Skocz do zawartości

Ossow 12.08.2007

yama02

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tytułem komentarza, wczorajsza wyborcza

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4384879.html
Grzegorz Lisicki
Ulewa pokonała "cud nad Wisłą

Garstka widzów obserwowała w Ossowie pod Radzyminem niedzielną rekonstrukcję bitwy z 1920 roku. Resztę, tak jak w zeszłym roku, przegoniła gwałtowna burza
Gdy resztki widzów schowały się przed ulewą, polscy żołnierze w strugach deszczu zaczęli szturm na bolszewikówTrzecia inscenizacja cudu nad Wisłą miała być najlepszą z dotychczasowych. Obronę Warszawy przed bolszewikami w tej okolicy miała odtwarzać setka żołnierzy obu stron. Wszyscy w mundurach, z bronią i wyposażeniem z epoki. Planowano szarże kawalerii i ponad 50 efektownych eksplozji. W walce miały spłonąć dwa wiejskie domy zbudowane specjalnie na potrzeby rekonstrukcji. A na koniec półtoragodzinnej bitwy bohaterska śmierć księdza Ignacego Skorupki.

Ale bitwę poprzedziły zawody ułanów we władaniu szablą. Ich organizatorzy nie przejmowali się publicznością czekającą na bitwę. Choć z daleka było widać nadciągającą chmurę, zafundowali widzom długą ceremonię wręczania nagród, powitania miejscowego wikariusza i prawicowego posła Artura Zawiszy. Na widok nadciągającej burzy czekający na pokazy widzowie rozpoczęli odwrót.
- Nie załamujemy się! Bitwa będzie - powtarzał Andrzej Michalik, organizator wydarzenia. Chwilę po tej deklaracji lunął potężny deszcz. Zostało jednak ledwie ok. 20 widzów, którzy w panice chowali się do samochodów, pod drzewami i trybunami.
W strugach wody starły się obie armie. W huku wystrzałów polscy żołnierze bohatersko odpierali ataki wroga. W końcu ruszyli do kontrataku i odnieśli miażdżące zwycięstwo, po raz kolejny pokonując bolszewików. A deszcz przestał padać chwilę po zakończeniu bitwy."
Napisano
Jak widac nie wszyscy widzowie dali dyla :)))

Przeciez czlowiek nie jest z cukru - aparat troche dostal, ale go juz wysuszylem...

pozdr
Yama02
Napisano
YAMA02-dzięki za zdjęcia.
Mamy mnóstwo zdjęć ale z zawodów które odbyły sie 11 i 12 sierpnia na polach Ossowa-Mistrzostwa Polski Formacji Kawaleryjskich. Rekonstrukcje ogladaliśmy tylko przez strugi deszczu, nie odwarzyliśmy się wyciągac aparatów i kamer. Więc jeśli ktoś ma jakieś materiały bedziemy bardzo wdzięczni.
Mam nadzieję,że w przyszłym roku zobaczymy rekonstrukcje w Ossowie bez deszczu :-)
Napisano
Witam,
to jakaś klątwa. W zeszłym roku też musiałem uciekać z dzieckiem do samochodu :(. A swoją drogą to organizatorzy mogli trochę pomyśleć (nadciągające chmury burzowe było doskonale widać) i przenieść na późniejszą godzinę dalszą część imprezy lub rozpocząć rekonstrukcję, a rozdanie nagród przełożyć na później. Myślę, że osobom odtwarzającym bitwę też byłoby to na rękę, o widowni nie wspomnę.... Samo wręczanie nagród też było delikatnie mówiąc nudne: uściski, cmokanie w mankiet, fotografie pamiątkowe ze Starostą, Burmistrzem, Proboszczem, szkoda gadać...
Napisano
Z całym szacunkiem, ale widać, że kolega ułanem/szwoleżerem nie jest. Po pierwsze: KOŃ!!!. Konie narobiły się tego dnia i miały prawo do odpoczynku, a to mogło się stać dopiero po oficjalnym zakończeniu zawodów, czyli rozdaniu nagród.
Napisano
Jasne że , nie każdy może być ułanem czy koniem ale takie teksty to też do organizatorów o nie do kogoś kto chcial sobie obejrzec rekonstrukcje, Ja stałem w deszczy do samego konca i jakos żyje.
Napisano
Witam,
kolego elmijakke, nie zrozumieliśmy się. Faktycznie ułanem/szwoleżerem nie jestem, ale zdaję sobie też sprawę jaką pracę wykonały konie i że należał im się odpoczynek.
Bardziej chodziło mi o to, że cała ceremonia była przeciągana w nieskończoność w obliczu nadciągającej burzy. Dopiero pod koniec organizatorzy przyspieszyli, ale było już za późno. Pozdrawiam
Napisano
Kilka moich fotek z etapu misiowania" dla publiczności jest na końcu wątku Rekonstruktorzy 1920" http://odkrywca.pl/rekonstruktorzy-1920,390649.html#390649
Napisano
Tegoroczne Mistrzostwa Polski Formacji Kawaleryjskich jak zwykle dostarczyły wiele emocji. Jestem niezwykle rady ze zwycięstwa Konnej Grupy im. 7 Pułku Ułanów Lubelskich. Nareszcie chłopaki mają to, na co od lat zasługiwali. GRATULACJE !!!!!!
Napisano
akurat:))))
Jakim cudem zawody te zasługują na miano mistrzostw Polski jak brało w tym udzial może 20% z ogolnej liczby grup i stowarzyszeń jazdy w tym kraju.
Dziwne, też, że byly to wyłącznie, z jednym wyjatkiem , grupy z tzw. ściany wschodniej - czyli jedni znajomi nagradzali drugich....
Fajnie....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie