Skocz do zawartości
  • 0

PEKRUN - identyfikacja, renowacja

Lothan

Pytanie

Napisano

Czy moge Was prosic o identyfikacje tego bagnetu? Jest niestety niekompletny i w stanie powiedzmy srednim", ale i tak bardzo sie ciesze, ze go zdobylem.
Zdjecia nie sa najlepszej jakosci, ale nie mam dobrego sprzetu.

Szczegoly: znaki i napisy na glowni: orzel (choc odbita zostala tylko polowa...), W.P. oraz znak BZ lub B7; PEKRUN" i jakis znak - chyba P2.
Krawedz jelca: 05841 T
Rekojesc: P2 lub P9

Wymiary: glownia 25 cm; szer. 2,5 cm (u nasady), bruzda ok. 17 cm; rekojesc ok 12,5 cm.

Bardzo chcialbym go odnowic" w sensie czyszczenia i polerowania. Z wiekszoscia rdzy sobie poradzilem za pomoca pisku, ale nie wiem co dalej (jest w nim sporo bardzo plytkich wglebien z czarnym nalotem, ktory ciezko usunac)... Mysle, ze dorobie takze drewniane elementy rekojesci (o ile mi wiadomo powinien to byc buk), a moze uda mi sie kiedys zdobyc pochwe i uchwyt do pasa.

Bardzo Was prosze o pomoc. Z tego co udalo mi sie ustalic to moze byc wz 28 - co o nim sadzicie?

Kuba

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zastanawiam sie czy w ogole go czyscic... Ma sporo wzerow, ale rdzy sie pozbylem calkowicie niczego nie uszkadzajac (polecam piasek, palce i szczotke z tworzywa sztucznego - taka do rak). Co ciekawe polowa glowni (od sztychu) jest niemal w idealnym stanie - pioro niemal lsni. Dopiero im blizej jelca tym mocniejsze wzery. Co do unikalnosci to chyba nie wyroznia sie szczegolnie. Oznaczenie P2 swiadczy (chyba) o produkcji w latach trzydziestych, no i nie ma watpliwosci, ze jest to wz 28/29. Glownia najwyrazniej byla ostrzona (delikatne rysy, ale nie wiem dlaczego wystepuja takze na grzbiecie), ale nadal ma doskonaly ksztalt i zadnego ubytku. Poza tym chyba sporo przeszedl - ma wiel malych, ale zdradzajacych sile uderzen, wgniecen, ale prawie wylacznie na rekojesci, glowicy, jelcu.
Napisano
Witam

Jest to Perkun z odwroconym oznaczeniem tzw odwrotka.
WP i orzel zwykle bite po wewnetrznej sa wybite po zewnetrznej.

Rzadki bagent w ladnym stanie. Ja bym dorobil lub kupil kawalek bagnetu z okladkami.

Perkun to firma prywatna produkujaca bagnety w Warszawie dla WP w okresie miedzywojennym - produkowali rowniez motory.

Innymi firmami sa oczywiscie ZBR 4 w Krakowie i Panstwowa Fabryka borni w Radomiu

Pozdrawiam
smuga_79
Napisano

Czy moge Was prosic o identyfikacje tego bagnetu? Jest niestety niekompletny i w stanie powiedzmy srednim", ale i tak bardzo sie ciesze, ze go zdobylem.
Zdjecia nie sa najlepszej jakosci, ale nie mam dobrego sprzetu.

Szczegoly: znaki i napisy na glowni: orzel (choc odbita zostala tylko polowa...), W.P. oraz znak BZ lub B7; PEKRUN" i jakis znak - chyba P2.
Krawedz jelca: 05841 T
Rekojesc: P2 lub P9

Wymiary: glownia 25 cm; szer. 2,5 cm (u nasady), bruzda ok. 17 cm; rekojesc ok 12,5 cm.

Bardzo chcialbym go odnowic" w sensie czyszczenia i polerowania. Z wiekszoscia rdzy sobie poradzilem za pomoca pisku, ale nie wiem co dalej (jest w nim sporo bardzo plytkich wglebien z czarnym nalotem, ktory ciezko usunac)... Mysle, ze dorobie takze drewniane elementy rekojesci (o ile mi wiadomo powinien to byc buk), a moze uda mi sie kiedys zdobyc pochwe i uchwyt do pasa.

Bardzo Was prosze o pomoc. Z tego co udalo mi sie ustalic to moze byc wz 28 - co o nim sadzicie?

Kuba

Napisano
Oczywiscie nie pisku", a piasku.................. Chociac przypuszczam, ze dzwiek o wysokiej czestotliwosci tez moglby oczyscic niejedna bron z rdzy :)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie