a.korbaczewski Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 no ale jest trochę róznicy między RAD i Volkssturm a elitarnymi jednostkami takimi jak Herman G.Możemy podyskutowac w oddzielnym wątku na temat użycia broni przeciwnika. W albumie Piekałkiewicza o Stalingradzie są pepeszki na paru fotografiach, motyw pepeszki u niemców był tu już ilustrowany na forum wieloma zdjęciami. Taki PPS bardziej mi się rzuca w oczy niż źle skrojona kurtka, bo się nie znam na rekonstrukcjach na tyle dobrze aby to ocenić. Ale sa tacy co nie odróżniają kałasza od szturma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kon1rad Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 W imieniu Grupy Historycznej GRUPOWANIE RADOSłAW" składam serdeczne podziękowania wszystkim uczestnikom, organizatorom i ludziom dobrej woli którzy przyczynili się do stworzenia przedstawienia. Dziękuję Warszawiakom którym pamięć Powstania jest szczególnie bliska i tak licznie zaszczycili nas swoja obecnością. Przepraszam za wszystkie niedogodności wynikłe głównie z przyczyn technicznych - brak telebimów był spowodowany ograniczonymi możliwościami finansowymi głównego organizatora. Dziękuję wszystkim Grupom Rekonstrukcji odtwarzającym armię niemiecką za profesjonalizm i za wytrwałość przy tworzeniu inscenizacji w tak trudnym dla nich okresie i przy bardzo złym PR-e.Dziękuję i przepraszam chłopaków z Poznania - STOWARZYSZENIU GRUPA REKONSTRUKCJI HISTORYCZNEJ 3 BASTION GROLMAN, za błędne wymienienie nazwy grupy przez narratora widowiska.myślę, ze jeszcze nie raz spotkamy się na ulicach Warszawy, a może i nie tylko.pozdrawiam,Tomek Karasiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturek Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Witam,...A tu tradycyjnie się kłucą... Ale ja nie o tym. Nie sposób się nie wypowiedzieć na jednym z bardziej opiniotwórczych forów tak więc się wypowiadam:) Chciałem serdecznie podziękować kolegom i przyjaciołom ze wszystkich grup biorących udział w inscenizacji. Po tej imprezie mam poczucie spełnienia i zadowolenia z naszej wspólnej pracy, kawał dobrej roboty. Jak wszystkim wiadomo każda impreza rekonstrukcyjna ma swoje bugi i mroki i na każdej staramy się te bugi i mroki spatchować i rozjaśnić, o czym też wszyscy wiemy. Dla mnie ważnym jest to że po wszystkim podeszliśmy do siebie, podaliśmy sobie ręce i pogratulowaliśmy sobie, liczy się pierwsze wrażenie a to było pozytywne.W tej chwili staram się wyszukac siebie na zdjęciach tak aby w przyszłości poprawić ewentualne błędy. Polecam wszystkim:PReasumując, wielkie dzięki wszystkim uczestnikom za to że zrobiliśmy to razem i to najlepiej jak potrafiliśmy! Jeszcze raz dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Moi drodzy... Kilka słow krytyki - dla organizacji.1. Kompletny haos jesli chodzi o rozmieszczenie publiki. Zastanawia mnie fakt, że Kombatanci nie siedzieli w większości na trybunach dla VIP-ów czyli od strony Wisłostrady. 2. Chamskie i wręcz ordynarne zachowanie pracowników" firmy ochroniarkiej Zubrzycki, którzy niemal siłą wyrzucali ludzi z trybuny bo korzystali z miejsc siedzacych dla Kombatantów. Rozumiem docelową akcję ale nie pojmuję sposobu i zachowania. Rezultat był taki, że zostały miejsca wolne i nikt nie usiadł (niewiele miejsc ale jednak). Na drugi raz radzę organizatorowi - bez obrazy - poszukać innej firmy do nadzoru porządku a firmie Zubrzycki lepszego doboru pracowników. 3. Przedłużający się początek.4. Służby medyczne - praktycznie i teoretycznie powinny pomagać, udzielać pomocy. I owszem. Ale tym razem niosąc pomoc osobie która zasłabła, podeptali innych. proszę Państwa! Trochę więcej rozwagi! Bo to się mija z celem! WIELKI PLUS DLA ORGANIZATORA ZA KILKA SŁÓW NA POCZATKU, KTÓRE ZAPOBIEGŁY KOLEJNEJ NAGONCE NA GRUPY REKONSTRUKCJI HISTORYCZNEJ ZE STRONY NIEMIECKIEJ! (wzmianka, iż wszelkie symbole i znaki nie mają na celu propagowania zachowań nazistowskich, i że żadna z grup nie identyfikuje się z takimi zachowaniami). Żałuję tylko jednego - że tak rzadko organizatorzy tuż przed inscenizacją zamieszczają taką wzmiankę. Minusy dla mediów:1. Polskie Radio (jedyny napis na mikrofonie, brak nazwy stacji)wysyła kompletnie nieprzygotowanego merytorycznie reportera, który w swojej relacji na żywo (tuż za moimi plecami) stwierdza, że po niemieckiej stronie walczy SS. Może dla niego to mała różnica SS Gestapo czy grupa Volksdeutch'ów czy WH. Dla niego mała - a dla nas duża. Czyżby wychodził tylko z założenia, że dobry Niemiec to martwy Niemiec??? Na poprawki ze strony widowni pan reporter sie oburza. Panie reporterze, trochę więcej samokrytyki.2. Po powrocie do domu ogladam krótką migawkę na TVP3 i co się dowiaduję? Że w rekonstrukcji historycznej związanej z Powstaniem Warszawskim wzięli udział głównie HARCERZE. Przepraszam - nie wiedziałam, że Pomerania, Kalina Krasnaja, GH Radosław czy AA7 to harcerze. Czyżby wracała cenzura???????Inscenizacja była bardzo udana, widowiskowa, z punktu widzenia widza będącego już nie jeden raz na podobnych inscenizacjach i niejako zaangażowanego w całość :).Kropek z Socho :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Witam . Kropka niestety media mają to do siebie że lubią przekręcać fakty , ale myślę że nie robią tego specjalnie ,a tylko ze swojej niewiedzy - za to póżniej wychodzą óżne kwiatki" . Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sturmpionier Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Witam, tak jak pisałem na forum Radosława GRH w imieniu Pionier 39" pragnę podziękować za wspaniałą lekcję historii i prawdziwy wycisk jaki dostaliśmy. Współpraca z Wami wszystkimi była wspaniałym doświadczeniem, nawiązały się nowe znajomości a poziom naszej wiedzy i umiejętności jako rekonstruktorów z pewnością jeszcze bardziej się podniósł. Koleżanki i Koledzy... mamy piękną pasję.Zapraszam do śledzenia galerii http://www.photo.reenacting.eu/v/AD1918_IIWS/czerniakowp7/ (na dniach pojawią się kolejne galerie) a zarazem zachęcam do obejrzenia przejmujących fotografii z imprezy autorstwa Jakuba Szymczuka http://www.prawy.pl/?dz=galeria&cat=276&id=2672Z okrzykiem Hurra Pionier!"Maciej STEGE" RadwańskiGRH Pionier 39" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 6 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2007 http://www.photo.reenacting.eu/v/AD1918_IIWS/czerniakowp7/czerncz8/14.jpg.html?te fugasy robia niezły efekt no nie Stege? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sturmpionier Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Bardzo dobry efekt. Wypisz wymaluj chmura pyłu i kurzu taka sama jak na zdjęciach z epoki. Aż się prosi o ich wydrukowanie na starym papierze i wystawieniu na allegro wraz z komentarzem uwaga nieznane dotąd oryginalne zdjęcia z Powstania Warszawskiego" ;) Dzięki Okejos za przygotowanie takich porządnych ładunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 W koncu więciej czasu na cokolwiek oprócz pracy i szybkich emili, wiec pozwole sobie cos dluzszego naskrobac. W imieniu Stowarzyszenia Grupa Rekonstrukcji Historycznej 3 Bastion Grolman" chciałbym podziekować organizatorom tego wspanialego przedsięwzięcia jakim była ta inscenizacja bo naprawde mozna powiedziec ze jednen z niewielu projektow gdzie organizatorzy stawiaja na taki realizm i odwzorowanie tamtych wydarzeń, /chocby farbowanie sobie włosów przez Morro/ za zaproszenie nas do udziału w tej inscenizacji. Wielkie uznanie za prace włożoną w przedswiewziecie i trudy bojow z niektorymi nieprzychlnymi naleza sie wszystkim grupom organizujacym GH grupowanie Radosław" GRH Czata 49", SH Kotwica" i GRH Parasol" oraz ekipie MASHA :D. Szczególnie chcialbym podziekowac kolegom Tomkowi Karasinskiemu, Michałowi Kempinskiemu, Darkowi Senatorowi za niesamowite przyjecie i opiekę nad naszą kompanią, Panowie współpraca z Wami to czysta przyjemnosc. Dziekuje rowieniez wszystkim grupom powstańczym i niemieckim bioracym udzial w tej inscenizacji, Panowie działania z wami to przyjemnosc.PozdrawiamMaciej goral" Goralski /jeden z kozakow/ SGRH 3 Bastion Grolman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jur Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Po zdjęciach można osądzić, że nikomu nie zabrakło zaangażowania. Cieszę się, że stworzyliśmy coś, co wykracza poza termin 'strzelanina'. Podobnie, że publiczność oklaskiwała w równym stopniu Powstańców jak i Niemców. Wzięli nas za jedną grupę działającą we wspólnym celu, a o to nam przecież chodziło. Ode mnie specjalne gratulacje dla ekipy kozackiej, świetnie wyszliście.Tomek - Andrzej Morro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Ja najbardziej cieszę się z tego, że udało mi się odtworzyć wraz z kolegami z SH Kotwica" i HGH Wigry" sylwetki żołnierzy jedynej cudzoziemskiej formacji w Armii Krajowej - 535 Plutonu Słowaków. Chociaż w ten sposób mogłem przypomnieć, że nie tylko Polacy walczyli w Powstaniu o wolność Naszą i Waszą. Najwspanialszym podziękowaniem za trud włożony w rekonstrukcję Słowaków były słowa jednej z kombatantek - Dziękuje, że pokazaliście Słowaków. Walczyli tutaj i bili się dzielnie."Dołączę się jednocześnie do podziękowań. Dziękuje kolegom z barykady - zarówno powstańcom" jak i berlingowcom oraz cywilom. Słowa uznania dla odtwarzających stronę niemiecką. Zaś specjalny ukłon w stronę kozaków z Grolmana", z którymi udało się zainscenizować na barykadzie mały pokaz szermierki.Raz jeszcze, dziękuje za wszystko. Co złego to nie ja.PozdrawiamAdam PoszewieckiSH Kotwica"w widowisku żołnierz 535 Plutonu Słowaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizeria Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Kozacy też się cieszą z współpracy, no i oczywiście z sobotniej akademii" w MASHu - choć tej szermierki wszyscy się bali myślę że wypadło realistycznie. Zawsze możecie na nas liczyć ... myślę że to ważne żeby pokazać żę obok Polaków i Niemców w Powstaniu udział brali przedstawiciele innych narodowości.Sebastian Mizer" MizerskiSGHR 3 Bastion Grolman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Chcialbym dla przypomnienia przedstawic obraz tych wspominanych kozakow....Kozacy w czasie odpoczynku miedzy kolejnymi szturmami"pozdrawiamMaciej goral" GóralskiSGRH 3 Bastion Grolman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steffanos Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 I ja w tym miejscu chciałbym podziękować w imieniu własny i grupy, za zaproszenie nas i udział w tym wielkim przedsięwzięciu rekonstrukcyjnym! Wszystkim grupom odtwarzających stronę powstańczą i LWP, oraz grupom niemieckim, z którymi to nie po raz pierwszy było nam przyjemności stanąć w jednym szeregu, tak by uatrakcyjnić widowisko swoimi czarnymi charakterami! Czas spędzony na próbach i tuz przed inscenizacją na długo zostanie nam w pamięci, a sielska atmosfera Masch’a jest nie do zapomnienia!W imieniu swoim w własnym!Pozdr!DamianGRH „Rhein” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
willi Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Panowie,Chciałbym w imieniu całego AA7 pogratulować organizatorom tego bardzo udanego przedsięwzięcia, jakim była tegoroczna inscenizacja walk powstańczych (tak jak od czterech lat). Niestety nie mogłem pojawić się na miejscu, jednak to o czym wspominali mi koledzy i co miałem okazję dostrzec na zdjęciach, świadczy o tym, że z roku na rok poziom podnosi się w sposób znaczący. Wypada mi w związku z tym podziękować za możliwość udziału kolegów z Grupy w tegorocznej inscenizacji i życzyć aby kolejne były jeszcze lepsze.Szczególne słowa uznania ślę do osób tworzących widowisko, bo już pobieżna analiza zdjęciowa oddaje w bardzo wyrazisty sposób wagę, jaką przywiązywali wszyscy do stworzenia konkretnych sylwetek. Realistycznie (bardzo !!!!) pokazani powstańcy, dobry pomysł z plutonem słowackim oraz LWP i Niemcy, a w szczególności Kozacy. Uznanie dla chłopaków z Grolmana za takie dopracowanie tematu.PozdrawiamKrzysztof „Willi” ZawilińskiSRH AA7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MORRO Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Kozacy prezentowali się rewelacyjnie.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Kozacy - przyznam sie, ze pierwszy raz na rekonstrukcji po plecach przeszly mi ciarki na widok jakiejs jedostki, gdy na nich patrzylem. Swietna robota.PozdrawiamMaciek/HainrichGRH Pionier 39 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
links Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 W imieniu swoim jak również kolegów z Koszalina i Kalisza Pom. przekazuje serdeczne podziękowania dla organizatorów za udostepnienie nam uczestnictwa w tak znamienitej imprezie. Wielkie dzienxy ;) oczywiście dla kolegów z Pomeranii za przeżycie kolejny raz profesjonalnej przygody rekonstruktorskiej.Pozdrawiam GrenadierTomasz Koszalin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WERTTREW Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Kilka moich zdjęć z tej inscenizacji.PozdrawiamWERTTREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WERTTREW Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Ooops! Muszę zmniejszyć foty, przepraszam za zamieszanie.:(WERTTREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sturmpionier Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Jeszcze trochę zdjęć autorstwa Jakuba Szymczuka:http://www.polskieradio.pl/krajiswiat/temattygodnia/artykul12886.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Bardzo ładne fotki. Na czym były obrabiane?A tak na marginesie bardzo jestem ciekawy jaka była reakcja ludzi starszych na pojawienie się iemców". Przepraszam za wykorzystanie zdjęcia ale najbardziej mi ono pasowało. Co np. mówił ten starszy pan z laseczką po lewej stronie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 Chcialbym bardzo przeprosic kolege Michala Kępińskiego z GRH Czata 49 za przekręcenie jego nazwiska. Jeszcze raz dziekuje za naprawde udana inscenizacje..:DPozdrawiamMaciej goral GoralskiSGRH 3 Bastion Grolman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nietoperz677 Napisano 7 Sierpień 2007 Share Napisano 7 Sierpień 2007 wrzuciliśmy troche nowych zdjęć: http://www.militarni.pl/?lang=1&cat=86&art_id=313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leowawa Napisano 8 Sierpień 2007 Share Napisano 8 Sierpień 2007 Ja również chciałbym podziekować za zaproszenie do udziału w tym wyjatkowym przedstawieniu. Uważam, że była to najlepsza rekonstrukcja w jakiej miałem przyjemność uczestniczyc i jest to zgodna opinia wszystkich kolegów z którymi rozmawiałem. Tak jak zeszłoroczna inscenizacja PWPW stanowiła nowy standart rekonstrukcji tak tego roczna inscenizacja znów podniosła bardzo wysoko poziom polskiej rekonstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.