1 Ore Gustawa Adolfa z czasów wojny z Polską w latach 1625 - 1629 więc wydaje mi się że będą to lata dwudzieste XVII wieku. Jeśli chodzi o wycenę to coś powyżej stówki.
56-sierżant Napisano 15 Sierpień 2007 Napisano 15 Sierpień 2007 Gratuluję tak pięknej i rzadkiej monety.Takie blachy nie często wyskakują pod piszczałą . Myślę że cena to zdecydowanie ponad dwie setki , przecież ta blacha była monetą równorzędną z talarami .Patagonów masz na Allegro pełno , a pokaż mi takiego szweda .Jak na monetę miedzianą to jest świetnie zachowana , a przecież parę wieków przespała " sobie w siemi.
israel Napisano 15 Sierpień 2007 Autor Napisano 15 Sierpień 2007 Dzięki za wyceny - może ktoś ma adresy jakichś ciekawych stronek ze szwedami.Darz dół - israel
pokemon Napisano 16 Sierpień 2007 Napisano 16 Sierpień 2007 Monety szwedzkie to dla mnie temat niezbyt znany, dlatego napiszę tylko swoją wątpliwość: Czy ta moneta nie jest aby srebrna? Gustaw Adolf nawet szelągi bił w srebrze, więc tak wielki krążek miedziany? Może to patyna?
israel Napisano 16 Sierpień 2007 Autor Napisano 16 Sierpień 2007 Witaj pokemon, to jest nas 2-uch, dla których mennictwo szweckie XVII w. to czarna magia. Kiedyś pisałem ci, że mam wykształcenie techniczne i kilka semestrów politechniki, na prawie 50 lat życia ok. 30 interesuję się monetkami i innymi antykami - co za tem idzie potrafię rozróżnić srebro od miedzi nawet w patynie. Wpisz w googlach 1 ore 1629" to ci wyskoczy, że na eBay-u była monetka Large Copper Ore 1629" - tłumaczyć nie muszę chyba.Sorry za sarkazm - próbowałem pisać w twoim stylu - bez urazy.
pokemon Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 Spoko...luzik :-)Nie neguję, choć szkoda...miałaby wyższą cenę :-)Widać Szwecja miała dwa oddzielne systemy walutowe: meneta bona i moneta currenta :-)
pokemon Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 Sięgnąłem do źródeł: Wojciech Niemirycz Polska moneta miedziana w XVII wieku" i czytamy tak:Duże monety miedziane, w tym także klipy, pojawiają się masowo w Szwecji za panowania Gustawa II Adolfa (1611-1632). Znane są szwedzkie miedziane klipy: 1/4 i 1/2 ore od 1624 roku, 1 ore od 1625 roku, zaś 2 ore od 1626 r. Monety te jednak w skarbach polskich (pomijając skarby w zatopionych statkach na dnie Bałtyku) nie występują, a jako znaleziska luźne trafiają się dość rzadko".Rzeczywiście miadziana i rzadka! Gratuluję!Pozdro,Pokemon
56-sierżant Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 Witaj Israel.A jednak ,czytając opinię Pokemona potwierdza sie moje zdanie że ta moneta jest bardzo ciekawa .Ja cienkich szwedzkich sreberek kopnołem w swoim czsie około 50 sztuk ale takiego trafu jak Ty to jeszcze nie miałem .Za ile byś ją chciał pogonić ?Pozdrowionka i miłych dołeczków nawet z miedzią.
israel Napisano 23 Sierpień 2007 Autor Napisano 23 Sierpień 2007 Pokemon - dzięki za info. Człowiek całe życie się uczy. Pozdro.56-sierżant - a co (ile) proponujesz?
56-sierżant Napisano 23 Sierpień 2007 Napisano 23 Sierpień 2007 Witam israel.Moja oferta to 200 zł.Jeżeli Ci odpowiada to daj swoje namiary.Pozdrowionka.
israel Napisano 26 Sierpień 2007 Autor Napisano 26 Sierpień 2007 Witaj 56-sierżant - twoja oferta jest ciekawa, ale nie rzuca na kolana. Też jestem sierżantem (WP) więc może się dogadamy. Wrzuć mi na maila adres swojej poczty lub nr komórki.sierz.klamer@wp.plPozdro i darz dół. israel
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.