Skocz do zawartości

Sztrafbatalion

grba

Rekomendowane odpowiedzi

I obejrzałem. Całkiem spoko dla przeciętnego widza , ale jak dla mnie za mało dynamiki , za dużo scen statycznych , min denerwujące często występujące sceny przeglądu batalionu. Można sie nawet trochę pośmiać , ale jak dla mnie realu i prawdziwej kinematografii batalistycznej tu zabrakło.
Pozdro dla wszystkich oglądających

• 9 months later...
też ostatnio oglądnąłem cały serial wreszcie z polskim lektorem i trzeba przyznać, że w porównaniu do Kompanii Braci dosyć blado wypada :) widać dużo mniejszą ilość pieniędzy którą włożono w serial :) aczkolwiek sam serial ciekawy ale po obejrzeniu pozostawia mocny niedosyt - można by go zrobić naprawdę dużo lepiej :)

dziwny to historyk tenże Borys - pisze prawie " jak autorytet
tylko dlaczego nie wie że batalion składał sie z 4 rot (kompani)i delikwent obojetnie czy szeregowy czy oficer szedł za karę do sztrafbatalionu i słuzył w jednej z 4 rot będących nieodłączną częscią składową tegoż batalionu

• 1 year later...
Oglądam film dokumentalny z roku 1989 zatytułowany Sztrafniki - (Штрафники (Сюжеты из приказа №227)
http://partizzan1941.ucoz.ru/load/shtrafniki_sjuzhety_iz_prikaza_227/2-1-0-3226

Niemcy zmiękczali psychikę czerwonoarmistów grając im z okopów piosenkę Rozlało się morze szeroko" (Раскинулось море широко) śpiewaną przez Leonida Utiosowa
http://www.youtube.com/watch?v=OSpNZ_myN_M&feature=related

• 4 months later...
Za całą II wś utworzono 65 sztrafnych batalionów i 1048 sztrafnych rot składających się z około 200 szeregowców i sierżantów

Liczba skierowanych do oddziałów karnych Armii Czerwonej wynosiła 427 910 ludzi. A więc nie miliony...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie