Skocz do zawartości

Hełmy niemieckie do rekonstrukcji.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak powszechnie wiadomo hełmów niemieckich było od groma, a wliczając w to warianty malowania i inne to w ogóle otrzymujemy kosmiczną ilość wariantów i mozliwosci :]

Ciekawi mnie jakich Wy używacie hełmów do rekonstrukcji? Jak są wykończone itp? (typowy temat do chwalenia się, żeby podyskutowac, wymienic sie uwagami i rozruszac forum bo ostatnio poza bijatykami słownymi mało się tu dzieje :]

Mój obecny hełm którego używam na 39 rok dołączam, nie jest to replika, nie ma ani grama szpachli, kolor jabłuszkowy dobierałem w zasadzie ręcznie, środek to dwuobręczowa replika z czech :]

Później wrzuce coś z późniejszego okresu wojny.

Ja używam kupionego kilka lat temu niemieckiego hełmu M40 wykorzystywanego po wojnie przez czechosłowacką obronę terytorialną – w związku z tym za grosze otrzymałem zdrowy dzwon, w którym musiałem wymienić nity, wyściółkę z paskiem oraz pomalować go od podstaw. Ze względu na końcowy okres wojny, który odtwarzamy nie używamy już ani jednej kalki. A ze względu na specyfikę odtwarzanej jednostki nosimy wszyscy na hełmach pokrowce w kamuflażu geometrycznym. Jak znajdę trochę czasu to wrzucę fotografię.

Pozdrawiam
Hindus

P.S. Ober Schulze nie licz, że drugi raz będę chwalił precyzję wykonania Twojego hełmu, którego Ci szczerze zazdroszczę – uczyniłem to już gdzie indziej ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie