Gość Napisano 18 Czerwiec 2002 Napisano 18 Czerwiec 2002 Która część XIX-wiecznego fortu jest waszym zdaniem najciekawsza do kopania?
Grzesio Napisano 18 Czerwiec 2002 Napisano 18 Czerwiec 2002 Jak dla mnie to zależy od kilku czynników:- co to za fort - wałowy, pancerny?- czy był używany bojowo?- jak jest zachowany - splantowany, cały?Z własnych obserwacji widzę, że z oczywistych względów najciekawsze mogą być fosy (i to także suche), które lubią służyć za śmietnik a także naturalne miejsce do gubienia różnych rzeczy, potem rejon koszar szyjowych i stanowisk strzeleckich w fortach wałowych, o ile nie zostały wyrównane, co łatwo poznać po obecności poprzecznic i przedpiersi. No i drogi forteczne.O ile fort ma strzelnice w murach (np. Carnota, ale także kaponiery i tradytory), warto poszukać na zewnątrz pod nimi, zwłaszcza jeżeli brał udział w walkach - zawsze coś zbędnego mogli wyrzucić, mój kolega znalazł tak bez wykrywacza rurę Panzerfausta 60?100. No i - jeżeli fort walczył - przedpole. ;-)
Gość Napisano 18 Czerwiec 2002 Napisano 18 Czerwiec 2002 Dzieki za naprawdę cenne wskazówki, a jesli chodzi o fort to jest tzw. posredni czyli piechoty na planie rombu /artyleria piechoty do 80 mm w liczbie ok. 6 na wałach i po 6 z obu stron an bateriach skrzydłowych /przy schronach amunicyjnych/. Fort opanowany przez militarystów /niekoniecznie tylko kopiących - osobiscie nikogo z piszczałką nie widziałem/.Poza tym zaśmiecony-ostatnie odkrycie" - butelka od szampama z kubkami, o puszkach już nie wspominam...W czasie II wojny na krótko wykorzystany jako więzienie /oczywiście dla Polaków/Moje dzisiejsze trafienie: oprócz łusek dla podtrzymania tradycji, to w idealnym stanie mini-statyw do aparatów fofo /pasuje do mojego!/. O historycznym fancie jednak zapomnij ... przynajmniej na razie.Jesli chodzi o walkę, to nigdy nie był oblegany /na pewno nie w XIX wieku/ a wczasie wojny ewentualnie bombardowany w 1945 r./pewności nikt nie ma, nawet przewodnicy. Ogólnie fort dziki", nie strzeżony.Co do ścieżek, to raczej te na terenie fortu czy poza fortem, np. droga rokadowa?
Gość Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 srebrna góra ? (było tam w czasie wojny więzienie dla jeńców )
Gość Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 ...albo czytać te adresy, dają pewne wskazówki.
Gość Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 stawiam na twierdzę Toruń... lecz ciekawych fortów jest znacznie więcej w całym kraju. Mamy np. dwie z trzech twierdz I wojny, kóre nie zostały zdobyte (ta trzecia to Verun), bardzo ciekawe miejsca.
Gość Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 POPRAWKA, ta trzecia z niezdobytych twierdz I wojny światowej to oczywiście Verdun
Gość Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 Bingo Jeżyk! Wygrałeś saperkę,która sama kopie ...
vonadamski Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 Ja akurat kopie czasem w miejscach zwiazanych z twierdza Iwanogorod czyli na dalekich przedpolach. Wynikow cudownych nie mam ale powinno sie to zmienic:) gdyz na razie to bylo tylko rozpoznanie. Jesli ktos ma ciekawe materialy na temat walk w tym terenie to chetnie przyjme:)
Gość Napisano 20 Czerwiec 2002 Napisano 20 Czerwiec 2002 A jak teraz nazywa się Iwanogorod. Nie Puławy??
vonadamski Napisano 21 Czerwiec 2002 Napisano 21 Czerwiec 2002 Dokładnie. Iwangorod to carska twierdza w widłach Wisły i Wieprza czyli Dęblin. Co ciekawe sa to miesca walk legionow pana Piłsudskiego(choć nie zawsze).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.