Gość Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 A co jak mam prawie kompletnego/UNIWERSAL CARIER/i 2 przewiercone BRENY.Też łagry czekają??
Gość Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 A jak jest w Czechach? Wystarczy lekko nawiercić komorę nabojową i gotowe! A u nas to by chcieli żeby przeciąć karabin piłą na dwie części i to jeszcze najlepiej wzdłuż! To jest chore...
Gość Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 A co z pepeszami,połowa w chucie a połowa za granicą.Widocznie nasi dygnitarze uważają naród za psychopatów co by się zaraz wyrżneli.(Sądząc ciebie według siebie)
Krisga Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 A jak jest w Czechach? Wystarczy lekko nawiercić komorę nabojową i gotowe! A u nas to by chcieli żeby przeciąć karabin piłą na dwie części i to jeszcze najlepiej wzdłuż! To jest chore..." świete słowa- Mecenas - od siebie dodam że przecięte częsci najlepiej jeszcze w ósemkę zawinąć
Kubalo Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 Albo wszystkie rządy boją się uzbrojonego narodu . Przecierz kiedyś wyjdą ich przekręty , a są one chyba do tego stopnia , że ludzie mogą wyjść na ulice :))
Gambit Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 Do Kubala.U mnie w Szczecinie pozwolenie na broń (jeśli mówimy o cywilach) ma nie więcej jak 20 osób... na 400 - 420 TYSIĘCY! mieszkańców. Argument: wracam nocą z pracy do domu przez park i już parę razy mnie napadnięto bo z racji wykonywanego zawodu mam zawsze przy sobie znaczną ilość gotówki. A policja na to: to proszę wracać do domu inną drogą... I tyle na ten temat. W Polsce łatwiej wygrać szóstkę" w totka niż dostać pozwolenie na broń.Z poważaniem - Gambit.
Kubalo Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 Do Gambita .Napisz do mnie na priv ju87@poczta.onet.pl jestem ciekaw jak się składa wniosek . Może spróbuje u siebie , mieszkam w takiej okolicy , że kręci się tu pełno typków . A dokładniej siedzą bardzo blisko mojego domu i cały czas kombinują co by tu skroić . Ciekawe co mi by powiedzieli :)
Gość Napisano 19 Czerwiec 2002 Napisano 19 Czerwiec 2002 Do Kubalozapomnij o pozwoleniu na broń. po pierwsze jej nie dostaniesz.po drugie nawet jak masz pozwolenie na broń to niczego ci to nie załatwi bo dotyczy onotej konkretnej broni. każda inna jest bronia bez pozwolenia co = sie wyrok i utrata aktualnego pozwolenia.to o czym piszemy na forum o broni to typowe bicie piany.- nic nie zmienimy. zostaje ciagle opcja znajomego leśniczego bo i to popykać mozna i nikt nie szuka tam gdzie wisi pare pukawek, a jak sie lesniczy wytłumaczy znajomemukomendantowi policji ze jego sztucer strzela seriami to jego ból :))))
Gość Napisano 20 Czerwiec 2002 Napisano 20 Czerwiec 2002 Słyszałem, że można wyrobić sobie pozwolenie na broń kolekcjonerską, ale to okrutne pieniądze kosztuje i wtedy to można mieć normalną broń, a nie jakieś tam deco. Co do ustawy, to widać, że jest debilniejsza niż w PRL. Ale jak je taaaakie orły piszą ;-))).
Gość Napisano 20 Czerwiec 2002 Napisano 20 Czerwiec 2002 no to moge zaliczyc jeden z najwiekszych watkow :)wlasnie gadalismy ostatnio z kumplami jeden z nich dowiadywal sie o pozwolenia odpowiedz krotka zapomnij chyba ze masz legimke poselska
Gość Napisano 20 Czerwiec 2002 Napisano 20 Czerwiec 2002 Niestety. Obowiązuje coś w rodzaju niepisanej umowy na temat nie wydawania pozwoleń na broń. Czytałem jakiś czas temu artykuł na ten temat, ludzie ze sklepów z bronią twierdzili, że sprzedają 1-2 sztuki rocznie. Był też przytoczony przykład faceta, bogatego biznesmena, który był już raz porwany, czy też napadnięty, potem śledzony, więc wystąpił o pozwolenie na broń - i jak myślicie, z jakim skutkiem? :-(Zresztą - dla porównania - w ukochanym USA też nie jest tak różowo, bo pomijając różne obostrzenia w uzyskiwaniu broni, a zwłaszcza dot. jej noszenia - tzw. CCW (np. w District of Columbia, czyli Waszyngtonie szanse na zdobycie pozwolenia na broń są podobne jak w Polszcze), są jeszcze inne ograniczenia wymagające pozwoleń, które godzą akurat w zakres zainteresowań poszukiwaczy, np. broń z kolbą oraz broń długa musi mieć lufę o długości min. 16 cali (406,4 cm) - a więc pa pa Mauserze C.96 albo Parabellum Artillerie-Modell z kolbą, broń krótka nie może mieć kalibru powyżej 0,5 cala (12,7mm) = pa pa Sturmpistole, a posiadanie bez pozwolenia broni samoczynnej, a nawet jej komory zamkowej, choćby zaspawanej na amen, jest przestępstwem federalnym. Są jednak liczne firmy produkujące np. cywilne, samopowtarzalne wersje km-ów (np M2HB czy M1919A4), z użyciem oryginalnych części. Ale za to np. oryginalne Kar. 98k, G.43, Enfieldy o M1 nie wspominając można kupić niemal za grosze.
Gość Napisano 20 Czerwiec 2002 Napisano 20 Czerwiec 2002 W USA sa dwa rodzaje pozwolenia na bron. Jedno na ormalna" czyli wyprodukowana po 1945 a drugie, specjalne dla kolekcjonerow Curio & Relic" obejmujace bron, wyszczegolnioną na specjalnej liscie i wyprodukowana do 1945 r.C&R jest dostac znacznie latwiej niz ormalne" i mozna posiadac wiele jednostek broni. Co do mauserow to Grzesio ma racje sa tanie a co ciekawe do cholery jest czeskich wz. 24 natomiast polski kbk wz. 29 jest dosyc rzadki.
Gość Napisano 20 Czerwiec 2002 Napisano 20 Czerwiec 2002 Hej, hitlerowcy!!!Moim zdaniem ludzie ktorzy caly czas piernicza o spluwach i wybuchach maja cos w czubie. Zajmijcie sie lepiej czyms bardziej pozytecznym np. zbieraniem znaczkow. Hehehehe.... Przez was wlasnie ten swiat tak wyglada. Pozwolenie na bron- po co wam to do diabla potrzebne??? Chyba chwalic sie na imieninach przed goscmi ...hej, patrzcie sie jaki jestem cool bo mam pistolet w spodniach". Hehehe.... Co za biedne istoty !!!! :-( Widze ze macie wszyscy problemy z meskimi hormonami. Hehehehe.... Co wy z tym calym zlomem robicie ?? Latacie z tym w niedziele do kosciola czy co ??? Do wiezienia was wszystkich !!!! :-)
Bocian Napisano 20 Czerwiec 2002 Napisano 20 Czerwiec 2002 Myslę że jest to obrażanie innych i to grube. Więc zgodnie z tradycją podaję. Że cwaniak - pacyfista już objawił nam się na forum jako: Justicia, Tarnovia, Rodak, konkurencja, Galwator, Mr.X,Luigi, 007 JB,Slowniczek ortogr,Biskup, PWN, xy, Europa, UE no i pacyfista. Przy okazji w jednym z jego postów pojawił się adres e-mail: co-admin@poszukiwanieskarbow.com, może admin tej stronki wypowie się na ten temat lub potwierdzi że email jest błędny. W wielu swoich postach wypowiada się obraźliwie. nadaje ze stałego adresu 212.24.195.133, LIWEST GmbH, cable modem area LIWEST, cm95-133.liwest.at, a na dodatek używa windowsa 98 ze stara przeglądarką 4.01 którą radziłbym zaktualizować ze względu na wiele dziur. Cierpliwym polecam zabawę z wyszukiwarką na forum (znajdz osobe) gdzie można poczytać pozostałą radosną twórczość tego osobnika.Są to ogólnodostępne dane i nie naruszam powyższym żadnych praw dotyczących danych osobowych.Resztę niech osądzą uczestnicy forum.
Gość Napisano 20 Czerwiec 2002 Napisano 20 Czerwiec 2002 He, he, gosć ma najwyraźniej rozmnożenie jaźni.
Gość Napisano 20 Czerwiec 2002 Napisano 20 Czerwiec 2002 co do posiadania broni w USA to czytałem pewne dane. okazuje sie że w stanach w których posiadanie i nioszenie broni jest normalne jest bardzo mało napadów z bronią w ręku, (bo facio wie że jak wymie pukawke w sklepie to 100 innych zrobi to samo w jego kierunku) natomiast w stanach gdzie jest to zabronione jest tych napadów b. dużo. no ale do ameryki nam dakeko :)))
Gość Napisano 20 Czerwiec 2002 Napisano 20 Czerwiec 2002 Alez Panowie ! Caly czas bijemy piane wokol braku pozwolenia na kolekcjonowanie broni palnej lub prawie znikomym ich wydawaniu ( i to komu???). Chcielibysmy miec cos na ksztalt drugiej poprawiki do konstytucji USA..., ale w USA nie jestesmy. Ponawaiam wiec apel, bo tylko to legalnie mozna zrobic - o glosowanie na te partie, ktore oficjalnie glosza o powszechnym dostepie do broni.Pozostaje tez, rzecz jasna, dzialac dzialac jak partyzant z wycietego lasu i zbierac dla siebie i dla dobrych znajomych". Jednak to wiaze sie z ryzykiem. Jakim? Ot wszyscy wiemy, ze te posty czytaja ludzie z CBS, a i niejeden dobry znajomy" przy jakiejs tam okazji staje sie kapusiem...Tak czy inaczej wnioski sa trzy:- glosowac na tych co dadza dostep do broni,- zbierac bron po cichu,- probowac dostac zezwolenie (cuda sie przeciez zdarzaja!)Serdecznie pozdrawiamGandalf de Grey
Gość Napisano 21 Czerwiec 2002 Napisano 21 Czerwiec 2002 eeee tam cuda!!!! ostatni to był nad wisłą :)))proponuje zakończyć temat i posłuchać rady kolegi Gandalfa.
Gość Napisano 21 Czerwiec 2002 Napisano 21 Czerwiec 2002 Wszystcy zbieracze pukawek pamietajcie o starej frontowej zasadzie wyrywni krócej żyją" jak juz zbieracie to nie chwalcie sie gdzie popadnie, ja wiem ze to kusi, własnie w mojej lokalnej telewizji pokazano jak policja rozbiła grupe zorganizowana, mieli po 14-15 lat było u nich pare wykopów ale takich że ja osobiscie bym sie bał włożyc nabój do komory bo po strzale (jezeli wogóle strzeli)to nie wiadomo w która strone poleci do przodu czy tyłu. amo było takie jakie sie zostawia w lesie. w bombkach choinkowych ci wielcy przestępcy mieli saletre z cukrem i proch. do jednego wykopu chyba mausera kolba była dorobiona z deski z grubsza podcietej i przykręcona drutem, ale wszystko było rozłozone na stole policyjnym kazdy nabój co 5 cm żeby więcej miejsca zajęło..... eh szkoda pisać.
vonadamski Napisano 21 Czerwiec 2002 Napisano 21 Czerwiec 2002 1. Pozwolenie na bron: pozwolenie na bron sie ma tylko na jakąś tam sztukę(czy też kilka) broni palnej marki ...... wzoru ......o numerze seryjnym .... kalibru .... Czyli nawet jesli ma sie pozwolenie to nic nie zmienia bo nikt wam tej broni np. wykopanej nie zarejestruje(zazwyczaj) Więc w tej sytuacji pozwolenie na nic. Po drugie trzeba mieć metalową szafę pancerną(lub kase) gdzie sie tą broń trzyma(żegnaj ściano:) )2. Polska to nie USA i nigdy nie będzie!3. Ilu jest exploratorów w Polsce którzy zagłosują na np. Heńka Śliwkę bo on pozwoli trzymać broń w domu ..........ale przy okazji np. każe nam pracować 23 godziny na 24!!!!Panowie to jest dołujące ale taka jest prawda:(W dzisiejszej Polsce lepiej nie zbierać broni palnej i wszycho.Z poważaniem vonadamski
Gość Napisano 21 Czerwiec 2002 Napisano 21 Czerwiec 2002 Informacja:Musze przyznac ze niektore moje posty sa moze zbyt -ostre- , ale jak czytam niektore wiadomosci na tym forum to mi sie az krew pieni i natychmiast pisze co mysle. I nie ukrywam sie z moja opinia. Widzac reakcje admina(ow)?? to trafiam pewnie prosto w cel. :-)) Inaczej nie byloby az tyle krzyku ! W tym forum jest pelno roznych krytycznych postow ale jakos Wam tamte posty pasuja.??. Czyzbym byl tak blisko prawdy ?? :-)) Widze tez ze cos takiego jak wolnosc slowa jest tutaj czyms nieznanym. :-(( No coz, prawda widocznie boli. Od starych czasow z nagonkami na czarownice nic sie nie zmienilo. Widocznie jest to taka Wasza typowa praktyka. Jest to przykre, ale moge z tym zyc. Jak Wam te posty az tak dokuczaja to je usuncie. Moim zdaniem pokazaliscie wasza prawdziwa twarz. Myslalem ze rzadzi tutaj sprawiedliwosc ale mylilem sie. :-( No coz, swiat sie nie zawali. Jedyne to to forum spadnie w moim rankingu z 1-ego na ostatnie miejsce, a moze go nawet calkiem usune. Zycze Wam wszystkim na tym forum ciekawych dyskusji , ale uwaga, nie badzcie zbyt krytyczni bo zostaniecie automatycznie wrogiem nr. 1.Czolem !!:-(
Toper Napisano 21 Czerwiec 2002 Napisano 21 Czerwiec 2002 Do Pacyfisty, Justicia, Tarnovia, Rodak......czy jak Ci tam?Na pewno większość użytkowników tego forum będzie Ci wdzięczna, jeżeli usuniesz je ze swojego rankingu.Przecież możesz zając się czymś bardziej pożytecznym np.zbieraniem znaczków, wąchaniem kwiatków jak to robią prawdziwi pacyfiści.Świat się nie zawali a i inni bedą zdrowsi i zadowoleni.
Bocian Napisano 21 Czerwiec 2002 Napisano 21 Czerwiec 2002 Jaka wolnośc słowa?? jaka sprawiedliwość?? nagonka na czarownice? wyzywanie ludzi od hitlerowców??. W dodatku ukrywanie się pod tyloma pseudonimami? to nazywasz wolnością wypowiedzi. Wolność wypowiedzi charakteryzuje się tym że masz własne zdanie jako jednostka przedstawiająca się imieniem i nazwiskiem. Nie ukrywająca swoich przekonań. Potrafiąca przekonać kogoś w dyskusji o swoim zdaniu. A takie zachowanie, obrażanie ludzi bo jestem pseudoanonimowy" to zachowanie dziecka które myśli że jak zasłoni oczy to go nie widać. I zamiast z klasą wycofać się z tego bałaganu, przeprosić i pokazać że coś sobą reprezentujesz to zakrywasz się wolnością wypowiedzii innymi bzdurami o których nie masz pojęcia. I to TY pokazałeś swoją twarz. A administrator jest fe... że ukrócił taaaką fajną zabawę.Nie powinienem angażować się jako administrator w takie bezsensowne spory ale erw mi się narusza" jak coś takiego czytam. I nikt nie będzie usuwał tych postów, niech ludzie widzą prawdziwą twarz".
Gość Napisano 21 Czerwiec 2002 Napisano 21 Czerwiec 2002 Do Tarnovii, Pacyfisty i licho wie jak się tam nazywasz. Człowieku wybacz ale Twoje posty sprawiają wrażenie, że pisze je człowiek cokolwiek wytrącony z równowagi psychicznej. Żadnych odniesień merytorycznych, stek wyzwisk... I ty chcesz aby ktokolwiek to tolerował?Z Twojego postu jednoznacznie wynika, że tolerancja według Ciebie to całkowita zgodnosć z Twoimi poglądami. Rzecz w tym, że jest chyba inaczej. Poza tym ukrywanie się pod aż tyloma różnymi nickami sprawia wrażenie, że sam niejestes pewien swoich racji i prbujesz stworzyć wrażenie, że ludzi myslących tak jak Ty i używających podobnych argumentów" jest więcej. Na szczęscie jest jeszcze Bocian, który kontroluje to forum i może poinformować innych o zapędach takich ludzi jak Ty.I chwała Bocianowi za to.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.