Skocz do zawartości

Ossow 12.08.2007

yama02

Rekomendowane odpowiedzi

Tytułem komentarza, wczorajsza wyborcza

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4384879.html
Grzegorz Lisicki
Ulewa pokonała "cud nad Wisłą

Garstka widzów obserwowała w Ossowie pod Radzyminem niedzielną rekonstrukcję bitwy z 1920 roku. Resztę, tak jak w zeszłym roku, przegoniła gwałtowna burza
Gdy resztki widzów schowały się przed ulewą, polscy żołnierze w strugach deszczu zaczęli szturm na bolszewikówTrzecia inscenizacja cudu nad Wisłą miała być najlepszą z dotychczasowych. Obronę Warszawy przed bolszewikami w tej okolicy miała odtwarzać setka żołnierzy obu stron. Wszyscy w mundurach, z bronią i wyposażeniem z epoki. Planowano szarże kawalerii i ponad 50 efektownych eksplozji. W walce miały spłonąć dwa wiejskie domy zbudowane specjalnie na potrzeby rekonstrukcji. A na koniec półtoragodzinnej bitwy bohaterska śmierć księdza Ignacego Skorupki.

Ale bitwę poprzedziły zawody ułanów we władaniu szablą. Ich organizatorzy nie przejmowali się publicznością czekającą na bitwę. Choć z daleka było widać nadciągającą chmurę, zafundowali widzom długą ceremonię wręczania nagród, powitania miejscowego wikariusza i prawicowego posła Artura Zawiszy. Na widok nadciągającej burzy czekający na pokazy widzowie rozpoczęli odwrót.
- Nie załamujemy się! Bitwa będzie - powtarzał Andrzej Michalik, organizator wydarzenia. Chwilę po tej deklaracji lunął potężny deszcz. Zostało jednak ledwie ok. 20 widzów, którzy w panice chowali się do samochodów, pod drzewami i trybunami.
W strugach wody starły się obie armie. W huku wystrzałów polscy żołnierze bohatersko odpierali ataki wroga. W końcu ruszyli do kontrataku i odnieśli miażdżące zwycięstwo, po raz kolejny pokonując bolszewików. A deszcz przestał padać chwilę po zakończeniu bitwy."

YAMA02-dzięki za zdjęcia.
Mamy mnóstwo zdjęć ale z zawodów które odbyły sie 11 i 12 sierpnia na polach Ossowa-Mistrzostwa Polski Formacji Kawaleryjskich. Rekonstrukcje ogladaliśmy tylko przez strugi deszczu, nie odwarzyliśmy się wyciągac aparatów i kamer. Więc jeśli ktoś ma jakieś materiały bedziemy bardzo wdzięczni.
Mam nadzieję,że w przyszłym roku zobaczymy rekonstrukcje w Ossowie bez deszczu :-)

Witam,
to jakaś klątwa. W zeszłym roku też musiałem uciekać z dzieckiem do samochodu :(. A swoją drogą to organizatorzy mogli trochę pomyśleć (nadciągające chmury burzowe było doskonale widać) i przenieść na późniejszą godzinę dalszą część imprezy lub rozpocząć rekonstrukcję, a rozdanie nagród przełożyć na później. Myślę, że osobom odtwarzającym bitwę też byłoby to na rękę, o widowni nie wspomnę.... Samo wręczanie nagród też było delikatnie mówiąc nudne: uściski, cmokanie w mankiet, fotografie pamiątkowe ze Starostą, Burmistrzem, Proboszczem, szkoda gadać...

Z całym szacunkiem, ale widać, że kolega ułanem/szwoleżerem nie jest. Po pierwsze: KOŃ!!!. Konie narobiły się tego dnia i miały prawo do odpoczynku, a to mogło się stać dopiero po oficjalnym zakończeniu zawodów, czyli rozdaniu nagród.

Witam,
kolego elmijakke, nie zrozumieliśmy się. Faktycznie ułanem/szwoleżerem nie jestem, ale zdaję sobie też sprawę jaką pracę wykonały konie i że należał im się odpoczynek.
Bardziej chodziło mi o to, że cała ceremonia była przeciągana w nieskończoność w obliczu nadciągającej burzy. Dopiero pod koniec organizatorzy przyspieszyli, ale było już za późno. Pozdrawiam

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Formacji Kawaleryjskich jak zwykle dostarczyły wiele emocji. Jestem niezwykle rady ze zwycięstwa Konnej Grupy im. 7 Pułku Ułanów Lubelskich. Nareszcie chłopaki mają to, na co od lat zasługiwali. GRATULACJE !!!!!!

akurat:))))
Jakim cudem zawody te zasługują na miano mistrzostw Polski jak brało w tym udzial może 20% z ogolnej liczby grup i stowarzyszeń jazdy w tym kraju.
Dziwne, też, że byly to wyłącznie, z jednym wyjatkiem , grupy z tzw. ściany wschodniej - czyli jedni znajomi nagradzali drugich....
Fajnie....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie