Skocz do zawartości

fort

Gość mt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Która część XIX-wiecznego fortu jest waszym zdaniem najciekawsza do kopania?
Napisano
Jak dla mnie to zależy od kilku czynników:
- co to za fort - wałowy, pancerny?
- czy był używany bojowo?
- jak jest zachowany - splantowany, cały?
Z własnych obserwacji widzę, że z oczywistych względów najciekawsze mogą być fosy (i to także suche), które lubią służyć za śmietnik a także naturalne miejsce do gubienia różnych rzeczy, potem rejon koszar szyjowych i stanowisk strzeleckich w fortach wałowych, o ile nie zostały wyrównane, co łatwo poznać po obecności poprzecznic i przedpiersi. No i drogi forteczne.
O ile fort ma strzelnice w murach (np. Carnota, ale także kaponiery i tradytory), warto poszukać na zewnątrz pod nimi, zwłaszcza jeżeli brał udział w walkach - zawsze coś zbędnego mogli wyrzucić, mój kolega znalazł tak bez wykrywacza rurę Panzerfausta 60?100. No i - jeżeli fort walczył - przedpole. ;-)
Napisano
Dzieki za naprawdę cenne wskazówki, a jesli chodzi o fort to jest tzw. posredni czyli piechoty na planie rombu /artyleria piechoty do 80 mm w liczbie ok. 6 na wałach i po 6 z obu stron an bateriach skrzydłowych /przy schronach amunicyjnych/.
Fort opanowany przez militarystów /niekoniecznie tylko kopiących - osobiscie nikogo z piszczałką nie widziałem/.
Poza tym zaśmiecony-ostatnie odkrycie" - butelka od szampama z kubkami, o puszkach już nie wspominam...
W czasie II wojny na krótko wykorzystany jako więzienie /oczywiście dla Polaków/

Moje dzisiejsze trafienie: oprócz łusek dla podtrzymania tradycji, to w idealnym stanie mini-statyw do aparatów fofo /pasuje do mojego!/. O historycznym fancie jednak zapomnij ... przynajmniej na razie.
Jesli chodzi o walkę, to nigdy nie był oblegany /na pewno nie w XIX wieku/ a wczasie wojny ewentualnie bombardowany
w 1945 r./pewności nikt nie ma, nawet przewodnicy. Ogólnie fort dziki", nie strzeżony.
Co do ścieżek, to raczej te na terenie fortu czy poza fortem, np. droga rokadowa?
Napisano
srebrna góra ? (było tam w czasie wojny więzienie dla jeńców )
Napisano
...albo czytać te adresy, dają pewne wskazówki.
Napisano
stawiam na twierdzę Toruń... lecz ciekawych fortów jest znacznie więcej w całym kraju. Mamy np. dwie z trzech twierdz I wojny, kóre nie zostały zdobyte (ta trzecia to Verun), bardzo ciekawe miejsca.
Napisano
POPRAWKA, ta trzecia z niezdobytych twierdz I wojny światowej to oczywiście Verdun
Napisano
Bingo Jeżyk! Wygrałeś saperkę,która sama kopie ...
Napisano
Ja akurat kopie czasem w miejscach zwiazanych z twierdza Iwanogorod czyli na dalekich przedpolach. Wynikow cudownych nie mam ale powinno sie to zmienic:) gdyz na razie to bylo tylko rozpoznanie. Jesli ktos ma ciekawe materialy na temat walk w tym terenie to chetnie przyjme:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie